Dünya Sağlık İçin Hareket Günü’nde Adımlar Atıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dünya Sağlık İçin Hareket Günü’nde Adımlar Atıldı
Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Dünya Sağlık İçin Hareket Günü etkinliği gerçekleştirildi ve sağlık çalışanları Kılıçaslan Parkı’nda yürüyüş gerçekleştirdi. 

 İnsan sağlığı için hareket etmenin önemine değinilen Dünya Sağlık İçin Hareket Günü hakkında İl Sağlık Müdürlüğü bilgilendirme açıklaması da gerçekleştirdi. 

“Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Tahmini 41 Milyon Ölümle Dünyanın En Büyük Ölüm Sebeplerinden”

Yapılan açıklamada, “Bulaşıcı olmayan hastalıklara ilişkin başlıca risk faktörlerinin (tütün kullanımı, fiziksel hareketsizlik, sağlıksız beslenme ve zararlı alkol kullanımı) azaltılması, Dünya Sağlık Örgütü'nün Bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölümleri önlemeye yönelik çalışmasının odak noktasıdır. Başta kalp ve akciğer hastalıkları, kanserler ve diyabet olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıklar, yılda tahmini 41 milyon ölümle dünyanın en büyük ölüm sebepleri arasında gösterilmektedir. Bu ölümlerin 17 milyonu erken (70 yaş altı) ölümler olarak belirtilmektedir. Obezite ve aşırı kiloluluk ile yakından ilişkilendirilen kardiyovasküler hastalıklar (hipertansiyon, inme), diyabet, bazı kanserler ve solunum hastalıkları (KOAH) gibi büyük ölçüde önlenebilir kronik hastalıklar hızlı küreselleşme ve kentleşmenin etkisiyle, artık dünya çapında ölüm ve sakatlığın başlıca nedenleri arasında gösterilmektedir” denildi. 

“Haftada 150 Dakika Orta Şiddette Egzersiz Yetişkinler İçin Yeterlidir”

Düzenli fiziksel aktivite ile; kan basıncını azaltmanın mümkün olduğuna, HDL seviyesinin yükselebileceğine değinilirken, “Fiziksel aktivite kilo kontrolü için de anahtar role sahiptir. Günlük yaşam içinde, iskelet kasları kullanılarak yapılan ve enerji harcamasını gerektiren her hareket, fiziksel aktivite olarak tanımlanır. Oyun oynamak, ev işleri, bahçe işleri, yürümek, merdiven inip çıkmak, yemek yemek, banyo yapmak gibi günlük yaşamımızı sürdürmek için yapılan etkinliklerin yanı sıra, egzersiz ve spor da fiziksel aktivitedir. Fiziksel aktivitenin beden sağlığımız üzerine etkileri olduğu gibi ruh sağlığımız, sosyal gelişimimiz ve hatta yaşlılık üzerine de etkileri vardır.  Orta şiddetli aktiviteler sırasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek vb. orta şiddetli aktivite örnekleridir. Yüksek şiddetli aktiviteler sırasında kişi, aktivite sırasında nefesi kesilmeden birkaç kelimeden fazlasını konuşamaz (tempolu koşu, basketbol, futbol, voleybol, hentbol ve tenis oynamak, step-aerobik derslerine katılmak, tempolu dans etmek vb.). Sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersiz yetişkinler açısından yeterlidir. 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise, günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru şiddeti değişen aktiviteler önerilmektedir” sözlerine yer verildi. Her yıl  küresel bir girişim olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “Sağlık İçin Hareket Et Günü” gerçekleştirildiği ifade edilirken, “Ülkemizde de Sağlık İçin Hareket Et Günü, her yıl Bakanlığımızın koordinasyonunda diğer paydaş kurum, kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ile birlikte toplum bilincini ve farkındalığını artırmak amacı ile çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır” denildi.  Haber: Yakup Türk

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Su Verimliliği Bilinci İçin Ekipler SahadaÖnceki Haber

Su Verimliliği Bilinci İçin Ekipler Saha...

Karşıdan Karşıya Geçmek İsterken Ölümle Burun Buruna GeldiSonraki Haber

Karşıdan Karşıya Geçmek İsterken Ölümle...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar