Aksaraylı Üretici Tarım Politikasından Dert Yandı: Kimse Ne Ekeceğini Bilmiyor, Çiftçi Hep Zarar Ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaraylı Üretici Tarım Politikasından Dert Yandı: Kimse Ne Ekeceğini Bilmiyor, Çiftçi Hep Zarar Ediyor
Aksaray'da çiftçilik yapan Ali Eşmekaya, tarım politikasının planlı olmamasından dert yandı.

Eşmekaya, "Tarım politikası lazım. Tarım politikası tamamen yanlış zaten. Ben 5.200 liraya mısırımı sattım. 5 gün geçti açıklama geldi vergi diye. Mısır çıktı 5.900-6 bin liraya. Benim 200 bin zararım var. Bu hep böyle. Çiftçinin mahsulü hiçbir zaman değerinde gitmiyor" dedi. Aksaray, pancar, yonca, silajlık mısır üretiminde ülke genelinde önde gelen iller arasında yer alıyor. Tarım şehirlerinden biri olan Aksaray'da ne yazık ki çiftçi, alın terinin karşılığını düzensiz tarım politikası nedeniyle bir türlü alamadığından şikâyet ediyor. Aksaray'ın Eşmekaya beldesinde çiftçilik yapan Ali Eşmekaya, tarım politikasında yaşanan plansızlıktan şikâyet ederken, devletin pancar kotası sorununu çözemediğini, düzensiz bir tarım politikasından dolayı bir sene mısırın, bir sene pancarın para ettiğini, bu nedenle de  fiyatlarda istikrarsızlık yaşandığını belirterek, çiftçinin hep zarar ettiğini söyledi. 

Pancarı Yatıracaksın Ama Paramızı Alabilecek miyiz Bilmiyoruz

Eşmekaya, "Pancar kotasında şöyle bir sıkıntı var. Bizim buradaki Balküpü şeker fabrikası çiftçiye yeterli gelmiyor. Biz dışarıdaki fabrikalardan talep etmek zorundayız. Türk Şeker bölgesi olduğu için kota alamıyoruz. Adapazarı, Çorum, Amasya, Afyon olsun diğer fabrikalar Türk Şeker adı altında başka şahıslara veriyorlar ve biz de ikinci şahsa yazılıyoruz. Adam sağlam mı değil mi bilgimiz yok. Pancarı yatıracaksın ama paramızı alabilecek miyiz bilmiyoruz" dedi. 

Kimse Ne Ekeceğini Bilmiyor

"Devletin bu şeker kotasında çiftçiye bir çözüm üretmesi gerekir" ifadelerini kullanan Eşmekaya, "Ben 2-3 bin ton civarı pancar hasadı yapıyorum. Bölgenin pancar kotasıyla başı dertte. 1 yıl pancar iyi para ederse vatandaş ertesi yıl ona biniyor, mısır para ederse mısıra iniyor. Aşırı bir dengesizlik var. Her şey dengede olsa, atıyorum 10 bin dönüm mısır, 10 bin dönüm pancar, 5 bin dönüm çekirdek. Fiyatlarda istikrarsızlık olduğu için kimse ne ekeceğini bilmiyor. Acaba bu yıl ne iyi para eder şeklinde bir ekim oluyor. Bir bakıyorsunuz mısır fazla, şeker fazla" ifadelerini kullandı.

Çiftçinin Mahsulü Hiçbir Zaman Değerinde Gitmiyor

Türkiye'de ciddi bir tarım politikası gerektiğini belirten Eşmekaya, "Tarım politikası tamamen yanlış zaten. Ben 5.200 liraya mısırımı sattım. 5 gün geçti açıklama geldi vergi diye. Mısır çıktı 5.900-6 bin liraya. Benim 200 bin zararım var. Bu hep böyle. Çiftçinin mahsulü hiçbir zaman değerinde gitmiyor" diyerek eleştirilerini dile getirdi. Haber: Dilek Eyüboğlu


  • 0
    SEVDİM
  • 4
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Taşdemir: 1 Mayıs'ın Emek Ve Dayanışma GünüdürÖnceki Haber

Taşdemir: 1 Mayıs'ın Emek Ve Dayanışma G...

Aksaray'a Verdiğiniz Ama Tutamadığınız Sözlerden Utanç Duydunuz mu ?Sonraki Haber

Aksaray'a Verdiğiniz Ama Tutamadığınız S...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar