Psikolojik Danışman Açıkladı! Bu Belirtileri Taşıyorsanız Sosyal Fobiniz Olabilir
GÜNDEMPsikolojik Danışman Başak Datlı, sosyal anksiyetesi olan kişilerin sahip olduğu özellikleri açıklayarak, tedavi yollarını paylaştı. İşte detaylar.
Psikolojik Danışman Başak Datlı, halk arasında sosyal fobi olarak bilinen sosyal anksiyete bozukluğuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sosyal anksiyetenin fark edilebilmesi için belirtilere değinen Datlı, bu durumun altında yatan sebepleri de açıklayarak, nasıl bir tedavi yöntemi uygulandığını paylaştı.
“Sosyal Fobik Kişiler Genellikle Eleştirilmeye Karşı Duyarlıdır”
İnsanların yabancı olduğu yerlerde ve tanımadığı kişilerin olduğu ortamlarda sıkıntı ve kaygı durumları yaşayabildiğini ifade eden Datlı, “Çocukluk ve ergenlik dönemleri ise kişinin daha savunmasız olduğu, etkiye daha açık olduğu ve yetişkinler tarafından dayatılan mükemmeliyetçilik anlayışıyla hata yapma korkusunun ve performans kaygısının temellerinin atıldığı dönemlerdir. Sosyal fobik kişiler genellikle eleştirilmeye, olumsuz değerlendirilmeye ya da reddedilmeye karşı duyarlıdırlar. Kendilerini savunmada güçlük çekerler ve kendilerine güven duyguları azalmıştır. Başkalarının onları nasıl değerlendirdiklerini farkında olmayıp gerçekte kendilerini olumsuz değerlendirmektedirler” dedi.
“Sosyal Anksiyetesi Olanlar Diğer İnsanların Kendileriyle İlgili Ne Düşündüğüyle Fazla Uğraşırlar”
Sosyal anksiyetenin şiddetinin yüksek olması durumunda başka insanlar için sıradan gelebilecek durumların rahatsızlığa neden olabileceğini söyleyen Datlı, “Dikkatleri kendilerine yönelmiştir; diğer insanların kendileriyle ilgili ne düşündüğüyle fazla uğraşırlar. Korkulan ortamlarda yüzde kızarma, ellerde titreme, ağız kuruluğu, çarpıntı, kaslarda gerginlik, terleme, bulantı gibi otonomik hiperaktivite ile ilişkili belirtiler ortaya çıkar. Oluşan anksiyete kişinin performansını, toplumsal ve mesleki işlevselliğini bozmaktadır. Olumlu sosyal değişikliklerden bile çok korkabilmektedirler. Ergenlik dönemiyle birlikte kişi de bu dönemin özelliği olan egosantrik düşünme sürecinin etkisiyle başkalarının onu izlediği, kendini podyuma çıkan manken gibi hissettiği, eksik yönlerinin ortaya çıkacağı ve hata yaparsa rezil olacağı, dışlanacağı yönünde düşünceye girmekte ve kendini sosyal ortamlardan ve kişilerden geri çekmekte, utanma duygusunun baskısıyla içe kapanmaya başlamaktadır. Bu durum iyice kontrol dışına çıkmakta ve yaşanan olumsuz olaylar, alınan yıkıcı geri bildirimler sonucunda utanma, çekinme duygusu sosyal kaygıya hatta sosyal fobiye sebebiyet vermektedir” açıklamasını yaptı.
Sosyal Anksiyetenin Sebebi Ne Olabilir?
“Sosyal kaygının temel psikolojik görünümü, kişinin yapıp ettiklerinin yersiz ya da yetersiz olarak değerlendirileceği düşüncesinden kaynaklanan, sosyal ortamlarda utanma ya da aşağılanmaktan aşırı ve sürekli bir biçimde korku duyma biçimindedir” diyen Psikolojik Danışman Başak Datlı, “Çocukluk çağında yakın ilişkinin eksikliği, anne babada psikiyatrik hastalık öyküsünün, fiziksel ve cinsel istismar gibi faktörlerin sosyal fobi gelişiminde etkin olduğu bilinmektedir. Kimlik arayışının olduğu bu kritik dönem de ortaya çıkan sosyal fobinin, ergenin mevcut ya da gelecek yaşamıyla ilgili birçok sıkıntıya yol açan önemli bir problem olduğu görülmektedir. Bu problemi yaşayan birey; özgüveninde, benlik saygısı ve değerinde çeşitli örselenmeler yaşamakta ve bu durum akademik başarısı, sosyal ve romantik ilişkileri, meslek seçimi ve daha birçok konuda kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilmektedir” sözlerini kullandı.
Sosyal Anksiyete Tedavi Yöntemleri
Tedavi sürecine ilişkin bilgilendirmelerde de bulunan Datlı, “Sosyal beceri eğitimi ve bilişsel davranışçı terapi, psikoterapötik yaklaşımlar psikolojik destek veren kişinin izlemesi gereken yollardır. Sınırlı tıp sosyal anksiyete bozukluğunda ise bilişsel davranışçı terapi yöntemi uygulanmaktadır” dedi. Haber: Kemal Onur Atalay
İlginizi Çekebilir