© Anadolu Ekspres 2021

Yazın Mucize Meyvesi Karpuz

<p>&nbsp;Karpuzun sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Bir porsiyonu 50-60 kalori olan karpuz yazın hem serinlik veriyor hem de tatlı ihtiyacını karşılıyor. Bir porsiyon karpuz g&uuml;nl&uuml;k C vitamini ihtiyacının y&uuml;zde 16&rsquo;sı karşılıyor. Karpuz kan basıncını d&uuml;zenleyerek, tansiyonu kontrol altına alıyor.</p>

Kanser savar bir besin olan karpuz kanser vakalarında yan etkinin azalmasına yardımcı oluyor.  Vücutta yağ birikimini engelliyor. Stresi azaltarak kalbi koruyor. Çok iyi bir antioksidandır sindirimi düzenleyip, kabızlığı, hazımsızlığı önlüyor. Susuzluğa çare. İçerdiği kolin sayesinde hafızayı güçlendiriyor.  Kas ağrılarını azaltıp, egzersiz sorası toparlanma süresini kısaltıyor.  Cildi nemlendirip, saç hücrelerini geliştiriyor. Peki, yazın sofralardan eksik olmayan bu mucizevi meyvenin en güzeli nasıl seçilir. En iyi karpuzu seçmenin garantili yolu kesmece almaktır. Ancak buna müsaade edilmiyorsa birtakım ipuçları ile leziz karpuzları seçebilirsiniz.

1 HAFİF ÇATLAKLAR

Karpuzun üzerinde örümcek ağını andıran hafif çatlaklar olması onun olgun ve lezzetli olduğunu gösterir.

2 SARI ALTLAR

Karpuzun altında yer alan sarılıklar onun kötü olduğunu değil iyi olduğunu gösterir. Sarı alanın geniş olması ise karpuzun daha da iyi olduğunu gösterir.

3 AĞIRLIK

Seçtiğiniz karpuz boyutlarına göre ağır olmalıdır. Çok büyük ya da çok küçük değil orta boyda ve boyutlarına göre ağır yapıda olmalıdır.

Oval ve uzun yapılı erkek karpuz olarak bilinir ve sulu olur. Yuvarlak karpuzlar ise dişi olarak bilinir ve lezzetli olur. Karpuzun sapı olgun ve kuru olmalıdır. Yeşil ve tazeyse o karpuz yeterince olgun değil demektir. Ayrıca karpuz sadece sıcak yaz günlerinde serinlemek için yediğimiz bir meyve değil. Kabuğundan çekirdeğine her şeyi çok faydalı. Bu yüzden karpuz çekirdeklerini atmayın.

Karpuz Çekirdeğinin Faydaları

Karpuz çekirdeği yağ asitleri, önemli proteinler, magnezyum, potasyum, manganez, demir, çinko, fosfor gibi mineraller ve tiyamin, niyasin ve folik asit içerir. Karpuz çekirdeğinde ilk defa karpuzdan elde edilen bir amino asit olan “citruline” vardır. Bu amino asit güçlü bir antioksidandır ve damar sertliği, hipertansiyon, anjin ve ereksiyon problemi üzerinde pozitif etkisi vardır.

Aynı zamanda damarların genişlemesine de yardımcı olur. Kalp sağlığını korur. Diyabeti kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Halsizlikle savaşır. Tansiyonu kontrol altında tutar.

Böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcıdır. Böbrek taşlarından ve kumlarından kurtulmak için karpuz çekirdeklerinden bir çay yapıp içebilirsiniz. Bir avuç karpuz çekirdeğini 4 bardak suya koyup 45 dakika kaynattıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp soğumaya bırakın. Bu karışımı her gün çay gibi içebilirsiniz. Haber: Dilek Eyüboğlu

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER