Zamlar Üreticiyi Zorladı
AKSARAYAksaraylı süt üreticileri, süt fiyatlarına aralık ayında yapılan zammın, ocak ayının başından itibaren tarım girdilerine gelen zamlar nedeniyle yetersiz kaldığını belirterek, süt fiyatlarının yeniden düzenlenmesini istedi.
Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan mazot, elektrik ve yem fiyatlarına yapılan zamlardan dolayı süt fiyatlarında yeniden düzenlemenin üreticilere için önemli olduğunu söyledi. 1 Milyon 100 bin küçükbaş, 350 bin büyük baş hayvan varlığına sahip olan şehirde, yemdeki fiyat artışının üreticiye etkisinin yüksek olduğunu söyleyen Kayan, “Yemdeki fiyat artışları nedeniyle üreticilerimiz gerçekten çok zor durumda. Sütlere 12. ayda verilen zamlar şu anda yetersiz kalıyor. Son 1 hafta içerisinde yemin torbasına gelen 70-80 TL’lik zam yem fiyatlarını aşağı yukarı torbasında 300 TL gibi rakama ulaştı. Bu da üreticinin maliyetlerini ve girdilerini çok yukarı çektiği için şu anda süt fiyatlarının yeniden düzenlenmesi gerekir ve biran evvel gerekli tedbirler alınması gerektiğini düşünüyorum. Bu ayı kapsayacak şekilde süt fiyatları açıklanırsa en azından üreticimiz bir nebze de olsa rahatlar, hayvanların kesime gitmesi durur. Özellikle mazot, yem ve elektriğe gelen zamlar üreticiyi gerçekten çok zor duruma soktu. Devletimizin gereken tedbirleri alacağına inanıyorum. Ama bakanlığımızın da süt fiyatlarını yeniden yenilemesi gerekir. Şu anda ürettiğimiz sütten para kazanmayı boş verin üreticiler ölmek üzere. Yem fiyatlarının artışından dolayı çaresiz kalan üreticiler gerçekten zor durumda. Yani dayanacak gücü de kalmadı. Böyle giderse hayvanların büyük bir kısmı yine kesime gitmek zorunda kalacak” dedi.
“Üreticiyi Ayakta Tutmamız Lazım”
Süt fiyatlarının litre başı 7 liraya yükseltilmesinin talep edildiğini de söyleyen Kayan “Şu anda sütün üretim litre fiyatı yaklaşık 6,5 – 7 TL gibi bir rakam. Eğer üreticinin biraz ayakta durması gereksiyorsa, yeni revize fiyatlarının 7 TL’nin üzerinde olması gerekiyor. Burada tüketiciyi de düşünmek lazım. Ama üretmeden tüketici tüketecek bir şey bulamayacak yakında. İlk önce üreticiyi ayakta tutmamız lazım ki tüketiciye ürün sunalım. Yoksa yurtdışıdan hayvansal gıdaları ithal etmek zorunda kalacağız, böylelikle de daha pahalı maliyetler oluşacak. Paralarımız, dövizlerimiz yurtdışına gitmek zorunda kalacak. Elimizde yeterince hayvan varken, yeterince imkan varken süt fiyatları yenilenip üretici ayakta kalmalı. En azından sürdürülebilirliği sağlayalım ki ilerleyen zamanda peynir ve süt ürünlerinde gıda sıkıntısı çekmeyelim” ifadelerini kullandı. Haber: Harun Atalay
İlginizi Çekebilir