Süt Analiz Laboratuvarı İç Anadolu’ya Hizmet Veriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Süt Analiz Laboratuvarı İç Anadolu’ya Hizmet Veriyor
<p>&nbsp;Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ge&ccedil;tiğimiz aylarda s&uuml;t &uuml;reticilerine y&ouml;nelik tasarlanan ilave &ccedil;iğ s&uuml;t desteklemesinde pilot il olarak se&ccedil;ilen Aksaray&rsquo;da kurulan S&uuml;t Analiz Laboratuvarı b&ouml;lge &uuml;reticisine hizmet veriyor.</p>

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılıktan geçimini sağladığı Aksaray’da, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından ortaklaşa kurulan Süt Analiz Laboratuvarı çiğ süt desteklemesinde pilot il olarak seçilen kentte İç Anadolu bölgesine hizmet veriyor. Tarımsal üretimde Türkiye’de 6. sırada yer alan kentte tarım ve hayvancılık kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin ortaklaşa gerçekleştirdiği protokoller çerçevesinde hızla gelişerek büyüyor. Günde yaklaşık bin 500 analizin yapılabildiği Süt Analiz Laboratuvarı üreticileri de geliştirme yönünde sektöre ciddi bir eğitim katkısında bulunuyor.

Günde Bin 500 Süt Numunesi Analiz Edilebiliyor

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan ise “Bu laboratuvar bizim üreticilerimiz için gerçekten çok önemli. Sütteki kalitesini, yağını, proteinini ve kuru maddesini, somatik hücresini, kısacası sütün kaliteli veya kalitesiz olmadığını ölçmek için kurulan bir laboratuvar. Bunun yanında burası bakanlık onaylı olduğu için bölge laboratuvarı olmasını sağlıyor. Bizim buradaki laboratuvarımız üniversite ve damızlık birliğinin ortaklaşa yapmış olduğu laboratuvar.

Konya’dan, Nevşehir’den, Kırşehir’den, Kayseri’den, bütün üreticilerden gelen gelip burada analizleri yapılıp, kalite değerleri tespit edilip bakanlığa bildiriliyor. Bu laboratuvar Aksaray’daki bütün üreticilere yettiği gibi bütün civardaki illere de yetmekte. Çünkü saatte 150 numuneyi analiz etmekte, bu demektir ki, 10 saatte bin 500 numune demektir. Yani bir günde bin 500 numuneyi çok rahatlıkla analiz edebilir” şeklinde konuştu.

“Çiftçilerimizin Daha Fazla Kazanç Elde Etmesi Bizim Açımızdan Bir Kazanç”

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, laboratuvarın İç Anadolu bölgesine hizmet veren bir laboratuvar olduğunu belirterek, “Burası hem Aksaray’daki çiftçilerimize, hem de bu yöredeki, İç Anadolu havzasındaki çiftçilerimize hizmet veren bir laboratuvar” dedi. Haber: Bekir Tosun

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
“Ahilik Sözle Olmaz”Önceki Haber

“Ahilik Sözle Olmaz”

Vali Aydoğdu; “Sportif Bir Olayı Siyasetin İçine Çekmek Son Derece Yanlıştır”Sonraki Haber

Vali Aydoğdu; “Sportif Bir Olayı Siyaset...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar