© Anadolu Ekspres 2021

Özdemir: “Çocuklarımızın Geleceği, Akp’nin Ve Bakanlarının Elinde Oyuncak Edilmiştir”

2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte hem Aksaray’da hem de Türkiye genelinde milyonlarca öğrenci ders başı yaptı. CHP Aksaray İl Teşkilatı, başkanlık binasında bir basın açıklaması yaparak, okullarda yaşanan sorunlara değindi.

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aksaray Teşkilatı da eğitim alanında yaşanan sorunlara değinmek amacıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi.  AK Parti’nin eğitim alanında büyük hasarlar yarattığını ifade eden CHP İl Başkanı Bilal Özdemir, ekonomik krizle birlikte çocukların yemeğe ve suya erişiminin kısıtlı olduğunu, hükümetin bu konuya bir an önce el atarak iyileştirmelere gitmek zorunda olduğunu söyleyerek, CHP olarak hükümetin yarattığı yaraları saracaklarının altını çizdi.

“Çocuklarımızın Geleceği, AKP’nin ve Bakanlarının Elinde Oyuncak Edilmiştir”

AK Parti iktidarının getirdiği koşullar sebebiyle hem öğrencilerin hem öğretmenlerin hem de öğrencilerin isteklerinin karşılanamadığını ifade eden CHP İl Başkanı Bilal Özdemir, “2 yıllık AKP iktidarında eğitim sistemi bilerek ve isteyerek siyasallaştırılmış, iktidarın ideolojik hedefleri için araç haline getirilmiştir. Bu süreçte, var olan sorunlar çözülmek yerine, yenileri eklenmiştir. 22 yılda 9 Milli Eğitim Bakanı değişmiş, bakanların ortalama ömrü iki buçuk yıl olmuştur. Her gelen bakan bir önceki sistemi eleştirmiş, yerle bir etmiş ve kendi ortaya attığı fikirleri apar topar uygulamaya koymuştur. 9 bakan toplamda irili ufaklı 18 sistem değişikliği yapmış, lise ve üniversite sınavları defalarca değiştirilmiştir. Hiçbir değişiklik etkisini değerlendirmeye yetecek kadar bile uygulamada kalamamıştır. Çocuklarımızın geleceği, AKP’nin ve bakanlarının elinde oyuncak edilmiştir” dedi.

“20 Bin Atama ile Açığın Kapatılamayacağı Ortadadır”

Öğretmenlerin eğitimdeki tahribatla mücadele etmeye çalıştığı sırada kendi haklarına yapılan saldırılarla da mücadele ettiğini ifade eden Özdemir, “Öğretmenlik Mesleği Kanunu teklifi geçtiğimiz dönem Meclis’e sunulmuş, partimizin milletvekillerinin gösterdiği başarılı muhalefet sonucunda görüşmeler Ekim ayına ertelenmiştir. Üstelik bu yıl okullarımız yeni öğretmen ataması yapılmadan açılmıştır; okullarımızda öğretmen ihtiyacı devam etmektedir. Bakan Yusuf Tekin, 2 Eylül’de yaptığı açıklamada ‘İhtiyacımız açısından şu anda yüzde 95'e yakın öğretmen normumuz dolu’ dedi. Bakanın ifadesine ve MEB istatistiklerine göre 48.700 öğretmen ihtiyacı bulunuyor. Ancak 2023-2024 eğitim öğretim yılında valiliklerden alınan bilgiye göre 91 bin açık bulunuyor. Geçtiğimiz yıl ise 85 bin ücretli öğretmen görevlendirildi. Veriler arasındaki tutarsızlıklar sürüyor. Bakanın açıklamasını doğru kabul etsek dahi bu yıl yapılacak olan 20 bin atama ile bu açığın kapatılamayacağı ortadadır. Devlet okullarında 613.785 derslik bulunmaktadır. 10 dersliğe bir temizlik görevlisi ataması yapılması gerektiği göz önüne alındığında yaklaşık 65 bin temizlik görevlisine ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır” açıklamasını yaptı.

“Devleti Yönetenler Konfor Alanlarından Fedakârlık Yapmalı ve Çocuklarımızın Öğle Yemeği İçin Bütçe Ayarlamalıdır”

AK Parti iktidarının 22 senede okullarda öğrencilere bir öğün yemek verecek bütçeyi bile sunamadığını söyleyen CHP İl Başkanı Özdemir, “Ülke genelinde okul yemeği tüm öğrenciler için temel bir hak ve talep iken, okul öncesi eğitimdeki okul yemeği uygulaması yalnızca bir dönem uygulandıktan sonra kaldırılmıştır. Okul yemeği programlarının eğitime eşit erişim sağlaması, özellikle dezavantajlı çocukların okula devamlılığını artırması, çocukların sağlığını güçlendirmesi, ailelerin üzerindeki maddi yükü azaltması gibi bu kadar çok faydası varken, her kademede çocuklarımıza en az bir öğün yemek verilmesinin önemi ortadayken, Bakanlık sadece okul öncesiyle sınırlı olan programı bile iptal etti. Çocuklarımıza bir öğün yemek verilemediği gibi, çocukların saatlerini geçirdiği okullarda bir bardak temiz içme suyuna dahi erişimi yoktur. Çocuklarımız sularını evden getirmekte, bittiği takdirde ise kantinden parayla su almak durumunda kalmaktadır. Parası olmayan çocuklarımız ise ya susuz kalmakta ya da musluktan akan suları içmek durumunda kalmaktadır. Devleti yönetenler öncelikle kendi konfor alanlarından fedakârlık yapmalı ve çocuklarımızın hakkı olan öğle yemeği için bütçe ayarlamalıdır” sözlerini kullandı.

“22 Yıllık İktidarın Açtığı Yaraları Sarmak İçin Canla Başla Çalışacağız”

AK Parti iktidarının açtığı yaraları sarmak için mücadele vereceklerini belirten Özdemir, “Ülkemizin kurtarıcısı, cumhuriyetimizin kurucusu, başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kurtuluş Savaşı esnasında Maarif Kongresini toplayarak eğitimin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Bundan 100 yıl önce, savaş günlerinde, koşullar el vermese dahi eğitimin önemine vurgu yapan Atamızın izinde, biz de eğitim sistemimizi bugünden daha iyiye götürmek, 22 yıllık iktidarın açtığı yaraları sarmak için canla başla çalışacağız. Çocuğun ve gencin üstün yararını gözeten, nitelikli, laik, bilimsel, kamusal ve erişilebilir bir eğitim için mücadele etmeye, Cumhuriyet aydınlanmasından aldığımız ilhamla çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Haber: Kemal Onur Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER