sabancı

Tıraşa Zam Geldi Berber İsyanda

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tıraşa Zam Geldi Berber İsyanda
Berber ve kuaförler ülke genelinde yaşanan ekonomik krizle birlikte son dönemde döviz kurundaki artıştan da ekonomik olarak olumsuz yönde etkilendi. Artan maliyetler karşısında tıraş ücretlerinde artışa giden sektör temsilcileri, günlük müşteri sayısının azalması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Aksaray’da berberlik yapan esnafın zor günlerden geçtiğini söyleyen Berber Yasin Atak “27 Yıldır bu işi yapıyorum, bu yıla kadar hiçbir şey bu kadar zamlı değildi. Yüzde 100-150 arası zam geldi. Her şey pahalandı bu gün bir tıraşa zam gelmesi normal bence. Biz bu fiyat artışından memnun değiliz ama yapacak bir şey yok. Her şey zamlanıyor. Dükkan giderlerimiz baya arttı 20 liraya aldığımız jiletleri 50 liraya alıyoruz şimdi, bir tane sabunu 5 liraya alıyorduk şimdi 15-20 liraya alıyoruz. Yok abi ne birikimi yapacağız, birikim falan yapamıyoruz. Veresiye tıraş ettiğimiz de oluyor, kredi kartıyla, taksit taksit yaptığımız tıraşta var. Vatanımın milletimin devletimin arkasındayım, devamlı zam devamlı zam, versinler. Biz devletimizin arkasındayız, devletin arkasındayız. Cumhurbaşkanın ya da hükümetin arkasında değiliz biz devletimizin yanındayız. Hükümetin de bu zamlara bu piyasaya bir çözüm bulması lazım. Altını geçti piyasada ki malzemeler. Bu gün 10 liraya aldığın malzemeyi yarın 12-20 liraya alıyorsun. 12. Aydan önce 15-20 liraya karnımı doyuruyordum şimdi 40 liraya zor doyuruyorum karnımı” dedi.

“Yeterli Değil”

Fiyatlara gelen zamlardan esnafın da memnun olmadığını söyleyen Berber Esnafı Mehmet  “26 yıldır bu mesleği yapıyorum, berber fiyatlarına yüzde 20 gibi bir zam geldi ama şu piyasada yeterli değil. Müşteri neden memnun değil, piyasadaki durumdan yani şu an ki gelen zam müşteriye fazla geldi ama ben almasam dükkanda ki ortam bozuluyor yani malzememe gelen zamlar beni de etkiliyor doğal olarak almak zorundayım. Örnek veriyorum tek kullanımlık havlu ben bunu geçen yıl 40 liraya alıyordum şimdi 160 liraya alıyorum ve her müşterime ayrı ayrı  kullanıyorum. Giderlerimiz muhakkak karşılanıyor ama bu zamlardan müşteri memnun değil ben bu parayı müşteriden alamıyorum” ifadelerini kullandı.

“Ailemin Ve Şahsi İhtiyaçlarından Kısarak Dükkan Geçindiriyorum”

 “Temel ve şahsi ihtiyaçlarımdan, ailemin ihtiyaçlarından kısarak, şu an dükkanı geçindirmeye çalışıyorum” diyen Berber Mehmet “Dükkanın ortak gideri ortalama 8 bin lira yani personel gideri hariç. Dükkanın sadece elektriği malzemesi. Müşterinin durumuna göre durumu iyi de olsa üzerinde yoksa ver diyemiyoruz, ama durumu olandan şu anki tarifeyi ben alamam zaten. Bugün ben ucu ucuna yetiştiriyorsam bu zamanla borçlana borçlana daha kötüye gidecek, en sonunda ben patlayacağım burayı kapatıp gideceğim” şeklinde konuştu.

Vatandaş “Sonumuz Ne Olacak Bilmiyoruz”

İsmini vermek istemeyen bir başka Berber ise sonunun ne olacağını bilmedikleri bir dönemden geçtiklerine dikkat çekerek durumunu anlattı. Vatandaş “12 senedir bu mesleği yapıyorum, bu sene büyük bir artış var fiyat listesinde  her şeye zam geldi ama yakalayamıyoruz hiçbir şeye aldığımız ürünlere. İnsanlar sürekli dağılıyor, bu şekilde olunca da dükkanın durumu kötüye gidiyor. İnsanlar ihtiyaçlarından da kaçıyor. Yani sonumuz ne olacak bilmiyorum. En kötü saç spreyini 20 liradan alıyorduk kutu hesabı şimdi olmuş 60 lira bu yüzde 100 bir zam değil daha fazlası. Bu şekilde olunca biz de vatandaşa gerekli indirimi yapıyorum ama fiyatlar yükseldi.  İnsanlar fiyat artışından memnun değil tabi, insanların düşündüğü en nihayetinde cebi tabi. Önceden köşeye bir para atma vardı şimdi hepsi ihtiyaçlara gidiyor. Birikim yapamıyorum, hiç kimse yapamıyor. Şu köşeyi çıkmadan cebinden 100 lira çıkıyor en ufak bir şey olsun. Bu fiyatlar insanları da bizi de üzüyor ama sonumuz nereye gidiyor bilmiyorum” diyerek isyan etti. Haber: Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
8 Şüpheli Yakalandı 2’ Si TutuklandıÖnceki Haber

8 Şüpheli Yakalandı 2’ Si Tutuklandı

İYİ Parti İl Başkanı Faruk Ağır İddialı Konuştu: “Aksaray'da Seçimlerde Millet İttifakı 3 Milletvekilini Çıkaracak, Aksaray'ın 1. Partisi Olacağız”Sonraki Haber

İYİ Parti İl Başkanı Faruk Ağır İddialı...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar