Aksaray TMO Müdürlüğü önünde açıklama yapan Aksaray İl Tarım Müdürü Bülent Saklav, TMO Müdürü Fahri Kesepara ve STK başkanları, TMO'nun arpa ve buğday alımıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, çiftçilerden sabırlı olmalarını, TMO'nun tüm çiftçilerin ürünlerini alacağını söyledi.
Hasat zamanının gelişiyle birlikte çiftçiler de meşakkatli bir süreçte yetiştirdikleri mahsullerini bir an önce Toprak Mahsulleri Ofisi'ne (TMO) satarak, emeklerinin karşılığını almak istiyor. Ancak çiftçiler, TMO'dan randevu bulmakta sıkıntı yaşıyor. Ürününü satmak isteyen çiftçi, randevu bulamadığı için endişe yaşarken, TMO'dan ise "sabır" çağrısı gelmeye devam ediyor.
"Son Çiftçimizin Son Ürününe Kadar Alımlar Devam Edecek"
Aksaray İl Tarım Müdür Bülent Saklav, TMO Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada, bu yıl buğday ve arpada ürün artışı olduğunu söyleyerek, "Aksaray'ımız tarımsal üretim konusunda önemli bir konuma sahip. Türkiye’de de TÜİK rakamlarına göre geçen yıl 3. Sırada bitirmiş bir il. Bu yıl da hububat ürünlerimizin hasatlarının sonuna doğru yaklaşılıyor. Şu an arpa hasadında yüzde 80'i geçtik, buğdayda da yüzde 50'ye yaklaştık. Geçen seneye göre yağışlardan dolayı yüzde 20 bir artış var. Ortalama 500 bin ton arpa, 300 bin ton da buğday üretimi bekliyoruz. Şu an hasatlar sorumsuz bir şekilde devam ediyor. Çiftçilerimizin ürettiği ürünlerin TMO tarafından alımları devam ediyor ve TMO bütün ürünleri alacağını beyan etti. Son çiftçimizin son ürününe kadar alımlar yazılmaya devam edecek. Randevu sistemini takip etmeleri ve sabırlı olmalarını istiyoruz. İnşallah çiftçilerimizi mağdur etmeden alımları yapacağız" açıklamasında bulundu.
"Üreticiyi Mağdur Etmemek Adına Yoğun Bir Şekilde Çalışmaktayız"
Alımlar başlayana kadar alım yerlerinin sayısını 17'ye yükselttiklerini söyleyen TMO Müdürü Fahri Kesepara ise "Aylık tüm tarım sektörü olarak yaptığımız toplantılarda Karatay ilinde özellikle Nisan ve Mayıs ayındaki artan yağışla birlikte çok ürün olacağının kararını alıp yerinde tespitler yaparak tedbirler almaya başladık. Alımları almaya başlayınca alım yerlerimizi 17 yere çıkararak devam etmekteyiz. Hasadın alındığı oranda randevu verilmiş olup üreticiyi mağdur etmemek adına yoğun bir şekilde ve organize olarak çalışmaktayız" ifadelerini kullandı.
"Çiftçilerimiz Ellerindeki Ürünleri Ucuza Vermesin"
Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Mahmut Aktürk de yaptığı açıklamada, geçen yıl üreticiyi mağdur etmeyerek ellerindeki tüm ürünleri aldıklarını hatırlatarak, "Tarım ve hayvancılığı biz bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Bu yıl Aksaray genelinde çok ciddi bir rekor üretimi var. Çiftçilerimizin mağdur olmaması adına geçen yıl TMO, üreticinin elindeki neredeyse bütün ürünleri aldı. Bizler de çiftçilerimiz mağdur olmasın diye gece gündüz çalışıyoruz. Alım noktalarımız aktif olarak çalışıyor. Son vatandaşımızın arpa ve buğdayı alınana kadar çalışmalar devam edecektir. Çiftçilerimizin de sorunları var. Arpasını buğdayını bir an önce nakde çevirip sorunlarını çözmek istiyorlar. Bizler sadece vatandaşlarımızdan sabırlı olmalarını istiyoruz. Ellerindeki ürünleri ucuza vermesinler, çiftçilerimiz kazansın istiyoruz" dedi.
"Çiftçimiz Mağdur Olmasın Diye Gece Gündüz Kafa Yoruyoruz"
Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak ise hasadın başlamasından bugüne ekip olarak sıkı çalıştıklarını söyleyerek, "Ben burdan Cumhurbaşkanımıza, Bakanlığımıza ve TMO genel müdürümüze teşekkürlerimi sunuyorum. İyi bir fiyat açıklandı. Tabi fiyat iyi olunca bütün üreticilerimiz ürünlerini hemen biçelim götürelim yatıralım diye düşündü. Ama randevu sistemi var. Eski üreticilerimiz hatırlarlar, eskiden TMO sırasında kamyonlarla 10 -15 gün beklerdik. Burada bizler sizin temsilciniziz. Gece gündüz çiftçimiz mağdur olmasın diye kafa yoruyoruz" şeklinde konuştu.
"Esnaf ve Sanayici Arkadaşlar Uygun Fiyat Verip Çiftçimize Destek Olmalıydı"
Çiftçinin yaşanan yoğunluktan dolayı endişelenmekte haklı olduğunu da söyleyen Koçak, "Kiminin derdi kiminin sıkıntısı vardır ama kimsenin işi bir günde bitmiyor. Benim burada esnaf ve sanayici arkadaşlarımdan istediğim şuydu: onlar da bir nebze uygun fiyat verip çiftçimize destek olmalıydı. Çiftçilerimiz haklı olarak ucuza verip dertlerini sıkıntılarını çözmek istiyor ama makas farkının fazla olmasından dolayı çiftçilerimizin beklemesini ve sabırlı olmalarını istiyorum. 20 güne kalmaz TMO çiftçilerimizin elinde ne kadar arpa buğday varsa alacaktır. TMO'nun kara gün dostu olduğunu biliyoruz ve görüyoruz" ifadelerine yer verdi. Haber: Harun Atalay
Yorum Yazın