Fatura Düzenleme Sınırı Değişti! Bu Tutarın Üstüne Fiş Kesilemeyecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Fatura Düzenleme Sınırı Değişti! Bu Tutarın Üstüne Fiş Kesilemeyecek
Fatura kesme sınırı 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren artırılarak 6 bin 900 liraya yükseltildi. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Melih Özan, belirtilen tutarın aşılması durumunda fatura kesmenin zorunlu hale geldiğini belirtti.

Fatura kesme sınırı yeniden düzenlendi. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren işletmeler, 6 bin 900 lira olarak belirlenen limite bağlı kalmak zorunda olacak. Hizmet bedelinin 6 bin 900 lirayı aşması halinde, işletmeler fatura düzenlemek zorunda olacak.

 

"4.400 Lira Olan Fatura Kesme Zorunluluğu 6 Bin 900 Lira Oldu"

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Melih Özan, fatura tutarının 6.900 TL’yi aşılması durumunda fatura düzenlenmesi zorunlu olduğunu ifade ederek, "2023 yılında 4.400 TL olarak uygulanan fatura kesme zorunluluğuna ilişkin tutar 2024 yılı için 6.900 TL’ye yükselmiştir. Mal ve hizmet satışları tutarının 6.900 TL’yi geçmesi halinde perakende satış fişi veya yazarkasa fişi yerine fatura kesilmesi zorunludur. Ayrıca, tutarı ne olursa olsun, müşterinin talep etmesi halinde her türlü mal ve hizmet satışlarında fatura düzenlenmesi gerekmektedir" dedi. Amortisman sınırının 2024 yılında 6.900 TL olarak belirlendiğini söyleyen Özan, "Gerçek usulde vergiye tabi esnafların ve kurumların, 2024 yılında 6.900 TL’nin (KDV hariç) altındaki demirbaş, makine ve amortismana tabi diğer iktisadi kıymetleri doğrudan gider yazabileceklerdir. Bu tutarı aşan demirbaş niteliğindeki alışlar ise faydalı ömrüne göre Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilmiş amortisman oranlarına göre giderleştirilecektir" ifadelerini kullandı.

 

"Bu Tutar Üzerinde Yazarkasa Satış Fişi Düzenlenemez, Fatura Zorunlu"

Yeni düzenleme kapsamında vergi mükellefi olan bir müşteriye vergiler dâhil toplam fatura tutarı 6.900 TL'nin aşılması durumunda fatura kesilmesi gerektiğini belirten Özan, "Bu tutar üzerinde yazarkasa satış fişi düzenlenemez, fatura düzenlemek zorundadır. Fatura, yazarkasa fişi, serbest meslek makbuzu, gider pusulası vermeyen ve almayanlara, E-belge düzenlemesi gerekirken kâğıt fatura düzenleyenlere, sevk irsaliyesi düzenlemeyenlere, taşıma irsaliyesi düzenlemeyenlere, 3.400 TL’den aşağı olmamak üzere bu belgede yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının yüzde 10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. 2024 yılında; kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedeli 26.000 TL (KDV hariç) gider yazılabilir. Gider olarak indirim konusu yapılabilecek ÖTV ve KDV'nin toplam tutarı 690.000 TL’dir. Amortisman olarak indirim konusu yapılabilecek tutar; ÖTV ve KDV hariç 790.000 TL'dir. Vergilerin maliyet bedeline eklendiği veya binek otomobilin ikinci el olarak alındığında 1.500.000 TL üzerinden işlem yapılır" sözlerini kullandı. Haber: Yakup Türk


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şap Hastalığı Görüldü! Hayvan Pazarı İkinci Bir Emre Kadar KapatıldıÖnceki Haber

Şap Hastalığı Görüldü! Hayvan Pazarı İki...

Baro Başkanı Köse: “Usul, Esastan Önce Gelir”Sonraki Haber

Baro Başkanı Köse: “Usul, Esastan Önce G...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar