Türkiye'de Her 6 Ölümden Biri Kanser Kaynaklı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye'de Her 6 Ölümden Biri Kanser Kaynaklı
1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası nedeniyle Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü, yazılı bir basın açıklaması yaptı. 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası sebebiyle Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü, basın açıklamasında bulunarak, kansere karşı hem uyarıda bulunuldu hem de bilgilendirme yapıldı.

 Kanserin önlenebilir ve erken tanıyla tedavi edilebilir bir hastalık olduğu ifade edilirken, "Bilgi eksikliği, korku, ihmal gibi nedenlerle tanı geciktiğinde tedavi de güçleşmektedir. Aynı zamanda sosyal, psikolojik, ekonomik yönden de hasta, hasta yakınları ve toplumun önemli bir kısmını etkileyebilmektedir. Bu önemli sağlık sorununa halkın dikkatinin çekilmesi, toplumun kansere yönelik bilincinin artırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası olarak belirlenmiş olup her yıl düzenlenen etkinlikler kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır" denildi.

"Her 6 Ölümden Biri Kanser Nedeniyle Gerçekleşmektedir"

Türkiye'de kanserine ikinci ölüm sebebi olduğuna değinilirken, "Yaklaşık her 6 ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşmektedir. Türkiye’de 2019 yılında yaşa standardize kanser hızı erkeklerde yüz binde 264,9 kadınlarda ise yüz binde 193,4’tür. İlgili yılda Türkiye’de toplam 223.087 kişiye yeni kanser teşhisi konulmuştur. Erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri en sık izlenen kanser olma özelliğini sürdürmektedir. Kolorektal kanserler de önceki yıllarda olduğu gibi üçüncü sıklıkta izlenmeye devam etmektedir. Kanser gelişiminde, %90 çevresel, %10 oranında ise genetik faktörler etkilidir. Çevresel faktörler arasında yer alan; tütün kullanımı, alkol tüketimi, fazla kilolu ve/veya obez olma ve enfeksiyonlara maruziyet gibi risklerin engellenmesi yolu ile gelişmekte olan kanserlerin günümüzde %30-%50 oranında önlenebileceği bilinmektedir. Erken teşhis hayat kurtarır!" ifadelerine yer verildi.

"Kanser Taramaları Ücretsiz Yapılmaktadır"

"Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)’nde; 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir meme kanseri taraması, 30-65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda bir kolorektal kanser taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır" denilirken, "Tarama sonrası sonucu pozitif ya da şüpheli çıkan kişiler, tarama sonrası teşhis merkezlerine yönlendirilmekte ve ileri tetkikleri yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yürütülmektedir. Kansere karşı mücadelede “Farkındalık ve Bilinç Düzeyinin Artırılması” önemli bir diğer strateji olup, her yıl 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftasında, sağlıklı bir toplum için, önemi giderek artan kanser hastalığına karşı halkta farkındalık oluşturmak, taramalara katılımı artırmak için düzenlenen bu etkinliklerle halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek hedeflenmektedir. Ancak tüm bu çalışmaların yılın bir haftası ile sınırlı tutulmayıp yıl boyunca sürdürülmesi kanserle mücadelede akılda tutulması gereken bir unsur olup önemli kazanımlar sağlayacaktır" sözlerine yer verildi. Haber: Sedef Nazlı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dinçer: "Yeni Görev Sürecimizi En Verimli Şekilde Değerlendireceğiz”Önceki Haber

Dinçer: "Yeni Görev Sürecimizi En Veriml...

Engelleri Aştı Ve Muhtar OlduSonraki Haber

Engelleri Aştı Ve Muhtar Oldu

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar