© Anadolu Ekspres 2021

Toplumun Kanayan Yarası Şiddet, KGK Ev Sahipliğindeki Çalıştayda Konuşulacak

Türkiye, şiddet olaylarında İslam ülkeleri arasında birinci, OECD ülkeleri arasında ise ikinci sırada bulunuyor. Bu olayların önüne geçmek için başlatılan sosyal projenin çalıştayı Ankara’da Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

İstatistiklere bakıldığında şiddet, Türkiye için büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Yetkililer, büyük bir toplumsal sorun haline gelen şiddetin kökünden bitmesi için somut adımlar atılmasının şart olduğunu dile getiriyor. Eğer somut adımlar gerçekleştirilmezse, yetkililere göre şiddet oranlarında daha da artış olması kaçınılmaz olarak görülüyor.

 

İstatistikler Acı Tabloyu Gösteriyor

1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla açık bulunan soruşturma dosyası 12 milyon 320 bini aşarken, 2022 yılı içinde Cumhuriyet Başsavcılığı dosyalarında yer alan şüpheli sayısı 15 milyon,  mağdur kişi sayısı ise 11 milyonun üzerine çıktı.

 

Hane Başına Bir Şüpheli Ya da Bir Mağdur Düşüyor

Ülkemizde açık suç olaylarında hane başına yaklaşık olarak en az bir şüpheli ya da bir mağdur kişi düşerken, bu durum ciddi bir sosyal risk oluşturuyor. 

Türkiye şiddet/suç bağlamında İslam ülkeleri arasında birinci, 36 OECD ülkesi arasında ise ABD’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Şiddet olaylarının önüne geçme amacıyla HEGEM Vakfı ve Adalet Bakanlığı ortak bir proje geliştirdi.

Öğrencisinden işçisine memurundan işsizine toplumun bütün katmanlarını içine alacak olan “İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi” projesi ile şiddet meselesine kökten somut çözümlerin üretilmesi hedefleniyor.  

 

Şiddeti Önlemek İçin Seminerler Sürecek

2030 yılına kadar eğitim ve seminer faaliyetleri ile yol alacak projede, her mahalleye her okula her iş yerine yeterli sayıda “yeminli sosyal arabulucu” ve “yeminli şiddet önleme formatörü” olan saha aktörleri kazandırmak amaçlanıyor.

Küresel Gazeteciler Konseyi de oluşturulan projeye başından bu yana desteğini esirgemezken, KGK'nin yurt içi ve yurt dışı temsilcilikleri projede önemli rol oynuyor.

 

KGK Ankara Ofisinde Çalıştay Yapılacak

Cumhurbaşkanlığı 11. Kalkınma Planı ve İnsan Hakları Eylem Planı gereği yürürlüğe konan “İnsan Hakları ve Şiddetle Sivil Mücadele Bilincini Güçlendirici Saha Aktörleri Yetiştirilmesi” projesinde yemin ve sertifika töreni 21 Haziran’da Aydın ilinde gerçekleştirildi.

20-21 Temmuz 2023 tarihleri arasında Aydın Valiliği, HEGEM Vakfı ve Aydın Menderes Üniversitesi koordinesinde gerçekleşen Yeminli Sosyal Arabuluculuk sertifika töreninin ardından Küresel Gazeteciler Konseyi Ankara Ofisinde çalıştay yapılacak.

Çalıştaya; Adalet Bakanlığı ile birlikte üniversitelerden temsilciler, proje paydaşları, HEGEM Vakfı ve KGK'den temsilciler de katılım gösterecek. Haber Bülteni

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER