© Anadolu Ekspres 2021

“MS hastalığı erkeklere oranla kadınlar da iki kat daha fazla görülüyor”

MS gençlerde nörolojik nedenli engellilik sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor.

İnova Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ramazan Dikmen, sinir sisteminin önemli hastalıklarından MS (Multiple Skleroz) hakkında gazetemize bilgiler verdi.

 

Uzm. Dr. Ramazan Dikmen, Multiple Skleroz (MS) hastalığının kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha fazla görüldüğünü belirterek, sıklıkla 20-40 yaşları arasında ortaya çıktığını söyledi.

MS (Multiple Skleroz) hastalığı nedir?

MS hastalığından bahseden Dikmen, “MS hastalığı merkez sinir sisteminde oluşan bir hastalıktır. (Multiple Skleroz) beyinde ve omurilikte, mesajları taşıyan sinir telleri etrafındaki koruyucu kılıfın (miyelin kılıfı) hastalığıdır. Özellikle miyelin kılıfı dediğimiz sinir hücrelerini koruyan kılıfa verdiği bir hasardır” dedi.

MS hastalığı kimlerde görünür?

Ataklarla belli olan bir hastalık olduğunu dile getiren Dikmen, “Genellikle genç yaşlarda görülen MS (Multiple Skleroz) hastalığı, sıklıkla 20-40 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Ataklarla kendini belli eden hastalık, kadınlarda erkeklere oranla iki kat fazla görülebilmektedir.15 yaş öncesinde ve 60 yaş sonrasında çok sık görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

MS hastalığı belirtileri nelerdir?

Erken tanının çok önemli olduğunu söyleyen Dikmen, “MS hastalığının belirtileri çok çeşitlidir. MS’in seyri nedeniyle, söz konusu semptomlar hastadan hastaya farklılık göstermektedir. MS hastalığının en yaygın iki belirtisi, yürümede zorluk ve yorgunluk hissidir. Belirtilerden bazıları ise kol ve bacakta kuvvetsizlik, uyuşmalar, çift görme, bulanık görme, konuşma bozuklukları, kekeleme, mesane problemleri, dikkat bozuklukları, kas spastisitesi (kas sertleşme ve çekmesi), yorgunluk hissidir. Erken tanı bizim için çok önemli. Bu tip şikâyetler olduğunda muhakkak bir nöroloji doktoruna başvurmalarını tavsiye ediyorum” dedi.

MS hastalığının tedavisi var mı?

Tam anlamıyla tedavinin olmadığı belirten Dikmen, ”Hastalığın kesin bir tedavisi yok. Biz hastalığın gidişatını yavaşlatacak ya da fonksiyon kaybına sebep olabilecek etkenleri engellemeye çalışıyoruz. MS ataklarının sıklığı ve şiddetine göre ilaç tedavisine karar verilmektedir. Erken dönemde ataklar kontrol altına alınabildiğinde, olası hasar da azaltılabilmektedir” diye konuştu. Dikmen, ilaç tedavisi yanında fizik tedavi yöntemlerinin de hastanın yaşam kalitesini artırabileceğini vurguladı.

MS hastalığı genetik midir?

Genlerin hastalığın oluşmasında tek faktör olmadığının altını çizen Dikmen, “Çevresel tetikleyicilerden etkilenen genetik faktörler mevcuttur. Genetik faktörler, MS’li anne veya babanın çocuklarında aynı hastalığın görülme oranı, toplumdaki aynı yaş grubu kişilerle kıyaslandığında 7-10 kat fazladır. Ancak genler, hastalığın oluşmasında tek faktör değildir. Hangi nedene bağlı olduğu kesin net olarak bilinmiyor” dedi.  Genetiğin de bir etken olduğu dile getiren Dikmen genetik artı çevresel faktörlerle beraber ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi.

MS hastalığı geçer mi?

MS hastalığının yaşam boyu süren bir durum olduğunu ifade eden Dikmen, “Hasta, zaman içinde değişebilecek zorluklar yaşamaktadır. Erken teşhis, egzersiz ve ilaç tedavisi hastalığın seyrinde önem taşımaktadır. Hastanın, ailesi ve doktoruyla sıkı bir iletişim halinde olması gerekmektedir. MS hastaları, MS destek grupları ya da bu konuda çalışan derneklerle bilgi ve deneyim paylaşımı yapabilmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.

Haber: Gamzenur Eryılmaz

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER