Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mahmut Eser, vergi kaçıran işletmeleri uyardı. IBAN denetimlerinin başladığını ifade eden Eser, para cezasının yanı sıra hapis cezasının da söz konusu olabileceğini belirtti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024-2026 dönemlerini kapsayan Orta Vadeli Program'da kayıt dışılıkla mücadele amacıyla vergi kayıplarını ve vergi kaçağını önlemek için çalışmalarına devam ediyor. Son olarak işletmelerin IBAN'larının incelenmesi gündeme gelirken, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mahmut Eser de bu konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
"Takip Sistemleri, Şüpheli İşlemler İncelemeye Yönlendirerek İşlem Yapmaya Başlamıştır"
Mali Müşavir Eser, "Dönemler itibarı ile verilen KDV beyannamelerinde mevcuttaki durumundan düşük oranda KDV hesaplamasını ÖKC fişi ve fatura düzenleyen işletmeler bununla haksız kazanç sağlamış ve hazinenin vergi kaybı olmasını sağlamıştır. KDV beyannamesinde hesaplananı eksik bildirimin yaparken diğer taraftan da işletme ile ilgili ödemeleri eş, çocuk, akraba, arkadaşlar, çalışanların ve kiralama yoluyla kullanılan IBAN hesaplarına gönderilmesini ile tahsilat yapmış olmaktadır. Bu yapılanlar eskiden olduğu gibi rahat olmayacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığının senelerdir yaptığı çalışmalar teknolojinin getirdiği kolaylıklar ve programlamalar dijital dönüşümü hızlandırmıştır. Yapılan işlemlerin takibi de kolaylaşmıştır. Bakanlığın takip sistemleri, risk analiz sistemleri ve şüpheli işlemleri incelemeye yönlendirerek işlem yapmaya başlamıştır" ifadelerini kullandı.
"Her Fiş İçin 3.400 Lira Ceza Kesilecek"
Usulsüz her fiş için 3.400 lira ceza kesileceğini ifade eden Eser, "Vergi inceleme yetkisi bulunan müfettişler ve diğer yetkililer tarafından IBAN’a gönderilen bu ödemelerin geçmiş ve mevcut ticari faaliyet kapsamında olduğu kanaatine vardığında incelemede ilk olarak sorulacak bu ödemelerin Vergi Usul Kanunu esaslarına göre fiş ve fatura gibi herhangi bir belgenin düzenlenip düzenlenmediği konusunda cevap ve belge istenecektir. Bu durum karşısında ilgili belgeler düzenlenmemişse ve yoksa IBAN’a yapılan ödemeler üzerinden KDV, gelir vergisi ve kurumlar vergisi hesaplanarak aynı zamanda ödemeyi banka hesabından tahsilatı yapıp, fiş ve fatura verilmeyen her işlem için fiş/fatura başına 3.400 TL'den aşağı olmamak üzere her belgede yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilecek ve Vergi Usul Kanunu’nun 359/a-1 maddesi gereğince “defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde tamamen veya kısmen başka defter, belge veya diğer kayıt ortamlarına kaydedenler hakkında 18 aydan 5 yıla hapis cezasına hükmolunabilir.” Bunun anlamı IBAN ve hesaplara gelen paraların vergi matrahı dışında bırakılması ve bu işlemleri başka defterlerde tutanlar ile bilgisayar programıyla takip işlemi uygulaması kullanan hapis cezası ile karşılaşması mümkündür. Hesap kiralama yoluyla yapılan hesapları ise MASAK mevzuatı çerçevesinde terörün finansmanı, kara para aklama, yasa dışı bahis gibi suç unsuru barındıran eylemler kapsamında incelenmektedir" dedi.
"Özel Usulsüzlük Cezasının Yanında Hapis Cezasının da Olacağının Bilinmesi Gerekir"
Vergi kaçıranları uyaran Eser, "Sonuç olarak, IBAN hesaplarının incelenmesi ile KDV, gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi cezası, gelir vergisi stopajı, vergi ziyaı cezası, gecikme faizi, özel usulsüzlük cezasının yanında hapis cezasının olacağının bilinmesi gerekir" ifadelerine yer verdi. Haber: Sedef Nazlı
Yorum Yazın