"Konya veri merkezi olmaya aday"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Konya veri merkezi olmaya aday"
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 2015 yılında başlatılan ‘KOP Veri Merkezleri Bölgesi Uygunluk Araştırması Projesi’  ile ilgili sonuçlar değerlendirilmeye başlandı. KOP Bölgesi ulusal ve uluslararası Veri Merkezi Bölgesi olmak için yerli ve yabancı yatırımcılarını bekliyor.

KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin Konya bölgesinde 2015-2018 yılları arasında hazırlanan Bilgi Toplumu Stratejisinde; Türkiye’nin konumsal avantajlarından faydalanarak, 2021 yılında 200 milyar doları aşması beklenen veri merkezleri pazarından daha fazla pay alabilmesi amacıyla, KOP Eylem Planları kapsamında yenilikçi bir model olarak Konya’da Veri Merkezleri Bölgesi kurulmasına yönelik uygunluk araştırmasının KOP İdaresi tarafından başlatıldığını söyledi. Şahin “Veri en kıymetli meta, kullandıkça değeri artıyor. Günümüzde o kadar çok veri üretiyoruz ki depolamak ve kontrol etmekte zorlanıyoruz. Zaman; veri saklama, veri analizi ve veri yönetimi zamanı” diye konuştu.

Jeostratejik Konuma Vurgu Yaptı

Projenin asıl faaliyeti olan yer seçiminin eksiksiz ve bilimsel bir altyapıya dayanarak yapılabilmesi amacıyla yoğun analiz ve araştırmalar gerçekleştirildiğine işaret eden Başkan Şahin, “Bu hususta, 2015 yılında başlatılan çalışma ile kamudan ve özel sektörden yüzü aşkın kurum ve kuruluşla yüz yüze mülakatlar yapılarak konusunda uzman kişilerin çalışmaları, araştırmaları ve bulguları dikkatle incelendi. Tesis ve alan için gerekli hukuki altyapı analiz edilerek en uygun model ortaya konuldu. Ayrıca TIA, BICSI gibi uluslararası kriterler de göz önünde bulundurularak yakınlık analizi yapılmış olup elde edilen sonuçlar Eşik Analizi ile çakıştırılarak en uygun bölge belirlendi. Ayrıca projenin tanıtımı için uluslararası platformda VMB ile ilgili makale çalışmaları ile paralel olarak yurt içi ve yurt dışı tanıtım toplantıları gerçekleştirildi. Yaşadığımız dijital çağda internete bağlanabilen herkes anlık veri üretmekte, kamu kurum ve kuruluşlarımız hizmetlerinin büyük kısmını dijital ortama aktarmakta. Böylece her türlü dokümantasyonun dijital olarak yapıldığı günümüzde veri merkezlerine olan ihtiyaç her geçen gün katlanarak artmaktadır. Bu ihtiyacın karşılanmasında ve her kurum ne yazık ki kendi yatırımlarını yapmaktadır.  Özellikle kamuda bu ihtiyacın giderilmesi amacıyla bol miktarda mükerrer harcamalar ve yatırımlar gerçekleştirilmekte, üstelik takip eden yıllarda bu yatırımların güncellenmesi ihtiyacı sonucu harcamaların giderek artması kaçınılmaz bir gereklilik. Bu sebeple KOP Veri Merkezleri Projesinin hayata geçirilmesi ile orta ve uzun vadede söz edilen mükerrer yatırımların önüne geçilecek. KOP Bölgesinin özellikle de Konya’nın kıta ölçeğinde gerek lojistik hatların gerekse enerji nakil hatlarının dağıtım noktasında yer alması, veri  trafiğinde önemli avantajlar sağlayan jeostratejik konumu, gelişmekte olan bilişim altyapısı ile özellikle Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri, Rusya ve Orta Asya ile ilgilenen veri merkezleri alanındaki yatırımcılar açısından önemli fırsatlar barındırmaktadır”  ifadelerini kullandı. Haber Bülteni

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Otomobil trafoya çarptı: 2 yaralıÖnceki Haber

Otomobil trafoya çarptı: 2 yaralı

Aksaray’ın ihracatı 3 kat arttıSonraki Haber

Aksaray’ın ihracatı 3 kat arttı

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar