Bu Belirtiler Varsa Meme Kanseri Olma Riskiniz Çok Yüksek!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bu Belirtiler Varsa Meme Kanseri Olma Riskiniz Çok Yüksek!
Aksaray Özel Hasandağı Cerrahi Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kazım Esen, meme kanserinin kadınlarda görülen en önemli hastalıkların başında yer aldığını ifade ederek, "40 yaşını geçmiş kadınlarımız her yıl düzenli olarak teşhis ve tetkiklerini yaptırmalı" uyarısında bulundu.

Aksaray Özel Hasandağı Cerrahi Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kazım Esen, kadınlarda çok fazla görülen meme kanserine vurgu yapmak için Dünya Sağlık Örgütü'nün ilan ettiği Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında kadınları uyardı.

Meme kanseri, bilindiği üzere kadınlarda en çok görülen kanser türlerinin başında geliyor. Bu konuda açıklamalarda bulunan Op. Dr. Esen, meme kanserinde erken teşhisin hayati önem taşıdığını ifade ederek, kadınlara tavsiyelerde bulundu. 

 

40 Yaşını Geçmiş Kadınlarımız Her Yıl Düzenli Olarak Teşhis ve Tetkiklerini Yaptırmalı"

Meme kanserinin kadınlarda görülen kanserlere oranlara görülme sıklığının yüzde 11,7 olduğunu belirten Esen, "Özellikle 40 yaşını geçmiş kadınlarımızın her yıl düzenli olarak teşhis ve tetkiklerini yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü kadınların risk grubunda oldukları unsurlar var. Bunları özetlersek değiştirebileceğimiz riskler ve değiştiremeyeceğimiz risk grupları vardır. Özellikle kadınlarımızın hareketsiz yaşantısı, obezite olmaları, sigara ve alkol kullanımı ve birçok faktörler etkiliyken, yine aynı zamanda kadınların geç evlenmeleri, geç çocuk sahibi olmaları, çocuk emzirmemeleri gibi birçok faktör kadında meme kanseri riskini artırır. Ama bu riskler önlenebilir faktörler arasına girmektedir. Bir de önlenemeyecek elimizde olmayan riskleri taşıyan kadınlar vardır. Kadın olmak meme kanseri için en önemli risk nedenlerinden bir tanesidir" dedi.

 

"40 Yaşını Geçtikten Sonra Meme Kanseri Riski Artar"

Erkeklerde de meme kanseri görüldüğünü ancak kadınlar kadar yüksek bir oran olmadığını da söyleyen Op. Dr. Esen, "40 yaşını geçtikten sonra meme kanseri riski her yaşta artmaya başlar. Göğüs kafesine herhangi bir nedenle radyoterapi dediğimiz ışın tedavisi almak, bir göğsünde kanser varken diğer göğüste kanser riski olasılığını daha da çok artırır" ifadelerini kullandı.

Erken adet gören, geç menopoza giren kadınlarda meme kanseri riski bulunduğunu söyleyen Esen, "Ama en önemli risk faktörü aile fertlerinde meme kanseri olanlar, maalesef iki kat daha meme kanseri yakalanma riski taşıyan gruplar arasına girer. Bu risk faktörlerini erken teşhis etmek ve tanımak çok önemlidir . Buradan bütün kadınlarımıza tavsiyem 40 yaşından sonra yılda bir defa meme ile ilgili bir doktora muayeneye gitmeleri. Hiçbir şikayetleri yoksa bile 2 yılda bir mamografi yaptırmaları bizim için çok önemli. Bu hastalıkta erken teşhiste tedavi çok mümkün" dedi.

 

"Ağrımayan Kitleler Meme Kanserinde Daha Büyük Risk"

Birinci derecede ailede meme kanseri öyküsü bulunanların erken kontrollerini yaptırmasının çok önemli olduğunu ifade eden Op. Dr. Kazım Esen, "Aile içerisindeki meme kanseri olmuş kişi hangi yaşta meme kanserine yakalandıysa ondan 5 yıl önce erken teşhis yaptırması kontrollerine gelmesi gerekmektedir. Erken teşhis ve tedavide yüzde 90 başarı oranı artıyor. Bu hastalıkta en çok göğüs dokusunda ağrısız sert kitle ve yumuşak yumru şeklinde şikayetlerle hastalık fark ediliyor. Bazı hastalarımız daha önce göğüs ve çevrelerinde meydana gelen bu kitlelerde ağrı hissetmedikleri için önemsemiyorlar. Onun için kontrollere ve muayenelere çok geç geliyorlar. Aslında bu çok korkutucu bir durum. Çünkü ağrımayan kitleler meme kanserinde daha büyük risk oluşturur" ifadelerini kullandı.

 

"Kadınlarımızı Meme Kanseri Konusunda Bilinçli Olmaya Davet Ediyorum"

Meme kanserinin sağlıklı beslenme, spor, sigara ve alkolden uzak bir yaşam ve düzenli kontrollerle önlenebileceğini söyleyen Esen, erken teşhisle birlikte hastaların meme kanserinde normal yaşantılarına hızlı şekilde döndüğünü de belirterek, "Memenin tamamını almadan sadece kitlenin olduğu kısmın alınarak ve koltuk altı temizlenerek ve ardından radyoterapi ve ışın tedavisi ile kemoterapi tedavisi ile hastalarımız başarılı bir şekilde tedavi edilmekte ve uzun yıllar sağlıcakla yaşayabilmektedirler. Kadınlarımızı, meme kanseri konusunda bilinçli olmaya davet ediyorum. Uzun ve sağlıklı bir yaşam diliyorum" açıklamasında bulundu. Haber : Kemal Onur Atalay


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Vatandaşın Yoğun İlgi Gösterdiği 5. Kitap Günleri Açılış Töreni YapıldıÖnceki Haber

Vatandaşın Yoğun İlgi Gösterdiği 5. Kita...

Karaveli: “Takımımız Net Bir Galibiyet Aldı”Sonraki Haber

Karaveli: “Takımımız Net Bir Galibiyet A...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar