Yenebilir Yabani Otlar Şifa Kaynağı
AKSARAYOrtaköy İlçesine bağlı Balcı Kasabası sakinleri yıllardır yörede yetişen çeşitli yabani otları toplayarak hem mutfakta yemek hem de şifa kaynağı olarak kullanıyor.
Ortaköy İlçesine bağlı Balcı Kasabası sakinleri yıllardır yörede yetişen çeşitli yabani otları toplayarak hem mutfakta yemek, hem de şifa kaynağı olarak kullanıyor.
Bilindiği üzere bitkilerin insan sağlığı üzerinde son derece olumlu etkileri var. Bilim, son yıllarda bitkilere daha fazla vurgu yapadursun, Balcı’lılar uzun yıllardır bitkilerin şifa özelliğini kullanıyor. Bitkiler besin ihtiyacı amaçlı tüketiliyor. Ancak Ortaköy İlçesi Balcı Kasabasında yaşayan bayanlar yıllardır doğanın hediyesi olan yenebilir yabani otları toplayarak hem mutfakta kullanıyor, hem de önemli bir şifa kaynağı olarak görüyorlar. Bu geleneğin yeni kuşaklara da aktarıldığı ve unutulmamasının sağlandığı belirtildi. Genel adına cacık denilen yenilebilir yabani otlar, özellikle yardımcı yemek yani salata olarak tercih ediliyor.
Cacık diye adlandırılan bitkileri özellikle ekmediklerini, bu bitkilerin doğanın kendilerine armağanı olduğunu söyleyen Balcılı hanımlar, “Bu bitkiler hiç gübre falan istemez. Adeta şifa kaynağıdır. Her sene yaz ve kış döneminde toplarız ve genelde evde salata yapımında kullanırız. Bazı bitkilerin çayı da yapılmaktadır. Köyde yaşamamızın avantajı budur. Her şeyimiz organik. Hiç bir şeyde gübre yok” dediler. Haber: Ziya Koçak
İlginizi Çekebilir