Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) getirdiği yasaklar bugün itibariyle başladı.
64 milyon vatandaşın oy kullanacağı 14 Mayıs seçimleri kapıda. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Kemal Kılıçdaroğlu ve Sinan Oğan'ın yarışacak.
Milletvekili Genel Seçiminde ise 24 siyasi parti ile 151 bağımsız milletvekili adayı seçime girecek. Seçim öncesinde Yüksek Seçim Kurulu'nun koyduğu yasaklar bugün başladı. Getirilen yasağa göre, anket ve kamuoyu araştırmalarının yayınlanması yasak olacak.
Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ya da reklam vererek, internette sözlü, yazılı ve görüntülü paylaşım yapabilecek.
Siyasi Partiler Sadece Kendi Üyelerine Mesaj Gönderebilecek
Vatandaşların, elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlara, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılması yasaklandı. Ancak siyasi partiler, kendi üyelerine mesaj gönderebilecek.
Uygulamaya giren yasaklarla birlikte, sözlü, yazılı ve görsel basın ile yayın araçları aracılığıyla kamuoyu araştırması, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi isimlerle herhangi bir yayın yapılamayacak. Bu süre içerisinde anketler yasaklanırken, vatandaşın oy tercihini etkileyecek bir girişimde bulunulamayacak.
Propagandaların İlkelerini YSK Belirleyecek
Kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması esnasında, araştırmayı kimin yaptığı, kaç kişinin katıldığı, kimin tarafından finanse edildiği açık bir şekilde beyan edilmek zorunda olacak. Propagandaların ilkelerini YSK belirleyecek.
Seçime kadar, devlet, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ile bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişilikleri ve Bankalar Kanunu'na tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla açılış ve temel atma dahil törenler düzenlenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayın yapılması yasak olacak.
Makam Araçlarıyla Seçim Gezilerine İzin Verilmeyecek
Seçime kadar hiçbir bakan ya da milletvekili seçim propagandasıyla ilgili gezilerini makam otomobilleriyle gerçekleştiremeyecek. Gezilerde yapılan karşılama ve uğurlama törenlerine de yasak getirildi. Bunun yanında resmi ziyafete de izin verilmeyecek. Belirtilen süre içinde bakanlar, seçimle ilgili faaliyetlerinde ve konuşmalarına 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun hükümleriyle bağlı olacak.
Memurlar Seçim Gezilerine Katılamayacak
Oy verme gününe kadar bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandaları için yapılacak gezilere memurlar katılım gösteremeyecek.
Cumhurbaşkanı'nın Karşılanması Ve Uğurlanmasında Yasaklar Uygulanmayacak
Millî Bayramlar, kurtuluş günleri, Cumhurbaşkanı'nın karşılanması ve uğurlanması ile yabancı devlet ve hükümet başkanlarının ve bakanların resmen ülkemizi ziyaretleri sebebiyle yapılacak karşılama, ağırlama ve uğurlama, adli yıl ile üniversitelerin, uluslararası toplantı ve fuarların açılış törenlerinde ve tabii afet hallerinde bu yasaklar geçerli olmayacak.
Seçim Günü Uygulanacak Yasaklar
YSK'nın açıkladığına göre seçim gününde yasaklanacak olan yasaklar ise şöyle:
Seçim günü saat 06.00'dan gece 24.00'a kadar alkollü içki satışı yasak olacak.
Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak.
Seçim günü kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak.
Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Seçim günü saat 18.00'dan sonra düğünler yapılabilecek.
YSK'nın kararlarına göre saat 18.00'a kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak.
Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.
Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümler 28 Mayıs'ta da uygulanacak.
Bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı il ve ilçelerde 360 ila 380 kişi olacak. Köylerde seçmen sayısının 400'ü aşmaması halinde bir sandıkta oy kullanılabilecek. Haber: Sedef Nazlı
Yorum Yazın