sabancı

Yeni Yılda Yeni Düzenlemelere Geçmeyenlere Ceza Yolda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni Yılda Yeni Düzenlemelere Geçmeyenlere Ceza Yolda
1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak şekilde, Türkiye'de 5 ayrı konuda yeni dönem başlıyor. İnşaat demirlerinden Airbnb evlerine, yolcu otobüslerinden restoran ve kafelerdeki fiyat listelerine kadar birçok yeni düzenleme sayılı günler sonra başlıyor.

2023 yılı adım adım geride kalırken, 2024'e girişle birlikte hayatımıza yeni düzenlemeler dahil olacak. Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarla birlikte 1 Ocak 2024'ten itibaren çeşitli sektörlerde 5 yeni düzenleme hayata geçiyor.

 

Airbnb Kiralamalarında Yeni Dönem Başlıyor

Uygun fiyatlı olması ve güvenilir olması açısından Airbnb üzerinden ev kiralama, oldukça yaygındı. Ancak hükümet, kayıt dışı turizmin önüne geçmek amacıyla konut kiralamalarına düzenleme getirdi. 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak şekilde turizm amaçlı konut kiralamalarında izin belgesi alınması gerekecek. İzin belgesi bulunmayan konutların kiraya verilmesi durumunda her konut için 100 bin lira para cezası kesilecek. İzin belgesi alınması için de 15 gün süre tanınacak. Eğer süre sonuna kadar belge alınmazsa ve kiralama işlemi sürerse o zaman kurala uymayan ev sahibine 500 bin lira idari para cezası uygulanacak.

 

Yolcu Otobüslerine Takip Cihazı Geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının düzenlemesiyle birlikte 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak şekilde şehirlerarası yolcu taşımacılığı gerçekleştiren otobüslere araç takip cihazı takma zorunluluğu gelecek. Taşıtların bulundukları konum, tarih ve saat bilgileri, 2 dakikalık aralıklarla Bakanlığın "Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi"ne (U-ETDS) iletilecek.

 

Yurtdışından Getirilen Telefonlara Yeni Düzenleme

Alınan bir başka karar ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan IMEI numaralarının kayıtlarına ilişkin düzenleme olarak önümüze çıkıyor. 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak şekilde, ithal veya imal edilen ya da yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının IMEI numaralarının kayıt işlemleri, ithalatçı veya imalatçı için tahsis edilen kullanıcı hesabıyla gerçekleştirilecek. Bu hesabın oluşturulması talebi, temsile yetkili olan ve yetkisi sicil tasdiknamesinde belirtilen kişi tarafından BTK'nin sağladığı elektronik ortamda ve elektronik imzalı olarak yapılabilecek. Öte yandan Mobil Cihaz Sistemine kayıtlı olan ancak son sinyal alınmasından itibaren 1 yıl ya da 1 Ocak 2024'ten önce kesintisiz 7 yıl şebekeden hizmet alınmaması durumunda IMEI numaraları da kullanıma kapatılacak. 

 

Restoran ve Kafelerin Girişine Fiyat Listesi Geliyor

1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak şekilde Ticaret Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda, restoran, kafe ve benzeri yiyecek içecek hizmeti veren iş yerlerinin girişinde, fiyat listesi bulundurma zorunluluğu getirildi. Aynı zamanda tüm masaların üstüne müşterilerin kolaylıkla okuyabileceği şekilde de yerleştirilmesi zorunlu olacak. 

 

İnşaat Demiri İzleme Sistemi Devreye Girecek

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından 1 Ocak 2024'ten itibaren İnşaat Demiri İzleme Sistemi (İDİS) devreye girecek. Bu sistem ile birlikte yurt içinde üretilen veya ithal edilen inşaat demirleri, üretim ve ithalat aşamasından nihai satış veya müteahhitçe inşaatlarda kullanım aşamasına kadar takip edilebilecek. Sistemin verilerin hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına hem de Ticaret Bakanlıkları ve Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılacak. Haber: Dilek Eyüboğlu


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Yaşlı Kadın Komşularını Seferber EttiÖnceki Haber

Yaşlı Kadın Komşularını Seferber Etti

2024 Erasmus Akreditasyonu Toplantısı GerçekleştirildiSonraki Haber

2024 Erasmus Akreditasyonu Toplantısı Ge...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar