© Anadolu Ekspres 2021

Prof Dr. Yılmaz: Değerler Eğitimi Ailede Başlamalı Okulda Pekiştirilmeli

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, Uşak Üniversitesi Bilim ve Değer Topluluğunun düzenlediği “Milenyum Teknolojileri ve Değer Eğitimi” konulu konferansa konuşmacı olarak katılım gösterdi.

Uşak Üniversitesi Bilim ve Değer Topluluğu tarafından düzenlenen Milenyum Teknolojileri ve Değer Eğitimi konulu konferansa, Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

 

"Elimizdeki En Büyük Beşeri Sermaye Çocuklarımızdır"

Teknolojilerin insanlara konfor sağladığını ancak bireyleri yalnızlaştırmaya başladığını, toplumsal değerlerin gölgelenmesine yönelik kaygıyı yükselttiğini ifade eden Prof. Yılmaz, "Elimizdeki en büyük beşeri sermaye çocuklarımızdır. Onları sorun çözebilir kabiliyette yetiştirmek durumundayız. Çocukları hayata hazırlarken yalnız akademik yönün güçlü olmasını sağlamaya çalışmak ve edebi, eleştirel, felsefi, sanatsal ve estetik yönleri göz ardı etmek, eğitimden beklenen amaçları noksan bırakır" ifadelerini kullandı.

 

"Ailede Başlayan Eğitim ve Öğretim Kazanımları Okulda Pekiştirilir"

Çocuk için ilk eğitim ortamının aile ve ilk eğiten insanın anne olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, "Bu nedenle kadınların ideal bir eğitime sahip olması, topluma sağlıklı bireylerin yetişmesi açısından hayati öneme sahiptir. Okul biçimsel bir öğrenme ve eğitim ortamıdır. Ailede başlayan eğitim ve öğretim kazanımları okulda pekiştirilir. Yaşanan endüstri gelişimleri ile kuşaklara yansıması arasında yakın ilişki vardır. Hayata yalnız hazırlanmaya çalışan kuşaktan -endüstriyel gelişmelerle birlikte- aile bağımlısı bir kuşağa evrilme süreci gerçekleşmiştir. Gelişen teknolojiye paralel olarak eğitim anlayışımızı da yenilemeliyiz. Çocuklarımız nesne değil özne olmalı, tribünden seyreden değil sahada aktif oynayan olmalıdır" dedi.

 

"Medeniyetimizin Baki Kalması İçin Aileyi Korumalıyız"

PISA 2022 Dünya Eğitim Başarı sıralamasına ilişkin bilgiler veren Prof. Yılmaz, "Bugün artık yazılım ve yapay zekâ üzerinden geliştirilen markalar revaçta. Bizler çocuklarımızı bu teknolojilerin gerisinde tutamayız ve aynı zamanda bizi biz yapan milli, manevi ve evrensel değerlerden soyutlayamayız! Medeniyetimizin baki kalması için aileyi korumalıyız, eğitimcilere ve toplumun etkili isimlerine değer vermeliyiz" diye konuştu.

Değerlerin önemine dikkat çeken Yılmaz, "Değerlerin eğitiminde seküler ve muhafazakâr çevreler çatışma yaşıyorlar. Muhafazakâr çevreler değer eğitiminin, din eğitimi gibi ve okulda verilmesini istiyor; seküler çevreler ise din eğitimi gibi yalnızca aile ortamında verilmesi gerektiğini savunuyor. Asıl olan bu eğitimin ailede başlaması ve okulda rol modellik üzerinden pekiştirilmesidir. Öğrenim döneminde verdiğimiz eğitimler çocuklarımızı kötülüklerden alıkoymuyorsa, fikir ve düşünce dünyasına bir şeyler katmıyorsa, alınan diplomalar yalnızca dünyalık heveslerine hizmet eder; insanca yaşaması için bir anlam ifade etmez" ifadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından program, en çok kitap okuyan öğrencilere hediyelerin verilmesi ve plaket takdimiyle sona erdi. Haber Bülteni

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER