Dilek Eyüboğlu

Dilek Eyüboğlu

Mail: dilgeeybl@gmail.com

Kadınların Çalışma Meselesi

Kadın olarak  hala  yaşam içinde karşı karşıya kaldığımız çok ciddi sorunlar söz konusuyken, işgüzar  sitelerin tartışma konusu  "kadın çalışmalı mı? çalışmamalı mı?"

Erkek egemen bir toplum da bu ülkede ‘cinsiyet’in ne anlama geldiğini özellikle çalışan kadınların yaşadığı problemlerin, iş ve özel yaşam arasındaki dengenin zorluğundan işyerinde maruz kalınan ayrımcılığa kadar feminizme dokunacak tartışmalı konulara girmek değil niyetim. Bu konuların tartışılması son derece zor, üstelik bir işe yarasa neyse..  Zaten yorumlara baktığımızda feminist akım ve muhafazakâr kesimin tartışma dili aile çatısı altında ki biz kadınları başka kimliklere bürüyor. Bizleri ilgilendiren bir takım güncel talepleri dile getirelim sahiplenelim derken  bu kadın hakları meselesi  tam tersi bir etki yapıyor.

Kadın çalışmalı mı çalışmamalı mı? Kadın hakları.. Bu konu öylesine güçlü bir kamuoyu oluşturma gücüne sahip ki hak arayışında ki  biz kadınları kadınlarla  karşı karşıya getiriyor.

Ne derseniz deyin, kadın çalışsın mı? çalışmasın mı? sonunda karar verecek olan kadın evliyse kocası, değilse babası.. Başka başka hayatlarda, başka başka mücadeleler veriyor kadınlar, her birinin hikayesi fatklı. Günümüzde ev hanımlığı küçümsenen ve değer verilmeyen bir şey olarak görülmeye  başlandı. Aslında  birçok ev hanımı, ev ekonomisine destek olmak için her gün evde yaptığı işleri pazarlıyor ve bundan gelir elde ediyor. Müşterilerini de daha çok çevrelerinden, arkadaşlarından bulan kadınlar kendi ayakları üzerinde durabiliyor.

Ev geçimine destek olmak, ek gelir elde etmek veya kendi ihtiyaçlarını karşılamak için uğraşan bu kadınların büyük bir kısmı ya hiç çalışmamış ya da geçici işlerde çalışmış ev kadınları. Evlerine tek bir maaş, kocalarının maaşı giriyor. Bu pahalılıkta tek maaşla geçinmek kolay değil. O nedenle ev kadınları ev ekonomisine katkıda bulunmak için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar. 

Aslında toplumda en büyük ve en güzel üretimi onlar yapıyorlar. Ancak ürettikleri paraya dönüştürülemediği için  önemsiz görülüyor. Aslında ev hanımlığını devlet meslek olarak kabul etse  ve bunu  sigorta sistemine  dâhil etse çalışan, üreten, ekonomiye katkıda bulunan ev kadınları, bunun karşılığını emeklilik olarak alabilir.Ev hanımlığının da önemi artar.

 
Kadın hakları konusunda  feminist ve İslamileştirici tartışmalardan uzak akılcı ve yapıcı değişikliklere ihtiyacımız var. Önemsenmesi gereken önce kadınları çok yönlü eğitmek ve cinsiyetten önce birey kişiliği kazandırmak.  Bu sayede  kadına şiddet biter, çocuk yaşta evlilik sorunu biter, kız çocuklarımız okur  toplumumuzun en büyük gücü olan aile kurumunu korur, güçlendirmiş , bilgilendirmiş oluruz. 

Sevgiyle Kalın.

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar