Kur Dalgalanmasında Emlakçı Da Mağdur

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kur Dalgalanmasında Emlakçı Da Mağdur
Son zamanlarda döviz kurundaki dalgalanmalar ve gayrimenkul sektöründe yaşanan sıkıntılar hakkında gazetemize özel açıklamada bulunan kısa adı (AKEMDER) olan Aksaray Emlak İnşaat Gayrimenkul Derneği Başkanı Oktay Çapacı, 1995 yılından beri baba mesleğini icra ettiklerini söyleyerek, “2019 yılında emlak sektörüne yeni bir ivme kazandırmak için AKEMDER’i kurduk” dedi. 

“YETKİ ALDIK”

Emlakçı ve müşteri arasında yaşanan sıkıntılara değinen Çapacı, son günlerde sözleşme yapılmasına rağmen emlakçı ile alıcı müşteri arasında yasal sorunların arttığını söyledi. Kur nedeniyle yaşanan anlaşmazlıklarla mücadele için yetkilendirme aldıklarını ifade eden Çapacı “Her iki taraf da yasal yollara başvuruda bulunabiliyor. Bu konuda yaptığımız girişimlerde savcılıktan iznimizi aldık. Sözleşmeli olaylarda savcılığa gitmeden kendimiz alıcı ve müşterimizin mağduriyetini giderebiliyor, cayma bedelini geri alabiliyoruz, ama karşılıklı anlaşmaya bağlı. Müteahhit firmalarımız olsun, daire sahipleri olsun anlayışla karşılıyor. Tabi iniş kalkıştan dolayı fiyatlar otomatik olarak yükseliyor, iniyor buna biz engel olamıyoruz. Buna bağlı olarak fiyatlarımızdaki iniş çıkıştan dolayı müşterimiz cayabiliyor. Savcılığa müracaat ettiği zaman gerekli bilgiler veriliyor” diye konuştu.  

 

“PARA BİRİMİ FİYATI ETKKİLİYOR”

Euro ve dolarla inşaat sektöründe çalışan müteahhit firmaların olduğunu ifade eden Başkan Çapacı, “örneğin 750 bine satılan bir daireye, Euro’nun yüksek kurundan dolayı insanlar 60 bin Euro istiyor ve bu da 750 bin liralık bir dairenin fiyatını otomatik olarak 1.2 Milyon TL’ye çıkarıyor. Bu da fiyatları otomatik olarak etkiliyor” ifadelerini kullandı. 

 

 

“YETKİ BELGESİ ZORUNLU”

Emlakçılık mesleğinin kolay bir meslek gibi göründüğünü ama öncelikle bu mesleği yapabilmek için Ticaret ve Sanayi Odasından emlakçılık, gayrimenkul danışmanlığı uzmanlığı belgelerinin alınmasını gerektiğini vurgulayan Başkan Çapacı, “Bu belgeleri de almak için yaklaşık 3 ila 6 ay arasında bir eğitim süreci var. Eğitim sürecinin tamamlanmasının ardından sınava tabi tutuluyoruz. Sınavda başarılı olanlar bu belgeyi alıyor. Aksaray’da yaklaşık olarak resmi emlakçı sayımız 520’dir, ama herkes kendisine göre emlakçı olduğu için 50 ila 100 arasında da bu işi gayri resmi olarak yapan insanlar var. Türkiye’nin ve Aksaray’ın genel sorunu olarak gördüğümüz en önemli sorun Aksaray’daki bütün esnafımız emlakçı olması. Örneği bir sarraf, bakkal, market, ofis dükkânların camlarında satılık ya da kiralık yazısı ve tabelaları var. Biz bu konuyu defalarca federasyona şikâyet ettik ve neticesinde 2022 yılında gerekli çalışmaların yapılacağı bildirildi. Türkiye Emlakçılar Federasyonuyla görüşme yaptık ve bunun önlemini aldık. 2022 yılında vergiye tabi olmayan emlakçılarımızın hepsi hakkında suç duyurusunda bulunacağız ve gerekli cezai işlemleri uygulayacağız. Odamız kurulduğu zaman bu sorunların yaşanmayacağını düşüyoruz” şeklinde konuştu.  Haber: Kemal Onur ATALAY


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 2
    KIZGIN
Tarımsal Girdi Fiyatları, Yıllık Yüzde 29,58 ArttıÖnceki Haber

Tarımsal Girdi Fiyatları, Yıllık Yüzde 2...

TÜİK Açıkladı, Çarpıcı Sonuçlar!Sonraki Haber

TÜİK Açıkladı, Çarpıcı Sonuçlar!

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar