© Anadolu Ekspres 2021

Şap Hastalığı Görüldü! Hayvan Pazarı İkinci Bir Emre Kadar Kapatıldı

Aksaray merkez başta olmak üzere; canlı hayvan pazarı, şap hastalığından dolayı tedbir amacıyla kapatıldı. Aksaray Damızlık ve Koyun Keçi Yetiştiriciler (DKYB) Başkanı Mahmut Aktürk, hayvan pazarının geçici süreyle kapatıldığını açıkladı.

Aksaray'da şap hastalığının görülmesiyle birlikte tedbirler devreye girdi. Başkan Aktürk, 13 Şubat tarihine kadar canlı hayvan pazarının kapatıldığını açıkladı.

 

"Hayvan Pazarı İkinci Bir Emre Kadar Kapatıldı"

Başkan Aktürk, "İlimizde hayvanlarda şap hastalığı görülmesi sebebiyle hayvan pazarı ikinci emre kadar kapatıldı. Şap alarmı hayvanlarda SAT-2 tipi şap virüsü tespit edildi bu nedenle de hayvan pazarları kapatıldı. Hastalığın ülkemize sıçramasının engellenebilmesi için ilgili kurumlarla iletişime geçildi. Sahada titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan ilk vaka tespit edildi" ifadelerini kullandı.

 

"İlaçla Tedavisi Zor Olduğundan Hayvanlar Kesime Gönderilir"

Şap hastalığı hakkında bilgilendirmede bulunan Aktürk, "Hastalığın ilk ateşli evresinde virüs, salya, süt, idrar ve dışkı ile etrafa yayılır. Virüsle bulaşan her şey enfeksiyon kaynağı gibi çalışır. Hastadan çıkan virüs etrafa bulaşır. İnsan, hayvan, kuş ve cansız maddeler vb. ile etrafa yayılır. Hastalıktan kurtulan hayvanlar taşıyıcıdır. Genelde ilaçla tedavisi çok zor olduğundan hayvanlar kesime gönderilir. Ölen hayvanlar yakılarak gömülür" sözlerini kullandı. Başkan Aktürk, hayvanları şap hastalığından korumanın ve önemli yolunun aşılama olduğunu dile getirirken, küçükbaş hayvanlarda herhangi bir hastalık olmadığını söyledi. Haber: Yakup Türk

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER