Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Şenol Atakan, aile hekimliği sözleşme yönetmeliği ile ilgili açıklama yaparak, “Aile hekimliği Aksaray'da çok iyi bir düzeyde. Biz bunun bozulmasından da korkuyoruz” dedi.
Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Şenol Atakan, aile hekimlerini yakından ilgilendiren sözleşme yönetmeliğine ilişkin kapsamlı bir açıklamada bulundu. Alınan yeni kararlarla birlikte vatandaşın kararlarının direkt olarak aile hekimlerini etkileyeceğini belirten Atakan, bu durumun birçok mağduriyete yol açacağını vurguladı.
“Camiamızı Ciddi Şekilde Rahatsız Eden Şeyler Oldu”
Yönetmeliğin taslak döneminde çekincelerini dile getirdiklerini söyleyen Atakan, “Daha sonra yönetmelik çıktı, yönetmelikte camiamızı ciddi şekilde rahatsız eden şeyler oldu. Sonuçta bu yönetmelikte bir tek bizi ilgilendiren şeyler olduğu kadar vatandaşın en önemli anayasal hakkı olan birinci basamak sağlık hizmetlerindeki birtakım konularda da sıkıntıya gireceği konusunda dahi kaygılarımız oldu. Ne gibi şeyler bunlar? En başta hekimin reçetesine müdahale var. Yani bu çıkan yönetmelikte belirli ilaçları artık çok sınırlı yazabileceğimiz gibi özellikle mide ilaçlarında takipteki olan hastalar var. Ağrı kesiciler, antibiyotik kullanımı ile alakalı bizim bunlarla da ilgili zamanında çözümlerimiz olmuştu. Toplumdaki sağlık okuryazarlığını artırmak üzerine çok ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini söylemiştik” ifadelerini kullandı.
“Aile Hekimlerimiz, Sağlık Çalışanlarımız Memnun Değilse, Vatandaşa da Memnuniyet Olarak Yansımayacaktır”
Aksaray’da her yere örnek olacak bir sağlık okuryazarlığı çalışması yaptıklarını da hatırlatan Atakan, “Biz zaten meslek olarak bilimsellikle vatandaş memnuniyeti arasında bir iş yapıyoruz, bu dengeyi sağlamak bazen çok zor oluyor. Bu bilimsellikten uzaklaşmak istemiyoruz ama bir iş yapılırken altın kural bence ve bizim camiamızda da memnuniyet derken, sadece vatandaş memnuniyetini gözeteyim derken çalışanların memnuniyeti de gözetilmezse sonuçlar her iki tarafı da içine almayabilir. Memnuniyet dediğimiz şey her yerde karşılıklı olması gerekirken bundan memnun değilse aile hekimlerimiz, aile sağlığı çalışanlarımız ve birinci basamak çalışanlarımız, vatandaşa da bu memnuniyet olarak yansımayacaktır” dedi.
“Vatandaşa Sorumluluk Verme Zamanı Geldi”
Hasta başvuru sayısıyla Türkiye’nin ilk sıralara geldiğini belirten Başkan Atakan, “Bununla hatta övünüyorduk. Bazı kronik hastalıkların izleminde ve ilaç yazılmasında aynı vatandaşın ayda 3-4 kere bize gelmesi gerekebiliyor. Hem kontrol hem ilacını yazdırmaya, bizim onlarla da ilgili çözüm oranlarımız olduğu halde bu tür şeyler biraz göz ardı edilmiş. Buradaki en temel şey bütün dünyada bu işin iyi uygulandığı yerlerde mesela Aksaray'da da bize yurt dışından gelen hastalarımız çok fazla. Hepsinin ortak vurguladığı bir konu var ve sıralanan bir konu bu maalesef, vatandaş sorumluluğu hiç yok. Bakın az bile demiyorum hiç yok. Ama biz de vatandaşlarımızın hiçbir sorumluluğu olmadığı için çok zorlanıyoruz. Vatandaşa bu konuda biraz sorumluluk verme zamanı geldi artık. Bunun göz ardı edilmemesi lazım. Hastanelerde niye şikâyet var şu anda? Randevular çok fazla, randevu saati bulunamıyor. Gidildiği zaman fazla ilgilenilmiyor. Şimdi biz de o hale geleceğiz, yani nitelikli sağlık hizmeti gerçekten birinci basamakta kaldı ki Aksaray olarak bir övülecek tarafımız da var. Aile hekimliği anlamında Türkiye'de çok üstlerdeyiz, memnuniyet anlamında yani kamudaki memnuniyet anlamında aile hekimliği Aksaray'da çok iyi bir düzeyde. Biz bunun bozulmasından da korkuyoruz” açıklamasını yaptı.
“Entegre Hastanelerde Çalışma Şartları Çok Ağırlaştı”
Entegre hastaneler uygulamasıyla ilçelerdeki aile hekimlerinin hastaneler içerisindeki entegre hastane uygulamasında çalıştığını da belirten Dr. Atakan, “Son çıkan yönetmelikte bu arkadaşlarımıza hiç acımamışlar, çok fazla çalışma saati koyup en az beş nöbet tutup, gece de nöbet tutup gündüz çalışmasına devam edecek şekilde çalışma planı koymuşlar. Bunu zorunlu tutuyorlar ve maalesef Aksaray’da şu anda özellikle entegreli hastanelerimizde mesela örnek vereyim, Güzelyurt’ta 2 aile hekimimiz istifa etti. Güzelyurt’ta hiç aile sağlığı çalışanımız kalmadı. Ağaçören’de 4 hekim vardı, bir tanesi geçiciydi. Şu anda üçü tamamen istifa düşünüyor. Aile sağlığı çalışanlarının tamamı istifa etti. Diğerleri de Aralık ayının 15’ini bekliyorlar, ona göre karar verecekler. Ama ondan da çok umutlu değiller çünkü entegre hastanelerdeki çalışma şartları çok ağırlaştı. Bunun tek çaresi de şu anda ilçelerimizdeki hastanelerle aile sağlığı merkezini ayırmaktan geçiyor. Bu yapılmadıkça artık entegre hastanelerde aile hekimlerinin hizmet vermesi çok zor, bakanlığın bu konuya bir an önce el atması lazım. Bütün Türkiye'de ben biliyorum istifalar özellikle entegre hastanelerden geliyor” dedi.
“Birinci Basamak Sağlık Hizmeti İyi Olmayan Sağlık Sistemi Ayakta Kalamaz”
Vatandaşın 6 ay aile hekimine gitmemesi durumunda yine aile hekiminin cezalandırıldığını söyleyen Başkan Atakan, “Benim size ‘illa gelin’ demem lazım çok ciddi şekilde. 6 aydan fazla gelmeyen nüfusu biz nasıl getireceğiz? İnsanlardan hiç uğramayanlar var. Bakın abartmıyorum 26 kalem ayrı ücret ödemesi getirdiler. 19’dan 26'ya çıktı ya.
Tek kalemlerin ücretleri emekliliğe de yansısın, bu kadar şeye gerçekten gerek yok. Bakın dünyanın en iyi hastanelerini yapsanız en iyi şeylerini yapsanız birinci basamak sağlık hizmetleri iyi olmayan hiçbir sağlık sistemi ayakta kalamaz ve sağlık nitelikli sağlık hizmeti veremez. Bu da altın kuraldır. Aynı il içerisinde çalışma bazını bozacak şekilde insanları çan eğrisine tabi tutuyor ve bu yanlış uygulamaları beraberinde getirebilir. Bunla ilgili ciddi Türkiye'de ilk defa Aksaray'da, ciddi katılımla bir miting yapıldı. Ankara'da sesimizi duyurmaya çalıştık. Gerçekten bizim halkın sağlığından başka emin olun başka bir endişemiz yok. En büyük siyasetimiz bizim halkın sağlığı ve aile hekimliği sistemi” sözlerini kullandı. Haber: Kemal Onur Atalay
Yorum Yazın