sabancı

Türk Metal Sen İşçileri: Bize Dayattığınız Yoksulluk Düzenine Evet Demeyeceğiz!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk Metal Sen İşçileri: Bize Dayattığınız Yoksulluk Düzenine Evet Demeyeceğiz!
Türk Metal Sen işçileri, mevcut maaşlara yüzde 35 oranında zam yapılmasını içeren teklifi kabul etmezken, maaşlarına yüzde 119 oranında zam yapılmasını ve sosyal hakların iyileştirilmesini talep ederek, Türkiye'nin en büyük kamyon fabrikasında eylem yaptı.

Türk Metal Sendikası bünyesinde ülke genelinde 155 bin çalışan bulunuyor. Bu çalışanların 2500'ü Aksaray'da Mercedes fabrikası ve çeşitli metal işi yapan fabrikalarda çalışıyor. Mercedes Benz fabrikasında çalışan 1800'e yakın Türk Metal Sen üyesi, işveren sendikası MESS ile yaşanan uyuşmazlık sonucunda bugün protesto gerçekleştirerek, sosyal hak ve daha iyi bir maaş talep etti.

 

"MESS'e Karşı Eylem Sürecimizi Başlattık"

Türk Metal Sendikası üyesi, Mercedes Benz Türk Metal Sen temsilcisi Sinan Altınsoy, meslektaşları adına açıklamalarda bulunarak, "Sendikamız Türk Metal ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında 26 Eylül 2023 tarihinde başlayan 2023-2025 MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması ve 22 Kasım 2023 tarihindeki son toplantıda uyuşmazlık tutanağının tutulmasının ardından, MESS’e karşı eylem sürecimizi başlattık. Bu doğrultuda ilk eylemimizi, 7 Aralık 2023 Perşembe günü MESS’in İstanbul’daki Merkez Ofisi ile Ankara, İzmir ve Bursa’daki bölge temsilciliklerinin önüne siyah çelenk bırakarak gerçekleştirdik. Üyelerimizin yoğun katılımı ile gerçekleştirilen protesto eyleminde, Sendikamızın görüşme sürecine ilişkin yaklaşımı da bir basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaşıldı" açıklamasında bulundu.

 

"MESS Bize 'Yarı Aç Yarı Tok Çalışın, Biz Karlarımıza Kar Katalım' Dedi"

Türk Metal ile işveren sendikası MESS arasındaki toplu iş sözleşmesinin uyuşmazlıkla sonuçlandığını ifade eden Altınsoy, "İşveren sendikası MESS, ülkemizin içinde bulunduğu koşulları, enflasyonu, hayat pahalılığını geçim sıkıntısını hiçe sayarak sendikamıza sadece yüzde 35 ücret zammı teklif etti. Yani MESS bize dedi ki, 'siz hakkınızı almayın, emeğinizin, alın terinizin karşılığını almayın, bizim verdiğimiz sadakaya razı olun, boğaz tokluğuna, yarı aç yarı tok çalışın, siz böyle yaşarken de biz karlarımıza kar katalım, ihracat ve satış rekorları kıralım, soframızı daha da büyütelim' dedi.

 

"Alın Terimizin Karşılığı Deyince de Onlar, 'Size Enflasyon Kadar Zam Yeter' Dediler"

Tüm iyi niyete rağmen MESS ile uzlaşamadıklarını ve masadan kalktıklarını ifade eden Altınsoy, "Oysa biz, Türk Metal olarak, üzerinde uzlaşılabilecek bir taslak vermiş, masaya da uzlaşmak için oturmuştuk. Ancak muhatabımızdan aynı yaklaşımı göremedik. Biz, yeni hakları konuşalım derken, onlar, kazanılmış haklarımıza göz diktiler. Biz, çağdaş çalışma koşulları derken, onlar, esnek çalışma, kıstelyevm, denkleştirme gibi çağdışı uygulamaları dayattılar. Biz, alın terimizin karşılığı deyince de onlar, size enflasyon kadar zam yeter dediler. İşte bu, bizim için sözün bittiği yerdi. Tutanağı tuttuk, masadan kalktık. MESS ile yürüttüğümüz Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde şu an resmi arabulucu olarak atanan Prof. Dr. Muhittin Astarlı başkanlığında ilk toplantı da gerçekleştirildi. Taraflar toplantıda görüşlerini sundu. Süreç devam etmektedir. Bizler de Türkiye genelinde tüm MESS'e bağlı işyerlerimizde eylemlerimize devam etmekteyiz" ifadelerini kullandı.

 

"Direneceğiz, Direne Direne Kazanacağız"

MESS'e çağrı yapan Altınsoy, "Buradan işveren sendikası MESS’e bir kez daha sesleniyoruz; Türk Metal olarak, bize dayattığınız bu yoksulluk düzenine açlığa, sömürüye, evet demeyeceğiz. Sayın Genel Başkanımız Pevrul Kavlak’ın önderliğinde hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz. Direneceğiz, direne direne kazanacağız" açıklamasını yaptı.

Türk Metal Sen üyesi işçiler, taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda iş yavaşlatmaya ve ardından greve gidecek. Haber : Harun Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kuzeyin Sultanları, Zorlu Vakıfbank Maçına Hazır!Önceki Haber

Kuzeyin Sultanları, Zorlu Vakıfbank Maçı...

İYİ Parti'de Adaylık İçin Başvuru Süreci UzatıldıSonraki Haber

İYİ Parti'de Adaylık İçin Başvuru Süreci...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar