© Anadolu Ekspres 2021

Sanayi İl Müdürlüğünden Önemli Uyarı

<p>Aksaray Bilim, Sanayi Ve Teknoloji İl M&uuml;d&uuml;r&uuml; Refik Tezcan 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunu kapsamında &uuml;retim yapan firmalarının alması &nbsp;kanuni zorunluluk olan Sanayi Sicil Belgesinin getirdiği y&uuml;k&uuml;ml&uuml;l&uuml;kler gereği; işletmelerin isim/unvan değişikliği, adres değişikliği, &uuml;retim konusu değişikliği durumlarında, belge aslının kaybı durumunda ve belge iptali gereken durumlarda en ge&ccedil; 1 (bir) ay i&ccedil;erisinde, Aksaray Sanayi ve Teknoloji İl M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml;ne m&uuml;racaat ederek yenilemeleri gerektiğini hatırlatarak s&uuml;renin ge&ccedil;irilmesi halinde bin 294 lira para cezasıyla karşılaşılabileceğini hatırlattı.</p>

Tezcan yaptığı açıklamada bu yükümlülüğün dışında 1) Makine ve teçhizatları söz konusu mükelleflere 01.05.2018 tarihinden itibaren 2019 takvim yılı sonuna kadar teslimi de katma değer vergisinden müstesna olacak, katma değer vergisine tabi olmayacaktır. İstisna kapsamında mal satın almak isteyen alıcılar, Sanayi Sicil Belgelerini ibraz ederek alacakları makina ve teçhizatı imalat sanayiinde kullanacaklarına dair beyanlarıyla birlikte bağlı oldukları vergi dairesine başvuracaklardır. Anılan mükellefler, bu başvurular üzerine, KDV mükellefiyetlerinin bulunduğuna ve makine-teçhizatı indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanacaklarına dair “İstisna Belgesi” alarak, bu belgenin örneğini gümrük idarelerine veya yurtiçindeki satıcılara ibraz ederek işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir.

2) Firmanın belgenin düzenlendiği adresindeki sayaç tarifesi Sanayi Tarifesine geçirilerek ve TRT payının alınmaması ile kullanmış olduğu elektrik tutarında indirimler olmaktadır.

3) 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu 33. Maddesinde bahsi geçen Kambiyo Vergilerinde 17.06.2019 tarih ve 1149 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile düzenlemeye gidilerek Sanayi Sicil Belgesi olan firmalar muaf tutulmuştur. 4) Bankalar tarafından ihracat kredileri (Türk Eximbank) ile kredilendirilen firmaların imalatçı olup olmadıklarının tespitinde sanayi sicil belgesi talep edilebilmektedir. İhracata hazırlık kredisi, reeskont kredisi, ihracata yönelik işletme sermayesi kredisi ve ihracata yönelik yatırım kredisi vb. 5) Katma değer vergisi mevzuatında imalatçı olmanın şartlarından biri de sanayi sicil belgesi olma şartıdır. (İhraç kayıtlı mal teslimi) İhracat işlemi gerçekleşinceye kadar KDV ödemezler, ihracat gerçekleşince KDV terkin edilir veya iade alınır. 6) Yerli malı belgesi için sanayi sicil belgesine sahip olmak gerekmektedir. Yerli malı belgesi alabilmek için, ürünlerin Bakanlık tarafından düzenlenen sanayi sicil belgesine sahip sanayi işletmeleri tarafından üretilmesi ve sanayi sicil belgesindeki üretim konusu içeriğinde yer alması gerekmektedir.

Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilmektedir. Firmaların imalatçı olarak ihalelere başvuruları aşamasında sanayi sicil belgesine sahip olmaları gerekmektedir. 7) Yatırımların ve istihdamın teşvikine yönelik olarak işletmelere Devlet yardımı, teşvik ve destekleri şeklinde kısaca sıralayabileceğimiz avantajları sağlayan Sanayi Sicil Belgesinin geçerliliğinin devam etmesi için “Belge Tarihi” (belgenin sol üst köşesinde yer alan tarih) itibarı ile her 2 yılda bir vize işlemi uygulanması gerekir” diyerek “Bu kapsamda sanayi sicil belgesi olan firmalarımızın belge vizelerini kontrol etmeleri, vize süresi geçen firmalarımızın belge aslı ile il müdürlüğümüze gelmeleri ve bu ve diğer tüm sanayi sicil konularında aşağıdaki iletişim kanallarından İl Müdürlüğümüzle iletişime geçerek bilgi almaları, yükümlülükler ve avantajlar noktasında kendilerine destek sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. Haber: M. Erhan Bölükbaş

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER