<p> Aksaray Merkeze bağlı Sevinçli Köyü'nde içme suyu pompa istasyonlarının elektrik faturalarını ödemeyen 550 hane, yaklaşık bir haftadır susuzluk çekiyor.</p>
550 haneli Sevinçli köyünün elektriği borç sebebiyle kesilince köy halkı susuz kaldı.
Köylüler su hidrofor elektriğine yapılan yüzde yüz zammın ardından borçlarını ödemeyince MEDAŞ, geçen hafta elektrikleri kesti. Vatandaşlar şimdi köy meydanında bulunan çeşmeden ihtiyaçlarını karşılıyor.
Aksaray'a 20 kilometre mesafedeki Sevinçli Köyü'nün su motorunun elektriği köylülerin borçlarını ödeyemediği faturalar sebebiyle MEDAŞ ekipleri tarafından kesildi. Bu yüzden susuz kalan köylüler, içme suyu temin etmek için köy meydanındaki çeşmenin önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Özellikle kadın ve çocuklar, kaynak suyundan evlerine bidonlarla su taşıyor.
Su motoruna yapılan yüzde yüz zam sebebi ile iki katına çıkan su faturalarını ödeyemeyen bin 800 nüfuslu Sevinçli Köyünde ki vatandaşlar yetkililerden acil yardım bekliyorlar.
Susuz Kalan Köy Halkı Kış Gününde Saatlerce Su Kuyruğunda
Yaklaşık bir haftadır susuz yaşayan köy halkı ellerinde bidonlarla sokak çeşmesinde su sırası bekliyor. Okullarda eğitim- öğretim gören çocuklar da tuvalet ve su ihtiyaçlarını karşılayamıyor.
Sokak çeşmesinde su bidonlarını dolduran Mine Tekbaş (47), perişan olduklarını belirterek, “Su dolduruyoruz. Hayvanlarımız susuz, kendimiz susuzuz. Çoluğumuz, çocuğumuz okula gidiyor su yok. Tuvalete giremiyorlar. Ya camiye ya da çevre köylerin evlerine giderek ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Gelen zamlar yüzünden vatandaş parayı yatıramıyor. Suçlunun yanında suçsuzda yanıyor. Yatıran yatırıyor, yatıramayan yatıramıyor. Komple kesiliyor. Ateşin yanında kuru da yanıyor yaşta yanıyor” dedi.
“El Arabası İle Su Mu Çekilir Bu Dönemde”
Köy halkından Hatice Yeşil (40), yapılan zamdan sonra faturayı ödeyemediklerini belirterek, “Abi 2 lira zam koyuldu birden köylü halkı da parayı yatıramadığı için bizi bir haftadır böyle perişan ediyorlar. Bidonlarla su çekiyoruz. Halimizi görüyorsunuz. Benim arabam yok birde. El arabası ile su çekilir mi bu dönemde? Birden bire zam koyunca vermedi millet. Hak etti oda. Veremedim, ben yatıramadım, benim başka bir gelirim yok. Eşimin çalışması var sadece o da çalışmadığı için veremedim. 2 aylık yatırmadım” şeklinde konuştu.
Araba kiralayarak evlerine su taşıdıklarını dile getiren Emet Yeşil (65), “Suyumuz yok kuzum, perişan oluyoruz. Arabamız yok. 2 lira deyince yatıramadık biz ne yapalım. Zam yaptı. 2 lira oldu birden. Ben nasıl yatırayım. Kimsem yok. Daha önce 1 liraydı. 2’ye çıktı birden. Ödeyemiyoruz. Şimdi de araba tutuyoruz arabayla çekiyoruz suyumuzu. Ne yapalım? Çok perişanız” ifadelerini kullandı.
Suya yüzde yüz zam yapıldığını vurgulayan Sinan Karakaya (27), “Görüyorsun kepazeliği ağabey. Su yok, yüzde yüz zam geldi ödeyemiyoruz. Perişanlık paçadan akıyor. Sabahtan beri su çekiyorum ellerimle” diye konuştu.
“Çocuklar Tuvaletini Tutamıyor, Altına Yapmış”
Tonu 1 lira olan suyun yapılan zam ile 2 liraya yükseldiğinin altını çizen Mehmet Sağlam (29), “1 lira olan suyun tonu 2 lira oldu. Niğde’de benim kardeşim var onlar 2 liradan ödüyor Niğde merkezde, ben köyde ödüyorum 2 lira. Güneş enerjisi panelleri neden kuruldu? Biri bana bunu açıklasın. Okuldaki çocuklar tuvaletini tutamadığı için camiye gidiyor. Altına yapmış. Bu insanların işten geleni var, banyo yapacak. Herkesin cinsi münasebeti olan var kardeşim abdestsiz mi gezecek? Bu köyde bir sürü sorun var. Bizim muhtarımız bunlarla ilgilenmiyor” dedi.
“Cuma’ya Gidecek Adam Abdest Alamıyor”
Köy halkından Şahin Çeviren (32) ise, “32 yıldır ilk defa böyle bir kepazelik, böyle bir rezillik görüyorum. Bu köyde insanlar camiye gidecek abdest alamıyor. Çocuklar okuldan camiye gidiyor. Öğretmenleri tuvalete camiye götürüyor. Bu köy bekar değil yani. Bu köy bekarların köyü değil yani. Evliler var gusül abdesti alamıyor. Cuma’ya gidecek adam abdest alamıyor. Yani böyle bir rezillik, kepazelik ilk defa görüyorum. Bıktık, zam dediler. Yüzde yüzlük zam bir yerde yapılmaz abi. Böyle bir zam görülmedi. 1,25 yap, 1.50 yap. Yavaş yavaş, tamam zam, hayatımız zamla geçiyor ama böyle yüzde yüzlük bir zam olmaz. Ayıp bir şey. Parayı kimse ödeyemiyor. Önümüz kış. Bu köyde herkes inşaatçı. Bu adam artık çalışamıyor. İş yapamıyor. Yani kış sezonu. Böyle olunca ne yapacak adam? Faturayı nasıl ödesin” şeklinde konuştu. Haber: Harun Atalay
Yorum Yazın