DYT. Ayşe GÖKTAŞ

DYT. Ayşe GÖKTAŞ

Mail: dytaysegoktas@gmail.com

Beslenme İle Koronavirüsten Korunma Yolları

Beslenme İle Koronavirüsten Korunma Yolları

Merhaba. Ben Diyetisyen Ayşe Göktaş. 1998 yılında Aksaray’da doğdum. İlk Öğretimimi Aksaray Kılıçaslan ilkokulunda, Lise eğitimimi ise Aksaray Anadolu Öğretmen Lisesinde tamamladım. Lisans eğitimimi ise Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünde tamamladım. Şu an da Ayşe Göktaş Beslenme ve Diyet Kliniğinde diyetisyen olarak mesleğimi icra etmekteyim.

Bugün ki köşe yazımda sizlere Dünya Sağlık Örgütünün artık bir pandemi olarak kabul ettiği koronavirüs hastalığı (Covid-19) ve beslenme arasındaki ilişkiden bahsedeceğim. Dünya genelinde ve ülkemizde de önemli bir halk sağlığı tehdidi oluşturan Koronavis hastalığı ile ilgili birçok bilim insanı tedavi ve iyileşme süreçleri ile ilgili yoğun bir şekilde çalışmaktadırlar. Yapılan çalışmaların sonucu bize gösteriyorki; Koronavirüs hastalığı, bağışıklık sistemi zayıf ve kronik hastalıkları olan kişileri daha çok etkisi altına alıyor. Bu salgın sebebiyle bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin önemi de bir kez daha ön plana çıkıyor. Sadece bir tıbbi beslenme planı ile bu hastalığın çözümü tabii ki mümkün değil, ancak sağlıklı beslenme, düzenli uyku ve fiziksel aktivite bağışıklık sistemimizi güçlendirmemize yardımcı olacaktır. Koronavirüse yakalanmadan önce bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için adımlar atmalısınız. Peki tükettiğimiz hangi işlevsel besinler vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirmekte bize yardımcı olacaktır gelin birlikte bakalım?

  1. Fermente süt ürünleri

 

Bağışıklık sistemini güçlendiren işlevsel besinlerin başında fermente süt ürünleri gelmektedir.  Beslenmemizdeki biyolojik değeri yüksek protein, kalsiyum, fosfor, B grubu vitaminleri kaynağı olan süt ve ürünlerinin tüketimi önemlidir. Bu grubun içerisindeki yoğurt, ayran, cacık, yoğurtlu çorba ve salatalar, kefir gibi fermente süt ürünleri ise yapısındaki sağlığa yararlı bakteriler sayesinde bir de probiyotik özelliğe sahiptir. Yapılan çalışmalarda ise bu besinlerde bulunan Probiyotiklerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve olası zararlı mikroorganizmalara karşı vücudu koruyucu bir etki gösterdiği gözlemlenmiştir. Bu sebeplerden dolayı günlük beslenmemize süt ve ürünlerini eklemek  koronavirüsten korunmamıza yardımcı olacaktır.

  1. Lahanagiller

 

Bağışıklık sistemini güçlendiren işlevsel besinlerden bir diğeri ise Lahanagillerdir. Lahanagiller B grubu vitaminleri, K vitamini, Potasyum, Manganez kaynağı olan ve kışın yetişen bir sebze ailesidir. Brokoli, karnabahar, brüksel lahanası, kara lahana, beyaz lahana başlıca çeşitleri olan lahanagiller besleyici özelliklerinin yanı sıra içerdiği antioksidan bileşikler (özellikle terpenler) sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasına destek olmaktadır. İçerdiği antioksidan içerikler sayesinde vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve koronavirüsten korunmamızı sağlamaktadır.

  1. Antioksidan vitaminler (A, C, E vitaminleri)

 

Günlük beslenmemizde yer verdiğimiz; yumurta, kuşburnu çayı, sebzeler (maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler, sivri biber, lahana...), meyveler (turunçgiller, kavun, kayısı..), bitkisel sıvı yağlar ve çiğ yağlı tohumlar (fındık, badem, ceviz...) gibi besinlerin içeriğinde bulunan A, C, E vitaminleri insan vücudu için bilinen en güçlü antioksidanlardır. Besinlerle alınan bu vitaminler sayesinde Koronavirüsten korunmakta ve tedavisinde bu vitaminleri etkin olarak kullanmaktayız.

      4. Bazı mineraller (Selenyum, Çinko)

Yapılan araştırmalarda güçlü antioksidan özelliği olan selenyum alımı yüksek bireylerin, koronavirüse yakalandıktan sonra iyileşme süresinin daha da kısaldığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle selenyum içeriği yüksek olan ceviz, balık, yumurta, sığır eti, ıspanak gibi besinlerin tüketimini arttırmalıyız. Çinkonun ise pnömoni (zatürre) tedavisinde iyileştirici role sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle koronavirüs döneminde zatüre olma oranını azaltmak için kuruyemiş, balık, fasulye, süt, kırmızı et  tüketimini arttırmakta fayda olacaktır.

Bu işlevsel besinlerin yanında çeşitli beslenmeye özen gösterilmeli, şeker tüketiminden uzak durulmalı, protein alımı yeterli seviyede tutulmalı, D vitamini alımına dikkat edilmeli, haftada 3 porsiyon balık ve yağlı tohum  tüketimine dikkat edilmelidir.

Örnek tarif: Bol Antioksidanlı salata tarifi

  • Semizotu
  • Haşlanmış nohut / maş fasulyesi
  • Kuru domates
  • Kırmızı kapya biber
  • Haşlanmış karabuğday
  • Ceviz
  • Havuç
  • Kırmızı pancar
  • Nar taneleri
  • Limon/ sirke
  • Zeytinyağı

Yukarıdaki malzemeleri birlikte karıştırıp zeytinyağı, sirke veya limon ekleyerek tatlandırabilirisiniz. Malzemelerin miktari önemli değildir, isteğe bağlı olarak arttırılıp azaltılabilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Bana ulaşabilirsiniz:         dytaysegoktas@gmail.com

                                                  İnstagram: dyt.aysegoktas

Makale Yorumları

  • Tafuhan27-10-2020 21:20

    Hocam salata tarifinizi denedim.Kendimi gayet zinde ve sağlıklı hissettim özellikle tüketimden bir kaç saat boyunca.Güzel bir yazı olmuş.Teşekkür ederim.Tavsiyeleriniz doğrultusunda ilerliyoruz.

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar