© Anadolu Ekspres 2021

Yeni Af Kanunu Hangi Cezaları Kapsamayacak?

<p><strong>&nbsp;Af Yasası 15 Temmuzdan &Ouml;nce Mecliste G&ouml;r&uuml;ş&uuml;lecekmi?</strong></p>

Af yasası meclise geliyor mu? Yeni af yasası nasıl olacak? İşte ceza infazı yasa teklifi ile ilgili tüm detaylar...

Af yasası tartışmaları hala güncelliğini korurken, geçtiğimiz aylarda Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan konuyla ilgili olarak flaş bir açıklama gelmişti. Başkan Erdoğan ceza infazı yasa teklifinin meclise geleceğini kamuoyuna duyurmuş ve gerekli düzenlemelerin yapıldığını belirtmişti. Bu açıklama sonrası af bekleyen bireyler ve aileleri de ceza infazı yasasının tüm ayrıntılarına hakim olmak isteyerek, internet üzerinden 'af yasası ne zaman çıkacak?' 'ceza infazı yasa teklifi' 'af yasası nasıl olacak?' şeklinde sorgulamaları internet üzerinden gerçekleştirmişti. Yeni af yasası ile, infaz süreleri düşecek, açık cezaevlerine geçişler daha kısa sürede gerçekleşecek. Kadınlara ve çocuklara karşı işlenen suçlarda ceza artırımı olacak. İşte af yasası ile ilgili tüm detaylar...

Af yasası en çok merak edilen ve araştırılan konuların başında geliyor. Tüm Türkiye'nin merak ettiği ceza infazı yasa teklifini Başkan Erdoğan açıklamış ve, "Herkesi serbest bırakmak gibi bir şey olmaz. Bırakılması gerekenler noktasında Adalet Bakanlığımız'ın çalışması var" demişti. Peki meclise gelmesi beklenen yeni af yasası nasıl olacak? İşte konuyla ilgili tüm merak edilenler...

İNFAZ SÜRELERİ DÜŞECEK: Ceza infaz süreleri düşürülecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak. Adli suçlarda yüzde 66 olan bu sürenin yüzde 50'ye doğru çekilmesi üzerinde duruluyor. Bu düzenleme ile aynı zamanda 2004 öncesine dönülecek. 2004 yılında çıkartılan Ceza İnfaz Kanununa göre cezaevinde kalma süresi yüzde 66'a yükseltilmişti.

CEZAEVİNDEN ÇIKABİLECEKLER: Bu durumda 10 yıl hapis cezası alan bir kişi mevcut sistemde 6 yıl 6 ay cezaevinde kalırken bu süre yeni düzenleme ile 5 yıla inecek. Düzenleme geriye doğru yürüyeceği için cezasının yüzde 50'sini çekenler cezaevinden çıkacak.

TERÖRE YOK: Terör suçları için ise ayrı bir infaz oranı uygulanıyor. Ancak yapılan hazırlıkta terör suçlarına ilişkin herhangi bir indirim yapılması öngörülmüyor.

KADIN VE ÇOCUK CİNAYETLERİ: Toplumu derinden etkileyen ve kamu vicdanını sızlatan kadına şiddet kadın cinayetleri, çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar ve cinayetler için ise ayrı bir düzenleme yapılması planlanıyor. Bu suçlar için cezaevinde kalış sürelerinin arttırılması düşünülüyor. Bu kapsamda kadın cinayetleri içns en az 40 yıl, çocuk suçlarında da 50 yıl cezaevinde kalması üzerinde duruluyor. Bu yönde bir düzenleme yapılması bile cezaevinde bulunanların indirimden yararlanması ve cezalarını mevcut sisteme göre çekmeden dışarı çıkmalarına izin verilmeyecek.

AÇIK CEZAEVİ: Hükümlülerin açık cezaevine alınma sürelerinin gözden geçirilmesi de masada bulunuyor. Daha kısa sürede açık cezaevine geçişler sağlanarak cezaevlerindeki sıkıntı giderilmeye çalışılacak.

EKONOMİK SUÇLAR: Aralarında ekonomik suçlar ile ilgili maddelerinde bulunduğu bazı suçlar için verilen hapis cezasının para cezasına çevrilmesi düşünülüyor. Hangi suçların bu kapsama alınabileceğine bakılıyor. Haber Harun Atalay 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER