Aksaray mutfağına ait az bilinen patent tescil belgeli Pezikpare (Pancar Tatlısı) tanıtılmayı bekliyor.
Aksaray, 11 bin yıllık zengin tarihi ve kültürüyle her geçen gün değer kazanarak öne çıkmaya devam ediyor.
Tanınırlığı ve ekonomisi tarım ve hayvancılıkla anılan Aksaray, son yıllarda yapılan kültür turizmi çalışmaları ile kendi mutfak kültürüne ve yöresel lezzetlerinin tanıtımına ağırlık vererek tescil çalışmalarına devam ediyor. Bu haberde sizleri Aksaray’ın bilinen lezzetleri dışında bilinmeyen tescilli bir tatlısıyla tanıştıracağız. Tescil alan yöresel bu tatlı Aksaray’da bile çok az biliniyor. Yeni yeni tanınmaya başlayan Aksaray mutfağının tescilli lezzetleri arasında yerini alan pezikpare tatlısının yapıldığı malzemede şaşırtıcı.
Ana Malzeme Kırmızı Pancar
Pezikpare tatlısı, kış sebzeleri arasında vitamin değerleri açısından mucize sebze olarak değerlendirilen kırmızı pancardan yapılıyor. Üstelik çok ekonomik bir tarif, sadece 3 malzeme ile hazırlanıyor. Denemek isteyenler için işte pezikpare tatlısı tarifi!
Pezikpare (Kırmızı Pancar) Tatlısı İçin Malzemeler
-2 büyük kırmızı pancar
-1 çay bardağı şeker
-1 su bardağı su
-Üzerini süslemek için dövülmüş ceviz ya da fındık
-İsteğe göre tahin
-(Malzemeleri istediğiniz miktarda çoğaltabilirsiniz.)
Yapılışı:
1.Pancarları küp küp ya da isteğinize göre yarım ay şeklinde doğrayın ve geniş bir tencereye alın.
2.Üzerine tarifte belirtilen oranda suyunu ve şekerini ekleyin.
3.Tencereyi altı kısık bir şekilde ocağa alın ve tencerenin kapağı kapalı şekilde pancarlar yumuşayana kadar pişirin.
4.Daha sonra tencere kapağını açarak şerbet koyulaşıncaya kadar pişirme işlemine devam edin.
5.Pişen tatlıyı soğumaya bırakın üzerini ceviz ya da fındıkla süsleyerek servis edin.
Haber: Dilek Eyüboğlu
Yorum Yazın