AKMÜB Başkanı Fatih Güneş, inşaat sektöründe büyük bir kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını belirterek, “Ayda 60 bin TL’ye personel bulamıyoruz” dedi.
Aksaray Müteahhitler Birliği (AKMÜB) Başkanı Fatih Güneş, inşaat sektöründe en büyük sorunun kalifiye eleman eksikliği olduğunu belirterek, işverenlerin vasıflı eleman bulmakta zorlandığını ve vasıfsız olan bir işçinin bile inşaat sektöründe 45 bin TL maaş aldığını, 60 bin TL’ye eleman bulmakta zorluk yaşadıklarını söyledi.
İnşaat Sektöründe En Düşük Maaş 45 Bin TL
Aksaray’ın çok hızlı büyüyen iller arasında 5. sırada olduğunu, OSB’deki fabrikaların sayısının artması, tarımsal üretimin yapılmasının inşaat sektöründeki kalifiye elemanların başka sektörlere gitmesine yol açtığını belirten Güneş, “Okuma oranının artması ile birlikte masa başı iş düşünen gençlerimizin sayısını da hesaba katarsak inşaat sektöründe alttan yetişen usta maalesef artık yetişmiyor. Oysaki inşaat sektöründe bugün bir fayansçı ve kalıpçının aylığı 50.000 TL artı sigortaya denk geliyor. 8-9 ay mutlaka çalışabiliyorlar” derken, sektörde en düşük maaşın 45 bin TL en yüksek maaşın 60 bin TL + sigortaya denk düştüğünü vurguladı.
“Ayda 60 Bin Liraya Personel Bulamıyoruz”
İnşaat çalışanlarının devlet memurundan daha yüksek maaş elde ettiğini söyleyen Güneş, “Esnek çalışma saatleri var. İnşaat sektöründe ayda 60 bin liraya personel bulamıyoruz. İnşaatta herhangi bir ustalığı olmayan vasıfsız işçi bile günlük 1500 TL alıyor. Bir nesil boşa okumuş gibi görünüyor. Türkiye'de üniversite mezunlarının sayısının fazla olması bir politika. Görünüyor ki üniversitelerde yüzlerce bölümden mezun olanların hepsi devlette iş hayali kursa da devlet de bir yere kadar bu insanları istihdam edecek. Özel sektörde beyaz yakalı iş alanları çok az. Liselerden itibaren üniversitelerin büyük bir kısmının mesleki liselere çevrilmesinin topluma ve bireylere çok büyük fayda sağlayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
"Aksaray’da Suriyeli İşçilerin Sektördeki Payı Yüzde 4-5"
Kalifiye eleman sorununun Suriye’de Beşar Esad rejiminin son bulmasının ardından etkilenebileceği yönündeki düşünceleri de değerlendiren Güneş, “Suriye'de yaşanan rejim değişikliğinin ülkemize yansımalarının olumlu olacağını da düşünüyorum. Anadolu insanı misafirperverdir, misafirlerimiz de kendi memleketlerine artık dönüyorlar. İnşaat sektöründe Aksaray'da Suriyeli işçilerin sektördeki payı yüzde 4-5. Aksaray'da genelde inşaat sektöründe Aksaraylı işçilerimizin yanı sıra Orta Asya ülkelerinden gelen Özbek, Kazak ve Afganlar var. Onların da inşaat sektörümüzdeki payı yüzde 40'lar bandında” dedi. Haber: Harun Atalay
Yorum Yazın