15 Temmuz Meydanı’nda yapılan 2022-2023 adli yılı açılış töreninde konuşan Aksaray Barosu Başkanı Ferit Köse yeni dönemde avukatlar için iyileştirmeler beklendiğini söyledi. Köse fedakârlıkların Avukatlardan beklendiğine dikkat çektiği konuşmasında “Adalete erişimin en önemli araçlarından, kamusal nitelikteki CMK zorunlu müdafilik hizmeti karşılığında, Anayasa’daki angarya yasağını ihlal edecek kadar düşük ödemeler yapılmakta ve fedakârlık hep avukatlardan beklenmektedir” dedi.
Adli yıl açılış töreninde somut adımlar beklediklerini belirten Baro Başkanı Avukat Ferit Köse ise konuşmasında “Başta Baromuz mensubu meslek şehidimiz Avukat İbrahim Ergin olmak üzere geçmiş yıllarda kaybettiğimiz meslektaşlarımızı, yargı şehitlerimizi, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran ve bizlere emanet eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşları ile aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum. 2022-2023 Adli Yılı’nı yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti ve avukatlık mesleğinin artık yapısal bir hâle gelmiş sorunlarına dair kaygılarla karşılıyoruz. Zira adli yıl, mesleğimize ve avukatlara yapılan saldırıların hız kesmeden devam ettiği, hak ihlallerinin, kadın cinayetlerinin ve çocuk istismarlarının inanılmaz boyutlara ulaştığı bir iklimde başlamaktadır. 6-7 Haziran 2022 tarihlerinde Türkiye Barolar Birliği yönetiminin, baro başkanlarının ve genel kurul delegelerinin ortak imzasıyla yayınlanan deklarasyonda da dile getirilen kronikleşen sorunlarımızın çözümüne dair geçtiğimiz adli yıl içerisinde somut adımlar atılmamıştır” ifadelerini kullandı.
“Avukata Yönelik Şiddetin Son Bulduğu Bir Adli Yıl İstiyoruz”
Toplumda ve uluslararası alanda giderek kaybolan yargıya güveni sağlamak için somut adımlar atılması gerektiği yönündeki taleplerin baro ve avukatlar tarafından sürekli tekrarlandığını dile getiren Köse bu talebin önemini vurgulayarak, “Bu yıl aramıza yaklaşık 20 bin yeni meslektaşımız daha katıldı. Her bir meslektaşımızın varlığıyla savunmaya değer kattığını biliyoruz. Ancak 170 bine ulaşan avukat sayısının emeğimizin kıymetinin bilinmediği bir ortam yarattığını da görüyoruz. Bugün açtığımız adli yılı kapatırken sayımız 200 bine dayanmış olacaktır. Hukuk fakültesi ve avukat sayısının değil, eğitim kalitesinin ve avukatlık mesleğinin saygınlığının artacağı bir adli yıl istiyoruz. Avukat sayısı artarken, iş alanları daralmakta ve mesleki faaliyetlerin önüne sürekli engeller çıkarılmaktadır. Alternatif çözüm yolları adı altında arabuluculuk ve uzlaştırmacılık gibi yargı dışı alanlar genişletilirken, dezavantajlı grupların avukata ve adalete erişimi zorlaşmaktadır. Hasar danışmanlık şirketi denilen, yeni bir tür iş takipçiliği yöntemiyle, yurttaşların hak kayıplarına sebep olunmakta ve bununla etkili şekilde mücadele edilememektedir. Oysa bizler, yurttaşların haklarını korumak için görevimizi yaparken, kışkırtılan cehalet ve şiddetin sonucu olarak hukuki uyuşmazlığın konusuyla özdeşleştirildiğimiz için sorgulanıyor, yargılanıyor, saldırıya uğruyor ve hatta öldürülüyoruz. Avukata yönelik şiddetin son bulduğu bir adli yıl istiyoruz” açıklamalarında bulundu.
“Fedakârlık Hep Avukatlardan Beklenmektedir”
Fedakârlığın avukatlardan beklendiğini söyleyen Köse sözlerini şöyle sürdürdü: “Kişisel verilerin korunması adı altında, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmanın faaliyeti, dolayısıyla silahların eşitliği ilkesi ve adil yargılanma hakkı engellenmektedir. Mesleki faaliyet alanlarımızın korunduğu, genişletildiği ve güçlendirildiği bir adli yıl istiyoruz. Stajyer avukatların, kamu avukatlarının, engelli avukatların, genç avukatların, emekli avukatların sorunlarının çözümü konusunda somut önerilerimiz göz ardı edilmekte, stajın içeriği boşaltılmaktadır. Adalete erişimin en önemli araçlarından, kamusal nitelikteki CMK zorunlu müdafilik hizmeti karşılığında, Anayasa’daki angarya yasağını ihlal edecek kadar düşük ödemeler yapılmakta ve fedakârlık hep avukatlardan beklenmektedir.”
“Bu Değerler İçin Mücadele Etmeye Devam Edeceğiz”
Konuşmasında taleplerini de sıralayan Köse, “Tahammül sınırlarını zorlayan CMK ücretlerinin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesiyle eşitlendiği bir adli yıl istiyoruz. Stajyer avukatlara kamu kaynaklarıyla destek sağlandığı, kamu avukatlarının özlük haklarının tanındığı, engelli avukatların faaliyetlerini ayrımcılığa uğramadan sürdürebildikleri, emekli avukatların insan onuruna yakışır bir maaş aldığı bir adli yıl istiyoruz. Avukatlar, mesleki faaliyetlerinde yaşadıkları her türlü zorluğa rağmen, adil yargılanma hakkının tesisi için çaba gösterirken, hak ettikleri Adli Yardım ve CMK ödemelerini zamanında alamamakta, buna rağmen vergi, BAĞ-KUR, stopaj ve benzeri masraflarını peşinen ödemek zorunda kalmaktadırlar. Avukatlık hizmetlerinden alınan KDV oranlarının indirildiği, CMK ve Adli Yardım hizmetlerinde KDV’nin sıfırlandığı, serbest çalışan avukatların asgari ücrete kadar olan gelirlerine vergi muafiyetinin sağlandığı, bir yıllık genç girişimci BAĞ-KUR primi muafiyetinin üç yıla çıkarıldığı bir adli yıl istiyoruz. Vatandaşların kendilerini güvende hissettikleri, ülkeleri diğerlerinden ayıran en temel etmen, bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığıdır. Hukukun üstünlüğünün sağlandığı, hak ve özgürlüklerin yaşama geçtiği, herkes için adil bir adli yıl istiyoruz. Numaralı barolara daha fazla ödenek ayrılarak barolar ve avukatlar arasında ayrıştırma ve ötekileştirme gayreti yerine gerçek sorunların çözümüne odaklanıldığı bir adli yıl istiyoruz. Biz, avukatlar ve barolar olarak bağımsız ve adil yargının, hukukun üstünlüğünün, insan haklarına saygının, hakkın ve adaletin tarafında bu değerler için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle herkese adalet dolu, Hak’tan, hukuktan yana bir yıl diliyor saygılar sunuyorum” diye konuştu. Haber: Kemal Onur Atalay
Yorum Yazın