© Anadolu Ekspres 2021

Yapılandırma Kanununun Detayları Belli Oldu

Aksaray İl Defterdarlığı, bir yazılı açıklama yaparak, 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 12 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini ifade etti. 

 Yapılandırma kanunuyla birlikte, vatandaşların kamuya olan borç yükünün azaltılması planlanırken, borçlar da taksitli bir şekilde ödenecek. Vergi, vergi cezaları, idari para cezaları ve ecri misillerle ilgili ihtilaflar sonlandırılırken, devam eden vergi incelemeler ve takdir işlemleri için vatandaşların kanundan yararlanmalarına olanak tanınacak. Yapılan açıklamanın devamında şöyle denildi: Beyan edilmemiş veya eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlıkla ya da izaha davet kapsamında veya kendiliğinden beyan yapılabilecek. Geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak. İşletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecek. 7256 sayılı Kanun ile 7326 sayılı Kanunun 2’nci maddesi kapsamında yapılandırılan veya 6183 sayılı Kanun kapsamında taksitlendirilen borçlardan 7440 sayılı Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödemeleri devam edenler talep edilmesi halinde Kanun kapsamında yapılandırılabilecek. Yapılandırılan borçların tamamının peşin (ilk taksit ödeme süresi içinde) ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarları üzerinden ayrıca indirim yapılacak. 30 Eylül 2023 tarihine kadar araç muayenelerinin yaptırılması halinde aylık %5 fazlaların tahsilinden vazgeçilecek."

Kesinleşmiş Borçlara Ödeme Kolaylığı Getiriliyor

Aksaray İl Defterdarlığı, Yapılandırma Kanunu'yla kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getirildiğine değinerek, Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların zam ve faizleri Yİ-ÜFE oranında, yaklaşık dörtte üçü kadar, azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da yarısı oranında indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde katsayı alınmadığı gibi Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan %90 oranında, yapılandırılan borcun idari para cezası olması halinde ceza tutarından da ayrıca %25 oranında indirim yapılıyor. Kanun yapılandırılan borçları aylık dönemler halinde azami 48 eşit taksitte ödeme imkânı veriyor. Taksitlere bu gün için uygulanan tecil faizinin altında bir oranda katsayı uygulanacak.

Vatandaşlarımız, kamuya olan borçlarını Kanunun sunduğu imkânlardan yararlanmak suretiyle yapılandırabilecek ve ekonomik faaliyetlerini daha kolay yürütebilecek" dedi.

Tüm Vergilerin Yapılandırılarak Ödenmesi Mümkün Olacak

Tüm vergilerin bu kanuna göre yapılandırılması mümkün hale gelirken, 31 Aralık 2022'den önceki tüm idari para cezaları da kanun kapsamına alındı. Adli para cezalarının da dahil edildiği bu yapılandırma kanununa göre, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre takip edilen maden devlet hakkı, öğrenim kredileri, ecrimisiller gibi borçlar da kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek.

Motorlu Taşıtlara İlişkin Borcu Olanlar Dikkat

Yapılandırma kanunuyla birlikte, motorlu taşıtlara ilişkin borçlarını yapılandıran araç sahipleri, kanun kapsamında yapılandırılan bu borçlarının; tamamını ödemeleri halinde motorlu taşıtların satış ve devrine ait ilişik kesme belgesi, en az yüzde 10'unu ödenmeleri ve kanun hükümlerini ihlal etmemeleri şartıyla taksit ödeme süresi sonuna kadar fenni muayene izin ve uçuşa elverişli belgesi alabilecekler.

Tütün Ve Alkollü İçki Üreticileri Dikkat 

Tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kâğıdı ve alkollü içkilerin üreticileri ve ithalatçılarının, ürünlerinde kullanmaları gereken özel etiket ve işaretleri kullanabilmeleri için kanun kapsamında yapılandırılan borçlarından, bazı dönemlere ilişkin ÖTV, KDV ve damga vergisinin tamamının ödenmesi şartı getirildi.

İhtilaflar Sulh Yoluyla Çözümlenecek

Yapılan açıklamanın devamında ise şöyle denildi:  "Yapılandırma kanununu 2'nci maddesine göre yapılandırılan borcun (katsayı tutarı dâhil) %10’unun ödenmiş olması şartıyla, Kanun hükümleri ihlal edilmediği sürece bu borçlar borç durumunu gösterir belgede gösterilmeyecek. İhtilaflar sulh yoluyla çözümlenecek. Kanun, ihtilaflı alacakların yeniden yapılandırılması ve sulh yoluyla çözüme kavuşturulması imkânını da getirmiştir. Kanun kapsamındaki vergi ve vergi cezalarına, idari para cezalarına ve ecrimisillere karşı açılan davaları sonlandırmak, idarelerle sulh olmak ve yaşanan belirsizliği ortadan kaldırmak isteyen mükellefler de Kanun kapsamından yararlanabilecek.

