sabancı

Vergi Borcu Olanlar Bu Yapılandırmayı Kaçırmayın!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Vergi Borcu Olanlar Bu Yapılandırmayı Kaçırmayın!
14 Mayıs Genel Seçimleri öncesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülen vergi yapılandırma ve faiz afları torba yasası resmi gazetede yayınlayın yürürlüğe girmesinin ardından Aksaray il defterdarlık yoğun mesai başladı. Mükellefler borçlarını interaktif Vergi Dairesi üzerinden de yapılandırabiliyorlar

 Milyonlarca vatandaşın beklediği vergi affı borç yapılandırma kanun teklifi Meclis'te kabul edilerek, Resmi Gazete'de yayılmamdı. Yasalaşan düzenleme ile vatandaşlar 12, 18, 24, 36 veya 48 eşit taksitte ödeme hakkı tanındı.

TBMM Genel Kurulu’nda, kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi kabul edildi. Düzenleme vergi dairelerine olan tüm borçları yeniden yapılandırma kapsamına alındı. 2 bin liranın altındaki borçların silinmesi için yapılandırmanın içinde olacağı yasa teklifinin önce TBMM’ye sunulmasının görüşülmesinin ardından kabul edildi. 31 Aralık 2022 tarihi ve öncesine ait kamuya olan vergi, prim ve diğer borçların yapılandırılması için başvuru süresi nisan ayından mayıs ayına, ilk taksit ve peşin ödeme süresi de mayıs ayından haziran ayına uzatıldı. Buna göre, yapılandırma başvuruları 31 Mayıs’ta sona erecek. İlk taksit ve peşin ödeme de 30 Haziran 2023 tarihine kadar yapılacak.

Hangi Vergi Borçları Silinecek?

Tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları da yine yapılandırma kapsamına alınıyor. Depreme yönelik düzenlemelerinde eklendiği yasa ile Kahramanmaraş merkezli depremlerin oluşturduğu etkiler dikkate alınarak Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri birer ay uzatılacak.

Vergi Borcu Yapılandırma Kapsamı Nedir?

Vergi dairesine olan tüm borçlar silineceği için gelir vergisi de, KDV de dâhil olacak. Diyelim ki bir ev sahibi geçen yıl elde ettiği kira gelirini eksik beyan etti ve bin 900 liralık cezası var. Bu da silinecek. Ancak bu kişi örneğin ayrıca bir de 427 liralık kırmızı ışıkta geçmeden ceza almış durumda. Gelir Vergisi ve kırmızı ışık cezasının toplamı 2 bin liranın üstünde olduğu için borç silinmeyecek, isterse yapılandırmadan yararlanabilecek.

Vergi Affı Borç Yapılandırma Başvurusu Nereye Yapılacak?

Gelir İdaresi Başkanlığının (www.gib.gov.tr / ivd.gib.gov.tr) resmi internet sitesi üzerinden kullanıcı kodu ve şifre, e-Devlet şifresi  ile veya e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yaparak, bağlı olduğunuz vergi dairenize şahsen veya posta yoluyla, diğer vergi daireleri aracılığıyla da yapılabilecektir. Haber: Harun Atalay

 


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vali Aydoğdu, Bin 500 Öğrenciyle Ulu Camii'de KıldıÖnceki Haber

Vali Aydoğdu, Bin 500 Öğrenciyle Ulu Cam...

Yeşiltepe’de ‘’Bizim Ali Sesleri’’ YankılandıSonraki Haber

Yeşiltepe’de ‘’Bizim Ali Sesleri’’ Yankı...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar