Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Yerel ve ulusal medya temsilcileriyle Öğretmen Evi toplantı salonunda bir araya geldi.
İlimizde yürütülen kültür ve turizm projeleri ile ilgili basın mensuplarına bilgi veren Doğan “11 Bin yıllık kültür ve medeniyet şehri Aksaray’ın tanıtımı için gece gündüz mücadele eden herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Aksaray’ın tanıtımı için yapılan çalışmaların paylaşıldığı toplantıda konuşan Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Doğan “Yaklaşık 11 yıldır görev yapıyorum. İlimizin kültür ve değerlerinin bilinmesi ve her türlü platformda tanıtılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Aksaray’ın tanıtılması konusunda bu çalışmalarımızı yaparken siz değerli basın mensuplarımızın emeği için ayrıca teşekkür ediyorum” dedi. Kentle ilgili eksikliklerin tespit edildiğini de ifade eden Doğan “Şehrimizle ilgili Aksaray’ın kültür ve turizm neleri eksik onları tespit etmek amacıyla bir çalışma gerçekleştirdik. Yaptığımız çalışmada şunu gördük, şehrimizin kültür ve turizm alanında ciddi bir potansiyeli var ve biz de kurum olarak çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Kadim şehir Aksaray; Cumhuriyet dönemine kadar Konya’ya bağlı bir sancak olan Aksaray, 1920 yılında vilayet olmuş. 1933 yılında vilayetliğinin düşmesi Niğde'ye ilçe olarak bağlanması da önemli bir kırılma noktasıdır. Yapılan girişimler sonucu Aksaray, 15 Haziran 1989 yılında yeniden vilayet olarak hızlı bir gelişim sürecine girmiştir ve Kapadokya'nın batıya açılan kapısı olarak tarihteki yerini almıştır” diye konuştu.
“2021’de 12 Projeyi Hayata Geçirdik, Çalışmalar Sürüyor”
Aksaray’ın tarihini aktaran Doğan “Aksaray’ın adının ilk olarak eski Hitit metinlerinde geçen “Nenessa (Nenossos) olduğu sanılmaktadır. M.Ö. 1. bin yılda Kral Kiakki döneminde Şinakhatum - Şinukhtu olarak anılan Aksaray, Hellenistik dönemde Kapadokya Krallığına bağlanmış ve Garsaura olan ismi Arkhelais olmuştur” diyerek “Arkhelais, Selçuklular döneminde II. Kılıçarslan tarafından Aksaray olarak değiştirilirken, ikinci başkent gibi bir işlev görmüştür. Aksaray, şehre kötü insanların alınmamasından dolayı, iyi insanların yaşadığı yer anlamına gelen "Şehr-i Süleha" olarak anıldı. Şehirde güçlü bir tasavvuf hayatı yaşanırken, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde belirttiği üzere, 7 binden fazla evliyanın yaşadığı şehir, evliyalar şehri olarak anılmaktadır.
Taptuk Emre, Yunus Emre, Cemaleddini Aksarayi, Şeyh Hamideddini Aksarayi (Somuncu Baba), Yusuf Hakiki Baba gibi öne çıkmış tasavvuf âlimleri, Aksaray'da yaşamışlardır. Bir şeyleri yaparken önce şehrin geçmişinin bilinmesi gerekiyor. Çünkü şehrimiz bakın nereden nereye geldi. Her alanda Aksaray şaha kalkarak yer geçen yıl üzerine koyarak giden ve herkesin gıpta ile takip ediği Aksaray var. Aksaray çok güzel bir ivme kazandı ve kazanmaya devam ediyor. Şimdi zaman kültür ve turizm zamanı diyoruz. Aksaray ekonomik yönden gelişmenin yanı sıra Ihlara Vadisi, Hasan Dağı, Tuz Gölü ve Narlı Göl gibi tabiat güzelliklerine sahiptir. Yeraltı şehirleri, kervansarayları, cami, türbe ve tarihi şahsiyetleri ile kültür ve turizm alınanda Kapadokya bölgesini en gözde şehirlerinden birisi olma yolunda emin adımlarla yürüyor. Aksaray’ı her yıl 1 Milyonun üzerinde yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak 2010-2021 yılları arasında 26 proje çalışması gerçekleştirdik. Aksaray’ın kültür ve turizminin için 18 etkinlik ve 8 tanıtım çalışması gerçekleştirdik. 2021 yılı itibariyle planlamış olduğumuz 12 projemizi de hayat geçirdik ve çalışmalar devam ediyor” ifadelerini kullandı. Haber: Harun Atalay
Yorum Yazın