Tereyağının Rengi Kalitesini Gösterir
AKSARAYFiyatının diğer yağlara göre yüksek olması, vatandaşın tereyağı tüketimini sınırlandırdı. Çoğu vatandaş ise gerçek tereyağının özelliğini bilmiyor. Hakiki tereyağı, renginden ve tavaya atıldığı zaman kokusundan rahatlıkla anlaşılabiliyor.
Kalitesiz yağ tüketimi tehlike saçmaya devam ediyor. Vatandaşlar, tereyağı fiyatının yüksek olması sebebiyle kahvaltılarında ve yemeklerinde diğer yağları tercih ediyor. Tereyağı tüketen çoğu vatandaş ise gerçeği ile doğal olmayan tereyağı arasındaki ayrımı yapmakta güçlük çekiyor. Gerçek tereyağı ile sahte tereyağının arasındaki farkların neler olduğunu açıklayan işletmeci Yakup Ay, yaz ve kış aylarında tüketilen tereyağının renginin farklı olacağını söyledi.
Tavaya Atıldığı Zaman Köpürmelidir
Tereyağının kokusunun da yaz ve kış dönemlerine göre farklılık gösterdiğini dile getiren Ay, “Tereyağının içine hile ve hurda girmemelidir. Tereyağı tavaya atıldığı zaman köpürmelidir. Hakiki tereyağı tavaya atıldığı zaman en iyi köpürendir. Tereyağında kış aylarında koku az olur. Ve rengi yaz ayına göre daha beyaz olur. Kış aylarında tereyağının sarı olduğunu görenler bilmelidir ki o yağ hakiki değildir. İçerisine gıda boyası katılmıştır. Yaz aylarında tereyağı daha sarı olur.
Kokusu ise daha keskin ve daha belirgin. Yaz aylarında tereyağının sarı olmasının sebebi, hayvanın beslenme şeklinden kaynaklanır. Hayvan ot ile ve doğal yollarla beslenildiği için hayvandan alınacak verim daha güzel olur. Tereyağının yapımı kısa süre içerisinde gerçekleştirilir. Firmalardan aldığımız, tereyağının ham maddesi olan krema, kazanlara atılır. Krema yoğrulduktan sonra, kremanın içinde bulunan acı suyu çıkarılır. 3 tur soğuk su ile yıkanır. Tereyağı, son olarak tercihe göre ayarlanır. Kimi zaman tuzlu olan tereyağı, daha çok tuzsuz olarak tüketilir. Tereyağındaki tuz oranı yüzde iki civarında olmalıdır. Tereyağı genellikle 45 dakika ile 1 saat arasında yapılır. Hazır hale getirilen tereyağının hemen tüketilmesini tercih etmiyorum. Tereyağını yapıldıktan sonra 1 gün dinlendirilmeli. Dinlenen tereyağı normaline göre daha güzel ve lezzetli olur” dedi.
Ucuza Satılan Yağlara Aldanmayın
Piyasada çokça yağ olduğunu ve bu yağların içine ne koyulduğunun çoğu zaman bilinmediğini de belirten Ay, şunları söyledi: “Tereyağı normal yağlara göre hem daha pahalı hem daha kaliteli. Vatandaşlar sırf ucuz olduğu için bilmediği yağı tüketmemeli. Önceden tereyağına karşı bir ön yargı vardı. Zaman geçtikçe, şartlar değiştikçe uzmanlar, tereyağı tüketimini daha çok önermeye başladı. Hakiki tereyağı, hem kahvaltılarda hem de yemeklerin içinde çok daha lezzetli oluyor. Vatandaşlar elinden geldiğince sağlığına dikkat etsin ve tercihini tereyağından yana kullansın” tavsiyesinde bulundu. Haber: Ziya Koçak
İlginizi Çekebilir