Kuraklık kaygısıyla mücadele edilen bir dönemde geçte olsa yağan kar biraz olsun yüzleri güldürdü. Ocağın ortasına gelmememizerağmen geride bıraktığımız yıl boyunca ne yazık ki toprağıdoyuracak bir yağış mevsimine tanıklık edemedik.
Kuraklık çeken çiftçiler, hazırunla bir araya gelerek yağmur dualarına çıktılar. Eller semaya yağmur için açıldı ancakçözümakılcı, uygulanabilir, sürdürülebilir, doğayla uyumlu kentleşme ve tarımsal yaklaşımda fark yaratacak projelerde. Kar ve yağmur yağarsa, toprak ve ürünler suya doyar.
İlimizde ve bölgemizde kuraklık sorununa ilişkin yaşanan sorunlar ve sunulan raporlar….
Tarımsal alanda kuraklık riskini acil durum gerektirecek şekilde anlatmayaçalışan ve çözüm önerileri sunan ricacı makamlar, ilgili bakanlıkların ilgisizliğini apaçık ortayakoyuyor.
Kamuoyunda yaptıkları açıklamalar ve katıldıkları yayınlardaki beyanları felaketsenaryosu.
Sonuç içilebilir su projesi dâhil tarımsal alanda ki kuraklık krizi ile ilgili her şey beklemede.
Tarım ve Orman Bakanlığının, 2018-2022 yıllarını kapsayan kuraklıkla mücadele strateji ve eylem planında yine dikkate alınmadık. Koltuk kuvvetlerimizin, siyasi kuraklıkla mücadele sonucu bir kez daha ortada.
Yerel yönetimde hizmet ve yatırım vizyonuçerçevesinde geride bırakılan bir il olarak çıkış yolu ne.
Kabul edilebilir eleştiri sınırlarına bile tahammülü olmayan milletvekilleri, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, tüm siyasi aktörler, iş dünyası, bürokrat, yönetici ve sivil toplum kuruluşları arasında ki çıkar koalisyonları ile yerel siyaset inşası ortada. Yerel düzeyde kentin süregelmiş siyaset deneyimi bu ilin sorunlarının temelini oluşturmakta.
Kentin sorunları bağlamında uzunca yıllardır merkez siyasette Ankara’dan hak edilen yatırımlar ve desteğin alınamadığı savı yoksunluğumuzun üstünü örtmüş görünüyor.
Bu ilin her anlamda kalkınma idealine dönüşmesi için yapısal yerel siyaset sorunlarının aşılması lazım. İki kere iki dört.
Her şey bir tarafa inşallah bu kış yeterli kar ve yağmuryağışlarıyla topraklar suya doyar.
Birbirini Tekrarlayan Eleştiriler Dışında
Aksaray hep hazırlık aşamasında beklemede olanprojeler hayata geçsin diye enerji harcarken ufku açacak projeleri iline kazandıran diğer kentlerde hızla yayılan yağmur suyu toplama, biriktirme ve geri kullanımı sistemlerinden bahsetmekistiyorum.
Su problemi ve kuraklık tehlikesine kafa yoran bir il olarak dikkatimi çekti.
Günümüzde Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde kullanılan bu sistemi Türkiye’de 2 yıl önce Zonguldak’ın İlçesi ÇaycumaBelediyesi hayata geçirmiş. Düşünün ki bölge itibarı ile Türkiye’nin en çok yağış alan illerinden olan ilçe Belediyesi’nin başarıyla hayata geçen çalışması şu anda Ankara olmak üzere birçok ilde projelendiriliyor. Bizde su sıkıntısı çeken iller arasında yer aldığımızagöre bu projeyi örnek alabiliriz. Teknik olarak evlere bile kurulabilen bu sistemi merak edenler araştırabilir. Kullanım alanları ise gerçekten geliştirilebilir. Tarımsal sulama, belediyelerin yeşil alanları sulaması vs.
Kitap Önerisi:
Bu hafta ki kitap tavsiyem çocuk ve gençler için. Umarım hayal dünyalarına yeni bir pencerede bu kitabı okuyarak açarlar.
Rıfat Ilgaz/ Şeker Kutusu
Elma Bahçeleri / EmilyTaft Douglas
Sevgiyle Kalın
Yorum Yazın