Matrah Ve Vergi Artırımı İmkânı Veriliyor

Matrah ve vergi artırımı imkânı veriliyor. Bu Kanunla getirilen önemli düzenlemelerden bir tanesi de matrah artırımı. Mükelleflerimiz daha önceki beyanlarını belli oranlarda arttırırlarsa o takdirde geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklar.

Matrah Ve Vergi Artırımları 31 Mayıs'a Kadar Yapılabilecek

Kıyaslama sonucu beyan edilen tutar, 2022 yılı için Kanunda öngörülmüş olan asgari matrah tutarından az ise asgari matrah tutarı üzerinden matrah artırımından yararlanılacak. 2022 yılında gelir ve kurumlar vergisi yönünden matrah artırımı yapmak isteyen mükelleflerin bu kıyaslamaya dikkat etmeleri ve doğru beyanda bulunmaları önem arz ediyor. Matrah ve vergi artırımları 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yapılabilecek. Matrah ve vergi artırımı sonucu hesaplanan vergiler, peşin veya ilk taksit Haziran 2023 ayından başlamak üzere aylık dönemler halinde azami 12 taksitte ödenebilecek.

Matrah Ve Vergi Artırımı Hükümlerinden Yararlanamayacak Olanlar

Matrah veya vergi artırımı hükümlerinden; Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler, tahrifat yapanlar. Sahte belge düzenleyenler. VUK 359/ç fıkrasında yer alan fiilleri işleyenler. Terör suçundan hüküm giyenler. Milli güvenliğe karşı işlenen suçlar nedeniyle haklarında soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında vergi incelemesi yapılması, terörün finansmanı suçu veya aklama suçu kapsamında inceleme ve araştırma yapılması talep edilenler, yararlanamayacak.

Son Başvuru 31 Mayıs 2023

Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Mayıs 2023 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları gerekiyor. Kanunun 2'nci maddesinden yararlanmak isteyen borçlular, başvurularını Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) ya da e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden yapabilecekleri gibi bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla da yapabilecekler. Yapılandırılan tutarlar 12, 18, 24, 36, 48 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler aylık ödenecek. 

Peşin Veya İlk Taksit Ödemeleri İçin Son Güne Dikkat

Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 30 Haziran 2023 (bu tarihin resmi tatile rastlaması nedeniyle 3 Temmuz 2023) (bu tarih dâhil) tarihine kadar yapılması gerekiyor. 

Borcun Tamamı İlk Taksit Süresinde Ödenirse Katsayı Alınmıyor

Peşin ödemeler teşvik ediliyor. Vatandaşlarımıza, bu Kanunla getirilmiş olan peşin ödeme düzenlemesini tekrar hatırlatmak istiyoruz. Borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde; Katsayı alınmıyor. Yİ-ÜFE tutarından %90 oranında indirim yapılıyor. Kanun kapsamındaki idari para cezalarından %25 indirim yapılıyor. Yapılandırma sonucu ödenecek alacağın sadece fer’i alacaktan ibaret olması halinde Kanun kapsamında hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından %50 indirim yapılıyor. Matrah ve vergi artırımı sonucunda tahakkuk eden vergilerin tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde bu vergilerden de %10 indirim yapılıyor. Ayrıca, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından verilen ve vadesi geçmiş olan öğrenim ve katkı kredisi taksitlerine, vade tarihleri ile 7420 sayılı Kanunla 351 sayılı Kanunda yapılan değişikliklerin yürürlüğe girdiği 9 Kasım 2022 tarihleri arasında gecikme zammı, Yİ-ÜFE tutarı, katsayı tutarı gibi alacaklar terkin edilecek. Kanunla ilgili her türlü sorunuza Gelir İdaresi Başkanlığının (www.gib.gov.tr) adresinde yer alan dokümanlardan veya Alo 189 VİMER aracılığıyla cevap alabilirsiniz. Başvurularınızın (www.gib.gov.tr) adresinde yer alan İnteraktif Vergi Dairesi uygulaması üzerinden elektronik ortamda ya da posta yoluyla yapılması ve ödemelerde de kredi kartı veya banka kartı ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödeme yöntemlerinin tercih edilmesi hususunu tekrar hatırlatmak isteriz." Haber: Sedef Nazlı

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER