TMO Genel Müdürü Güldal: Üreticimiz Sabırlı Olup Bize Satsın
EKONOMİTMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak'a ziyarette bulundu. Çiftçiye seslenen Güldal, "Bir yıllık emeğin 2000 TL gibi bir farkla pazar bulması kabul edilebilir bir şey değil. Üreticimizin tüm ürününü almaya hazırız" dedi.
Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak'ı ziyaret eden Türkiye Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal’a Tarım İl Müdürü Bülent Saklav da eşlik etti. TMO Genel Müdürü Güldal, piyasadaki arpa ve buğday fiyatının düşük olduğunu ifade ederek, üreticilerin sabırlı olarak TMO'yu beklemesini istedi.
"175 Bin Ton Ürün Teslim Alındı, 280 Bin Ton Ürünün Randevusu Verildi"
Aksaray'da bu zamana kadar 175 bin ton ürün teslim alındığını, 280 bin ton ürünün ise randevusunun verildiğini söyleyen TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, "Aksaray’da lisanslı depo kapasitesi oldukça önemli miktarda. Oralar TMO’nun alım limitlerine ilave edilmiş durumda. Diğer alım yerlerimizle birlikte şu an en az 500 bin ton ürün alabilecek durumda. Şu an son derece bereketli bir sezon yaşıyoruz. Mart ayına kadar kuraklık riskini öngörerek hazırlığımız vardı. Ama Mart, Nisan, Mayıs aylarında istikrarlı yağış hububat üretiminde Türkiye’de son yılların en yüksek rekoltesine ulaşmayı vesile etti. Bu çok büyük memnuniyet verici" ifadelerine yer verdi.
"Burada Zamana İhtiyacımız Var"
Alım fiyatlarının açıklanması sonrasında hızla alım yerlerini açtıklarını söyleyen Güldal, "Ürün arzını dikkate alarak sürekli yeni depo alanları kiraladık ve oluşturduk. 4 milyon ton Toprak Mahsulleri Ofisi'nin depolama kapasitesine ilave olarak 3 milyon ton boş lisanslı depoları da Toprak Mahsulleri Ofisi bünyesine tahsis ettik. Onun dışında 2.5-3 milyon ton açık yığın sahasını planladık. Toplamda 10 milyon ton ürünü bu sene stoklayabilecek hazırlıklarımızı yaptık ama burada zamana ihtiyacımız var" dedi.
"Bir Yıllık Emeğin 2000 TL Gibi Bir Farkla Pazar Bulması Kabul Edilebilir Bir Şey Değil"
Piyasa ile TMO alım fiyatı arasında 1.500-2.000 lira gibi bir makas aralığı olduğunu söyleyen Güldal, "Bir yıllık emeğin 2000 TL gibi bir farkla pazar bulması ticarete konu edilmesi kabul edilebilir bir şey değil. Dolayısıyla baştan beri vurguladığımız gibi biz üreticimizin ürettiği ve kayıtlı olan tüm ürününü almaya hazırız ve bunu ifade ediyoruz.
Üreticimizin bu aradaki fiyat farkını dikkate alarak biraz daha sabırlı olarak bize satmaya devam etmesini istiyoruz. Piyasanın da bir süre sonra bizim fiyatlarımıza yaklaşacağına ve geleceğine inanıyoruz. Çünkü çok değerli bir ürün buğday ve arpa. Bir yıl boyunca bizim tüketeceğimiz mahsuller bunlar. Haliyle ürettiğimiz ürün Türkiye’nin ihtiyacına cevap verebiliyor. Hiç kimsenin elinde kalacağı bir ürün değildir, değerini kesinlikle bulacak bir üründür" açıklamasını yaptı.
"Tahıl Koridoru Bugün Rusya Tarafından Askıya Alındı"
Tahıl koridorunun Rusya tarafından askıya alındığı yönünde yaşanan gelişmeye de değinen Güldal, şu ifadelere yer verdi: "Buğdayın, arpanın, hububatın dünya için önemi biliniyor. Ama şu anda hasat dönemi olması sebebiyle bizim ülkemiz için de çok önemli bir gelişme olduğunu değerlendiriyorum. Alım kapasitemizi yükseltmekle beraber üreticilerimizi de bilgilendiriyoruz. Randevu sistemini açarak Ziraat Odalarımıza, ilçe tarım müdürlüklerimize teşekkür ediyorum. Çok büyük bir özveriyle iyi bir koordinasyonla ki ben bunu Aksaray’da çok büyük bir memnuniyetle ifade ediyorum.
Başta Aksaray Valimiz, Oda Başkanlarımız, İl Tarım Müdürlüğümüz, Ticaret Borsamız, sivil toplum kuruluşlarımız bu çalışmalarını koordineli şekilde devam ettiriyor. Kısa sürede de Aksaray’daki bu yüksek rekolte de toprak mahsulleri ofisinin depolarına intikal edeceğine inanıyorum. Bunun planlamasını yaptık yapmaya devam ediyoruz. Takdir edersiniz ki herkes bugün biçip yarın teslim etmek istiyor.
Eskiden normalde öyleydi ama biz bir randevu sistemi uyguluyoruz. Randevu sisteminde de günlük randevu verdiğimiz üreticinin ürününü aynı gün gece saat 10'da olsa 12'de olsa alıyoruz. Alma taahhüdü veriyoruz. En fazla bir gün bekliyorlar. Hatırlarsanız 8-10 sene evvel randevu sisteminin olmadığı dönemlerde gündüz traktörün altında, gece üstünde konaklayarak günlerce üreticimiz buğdayını arpasını teslim etmek için zaman harcıyordu. Ama şimdi en fazla bir gün sabah veya öğlen sıraya girdiği taktirde randevu günündeki sürecimiz o üreticinin ürününü almak olacaktır ve bunu yapıyoruz" şeklinde konuştu.
"200 Bin Ton Alıma Ramak Kaldı"
Şu an itibariyle günlük olarak 185-190 bin ton civarında alım yaptıklarını, 200 bin tona ramak kaldığını belirten Güldal, "Bunun bir de maddi karşılığı var en az 1,5-1.6 milyar çiftçiden aldığımız mahsulün bir bedeli var. Haliyle büyük bir operasyon yapılıyor. Bu çalışma yapılırken de Toprak Mahsulleri Ofisi'nin genel müdürlüğündeki tüm arkadaşlarımız merkezde kalması gerekenler dışında hepsi sahada. Biz de dahil genel müdür yardımcılarımız Güneydoğu’da, ben buradayım, geçen hafta Trakya'daydık. Ondan önceki hafta Ege bölgesindeydik. Bayramdan önce Güneydoğu'daydık. Haftanın beş günü dışarıda, iki günü Ankara’da işlerimizi yürütmeye çalışıyoruz. Bizim gittiğimiz yerlerde ben tüm paydaşlarımıza il, ilçe tarım müdürlüklerimize, valiliklerimize, ziraat odalarımıza ve sivil toplum kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Her yerde koordineli bir şekilde çalışma var. Çünkü bu çalışmayı bu operasyonu çiftçi için birlikte yapıyoruz. Yapmaya da devam edeceğiz. Önümüzde Temmuz ayı yoğun geçecek sonuna kadar ama Ağustos'un ilk haftalarından itibaren artık hububat ve üretim dönemi yavaş yavaş tamamlanmış olacak. O tarihe kadar da alımlarımız yoğun bir şekilde devam edeceğiz. Ben burada Aksaray’da mahsulün bereketli olduğunu görüyorum, inşallah kazancın da bereketli olmasını temenni ediyorum" sözleriyle konuşmasına son verdi.
"5-10 Gün İçerisinde Randevuları Artırırsak Üreticilerimizin Arpası da Buğdayı da Kalmaz"
Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak da TMO Genel Müdürü Güldal'ın açıklamalarını destekler nitelikte açıklamalarda bulunarak, "Tabii ki her şey den önce biz size, Cumhurbaşkanımıza, bakanımıza teşekkür ediyoruz çiftçimizi yüzüstü bırakmadınız. Her açıklamanızda şunu belirttiniz; son bir arpa tanesi kalana kadar alacağız dediniz. Biz de öncelikle tabii devletimize, hükümetimize size güveniyoruz, güvendik, güvenmeye de devam edeceğiz. Bilindiği üzere Türkiye’de hasat başladı. İlimizde de başladı.
Üreticilerimiz tüm köylerimizde ilimizde biçere aynı anda girdiği için randevuda ufak tefek sıkıntılar oluyordu. Burada fahri müdürümle gece gündüz istişare halindeyiz. Elinden gelen gayreti gösteriyorlar. Sahaları açtılar, beraber ilçelere gittik, ufak tefek eksiklikler var. Bunları da sizin gidereceğinize inanıyoruz. 5-10 gün içerisinde randevuları daha da artırırsak, meraları da açarsak üreticilerimizin zaten bir tane arpası da kalmaz buğdayı da kalmaz. Geçmişte yaptığımız basın toplantılarında da şunu söyledik; Üreticimiz sabırlı olsun.
Bugün biçelim yarın yatıralım ertesi günde parayı alalım diyoruz ama imkansız olmadığını biliyoruz. Üreticimizin harman sezonu olduğundan kiminin düğün borcu kiminin mazot borcu var. Çiftçimizin acele etmesi bundan dolayı haklılık payları çok, gayretlerinizden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.
"Sanayicimiz Destek Verseydi Hiçbir Üreticimiz Sıkıntıya Girmemiş Olurdu"
Devletin elinden geleni yaptığını ancak sanayicinin bu noktada biraz eksik kaldığını söyleyen Başkan Koçak, "Sanayicimiz bir nebze olsun destek verseydi 6.30’a almış olsaydı şu anda hiçbir üreticimiz bu sıkıntıya girmemiş olurdu. Tüccar da aynı şekilde destek olsaydı bu sıkıntıya girmemiş olurduk. Rahat bir şekilde ferah bir şekilde mahsulümüzü kaldırdık. Mahsulümüz Allah’a çok şükürler olsun kışımız biraz sıkıntılı geçti ama baharımız bol bereketli geçti. Onun yansımasını da şu an görüyoruz. Verimlerde ciddi bir şekilde artış oldu. Her sene 800-900 kilogram aldığımız yerde bu sene 1 ton, 1 ton 200 arpa aldık" ifadelerini kullandı. Haber: Kemal Onur Atalay
İlginizi Çekebilir