Yıl 2016.
Dönemin Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, görevde “2. Yıl Hizmet Tanıtım Gala” toplantısın da hayata geçen ve hedefte olan projelerini8 ana başlıkta toplamıştı. Tanıtım başlığı altındaki projelerini “AKLIMIZDA ŞEHRİMİZ VAR” sloganıyla tek tek anlatmıştı.
Burada hedefteki fiziki projeleri size anımsatmak, aktarmak istiyorum.
Eski Terminal, Emekli Dinlenme Evi, Kadın Aktivite Merkezi, Kapalı Salı Pazarı, Kılıçarslan Nikâh
Sarayı, TOKİ işbirliği ile Sanayi Dönüşüm Projesi, Anıt Eserler, Siloların Kaldırılması, Muhtar Evleri,
Bedir Muhtar Külliyesi, Çok Amaçlı PazarYerleri, Yeni At Çiftliği, Somuncu Baba Sofrası, “Öğrenci Yurdu Yapımı”, Tuzlu Su, Tarihi Kılıçaslan Hamamı, Azmi Milli Çevre Düzenlemesi, Kapalı Çarşı, ŞemsiyeliSokak.
Sosyal Projeleri, Alt Yapı, Eğitim Destekleri, Kurumsal Kimlik, Temizlik ve ParkBahçeler, Kültür ve Sanat Tanıtım projelerini sıralamıyorum bile.
Haluk bey, görevi boyunca mahcup olmadan vadettiği tüm projelerini hayata geçirdi.
Hizmette devamlılık esastır düsturu ile selef Haluk beyin halefi Evren Dinçer Bey kendisinin pek projesini hatırlamıyorum ancak kendi seçim vaatlerinin startını verirken hâlihazırda tamamlanan projeleri hizmete sundu.
Bugünlerde, Aksaraylıların alın teriyle yatırımı yapılan fiziki projelerden bir tanesi olan“ÖğrenciYurdu Yapımı” projesi yerel ve ulusal kamuoyunda tartışma konusu.
15 milyon liraya mal edilen proje de bir bina Belediye Başkanı Evren Dinçer tarafından Hayrat Vakfı’na 1 lira ya da bedelsiz olarak 25 yıllığına tahsis edilmeye çalışılıyor.
Hazır tamamlanmış bir proje, bir vakfa tahsis edilmeye çalışılırken bu tahsis için yakışıksız üslupla hareket eden başkan, yurt sorunu olan öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeni bir yurtkompleksi yapıyor.
Aksaray Belediyesi’nin resmi internet sitesinde proje durumu devam ediyor bilgisi var.
Fiziki proje kategorisindeki yeni mi yoksa önceki dönemden mi bilinmez tarih yok, birkaç kare fotoğraf dışında başka bilgi yok inceleyebilirsiniz.
Yurt Kompleksi niçin yeniden inşa ediliyor. Hâlihazırda inşa edilen binanın suyumu çıktı. Niye bahse konu yurt binasını siz hizmete açmak yerine ısrarla bir vakfa vermeye çalışıyorsunuz?
Gel de bu yurt kavgasına karışma.
Fiziki projeler ve sosyal projeler dâhil hizmette en önemli katkı kamunun. Milletin parasıylayaptırılan bir hizmet binasının 1 lira ya da bedelsiz olarak ne idüğü belirsiz bir vakfa tahsis girişim ısrarı neden.
Vakıflar adı altında yapılanlar karşısında bugün geldiğimiz durum belli.
Aksaray’da yaşayan bir birey olarak yozlaşan vakıf kültürü nedeniyle bende bu kavganın içerisinde söz alıyorum.
İlk vakfın Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) tarafından Medine’de kurulduğunu; kendi malı olan hurma bahçelerini Müslümanlığın savunulması için vakfettiğini biliyoruz.
Tarihimize baktığımızda; Osmanlı vakıf olayını yüceltmiş. Vakıf kuran ilk Osmanlı padişahı Orhan Gazi’den başlayarak, sultanlar, vezirler, emirler, zengin kişiler kendi bağışlarıyla Allah rızası için pek çok vakıf kurmuş. Geçmişten günümüze çok sayıda milyonlarca insan da Allah rızası ile bu vakıflardan yararlanmış.
Amenna ama ne yazık ki günümüze gelince, yozlaşmış bir vakıf sistemi var önümüzde.
Her şeyde olduğu gibi bu kavramı da yozlaştırdık.
Türkiye’de sayısını bilmediğimiz kadar çok vakıf var. Bunların arasında çok hayırlı işler yapanlar mevcut elbette.
Ama son yıllarda, ister devlet eliyle kurulmuş olsun ister tüzel olsun kurulan birçok vakıf kötü niyetli kişilerin elinde, yasal boşluklardan yararlanarak insanları ve kuruluşları sömürüyorlar.
Cumhuriyet ilkelerine aykırı çalışıyor din sömürüsü yapıyorlar. Siyaseti kullanıyorlar.
Denetimler yetersiz. Vakıf, dernek işlerine insanların genelinin güveni kalmadı artık. Bireysel hayırseverlikte bile her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, kurum ve yardımlaşma fonlarını mumla ararken, kamu mallarını kimlerin amacına emanet ettiğimizi sorgulamak en büyük hakkımız. Kamuoyuna saygıyla.
Kitap Önerisi:
Bu hafta ki kitap önerimiz yine sevgili bir okuyucumuzdan. Tuğba Ekinci hanımefendiye teşekkür ediyorum. Sevgiler.
Kitap: İle
Yazar: Oruç Aruoba
Sevgiyle Kalın.
Yorum Yazın