© Anadolu Ekspres 2021

Mhp Milletvekili Ramazan Kaşlı,

<p>&nbsp;MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı TBMM Genel Kurulu&rsquo;nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve bağlı Kuruluşların b&uuml;t&ccedil;eleri, Aksaray&#39;ın ve bağlı il&ccedil;elerinin sorunları &uuml;zerine, MHP Grubu adına konuştu.</p>

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Nükleer Düzenleme Kurumu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü bütçe ve kesin hesap görüşmeleri çerçevesinde parti grubunu temsilen söz alan Kaşlı “Enerji kaynaklarını elinde tutabilen ve bu kaynakları kontrol edebilen devletler ancak kendi geleceğine yön verebilir. Nüfusu ve ekonomisinde büyüme beklenen dünya da sanayileşme, kentleşme, doğal kaynaklara ve enerjiye olan talebi önemli ölçüde artıracaktır. Artan nüfusumuza orantılı olarak enerji talebini karşılarken dışa bağımlılıktan kurtulup milli enerjiyi tesis edebilmeliyiz. Özellikle fosil enerji haritasının merkezine konumu itibariyle yakın yerde bulunan ülkemiz en kısa zamanda modern yöntemlerle enerjiyi elde etmelidir. Bu mana da Akdeniz’ e indirilen Fatih ve DİPSİ METRO I Gemilerinin faaliyetleri geleceğe yönelik umutlarımızı artırmaktadır” dedi.

“Dışa Bağımlılık Yüzde 75

Türkiye’nin bugünkü enerji konusunda geldiği noktayı değerlendiren Milletvekili Kaşlı “Türkiye, 2017 yılında 37,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen enerji ithalatı, 2018 sonu itibariyle 46 milyar dolar seviyesine yükselmesi beklenmektedir. Bütçe ayarlaması için öngörülen enerji ithalatı faturası, 2019 yılı için 43 milyar dolar, 2020 için 44,3 milyar dolar ve 2021 için 45,2 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Nüfusu ekonomisinden daha hızlı büyüyen Türkiye, bugün itibarıyla enerjide ithalata bağımlı bir ülkedir. Mevcut durum itibarıyla, ülkemizde Petrolün %92’si, doğal gazın %99'u ithal edilirken enerjide dışa bağımlılığımız %75 olarak gerçekleşmektedir. Hâlen doğal gaz ithalatımızın %51,9'u Rusya'dan, %16,7'si İran'dan, %11,8'i de Azerbaycan'dan yapılmaktadır. Yine, petrol ürünleri ve türevleri ithalatının da %26,9'u İran'dan, %18,8'i Rusya'dan, %16,5'u da Irak üzerinden yapılmaktadır” tespitinde bulundu.

“Yenilenebilir Kaynaklara Yönelmeli”

“Türkiye’nin, cari açıkta önemli bir paya sahip olan enerji ithalatını belli bir seviyede tutabilmesi için hem arz üzerinde hem de talep yönlü  tedbirleri arka arkaya hayata geçirmesi zorunluluk arz etmektedir” diye Milletvekili Kaşlı “Talep tarafında enerji verimliliğinin yükseltilmesi, bunun için kapsamlı programlar yürütülmesi; arz tarafında ise yerli kaynakların enerji üretimindeki payının artırılması gerekmektedir. Görüldüğü gibi Türkiye’deki dış politika yapıcılarının,  enerji uzmanlarının, güvenlik bürokrasisinin ve ekonomi aktörlerinin modern ve yenilenebilir kaynaklarla daha da yakından ilgilenmesi önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.

Önerilerde Bulundu

Yenilenebilir enerji konusunda önerilerde bulunan Milletvekili Kaşlı “Millî bir enerji politikası oluşturulabilmesi için enerji hammaddelerinde dış bağımlılığın azaltılması; Bunun için kömür ve yenilenebilir enerji kaynaklarının azami seviyede değerlendirilmesi, Enerji ithalatında kaynak ve kaynak ülke çeşitliliğinin sağlanması, Etkin bir talep yönetimiyle enerji arzının kesintisiz ve yeterli bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Bu alanda özellikle güneş ve rüzgâr enerjisi Türkiye ekonomisi açısından önemli fırsatlar sunmaktadır. Yenilenebilir enerji teknolojilerinin geliştirilmesi, Türkiye’de sanayi dönüşümünü tetikleyebilecek alanlardan biridir. Ayrıca enerji verimliliğinin arttırılması için de birincil enerji tüketiminin 2023 yılına kadar bugünkü seviyeden en az %10-15 oranda azaltılması sağlanmalıdır. Ülkemizde son yıllarda en çok tartışılan enerji kaynakları arasında nükleer enerjinin önemi oldukça büyüktür. Bu önem, bir yandan enerji tüketiminden kaynaklanan küresel ısınma ve iklim değişikliği kaygılarına bir çare gibi gösterilmesinden, diğer yandan nükleer silah yapımında girdi olarak kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Buradaki sorun nükleer atıkların yarattığı çözümlenememiş risklerdir” ifadelerini kullandı.

Aksaray’ın Sorunlarını Anlattı

Sultanhanı’da hayata geçirilen Tuz Gölü yer altı doğalgaz depolama tesisinin önemli bir yatırım olduğunu ifade eden Milletvekili Kaşlı “Bu kapsamda Sultanhanı İlçemizde hayata geçirilen 2023’ün sonunda 5,4 milyar metreküp doğalgaz depolama kapasitesine ulaşması hedeflenen Tuz Gölü yer altı doğalgaz depolama tesisi, Türkiye’nin enerjide arz güvenliği açısından önemli bir adımdır” şeklinde konuştu. Aksaray’ın sorunlarını da gündeme getiren Milletvekili Kaşlı “Özellikle Eskil ve Sultanhanı ilçelerimizde ve buralara bağlı belde ve köylerimizde çiftçilerimizin, tarımsal sulamada kullandığı elektrik fiyatları ile ilgili büyük sıkıntıları bulunmaktadır. Daha önce 50 metrede ulaşılabilen yeraltı suyuna artık 150 metrelerde ulaşılabilmektedir. Bu seviyelerde suda tuzluluk oranın daha yüksek olduğu görülmekle birlikte,  bu seviyelerden su çıkarmak hem elektrik maliyetini artırmakta, hem de toprakları çoraklaştırmaktadır. Çiftçilerimizin, sanayicimizin ve esnafımızın pahalı tarifede kullandığı elektrik, üretim maliyetlerini artırmaktadır. Çözüm olarak çiftçilerimize ve üretim yapan kesime yönelik indirimli tarifeler uygulanarak destek olunmalıdır. Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya ovasıyla iç içe olan bu bölgemizde büyük su sıkıntısı vardır.  Bu bölgemize ivedilikle tarımsal sulama amaçlı su getirilmelidir. Bunun çözümü ise Hirfanlı Barajı ve Kızılırmak’tan Eskil İlçesi Eşmekaya’da bulunan ve şu anda kurumuş olan baraja su tahliyesi sağlanmalıdır. Böylelikle hem elektrikten tasarruf sağlanmış olunacak hem de hemşerilerimizin tarımsal su sorunu kalıcı olarak çözüme kavuşmuş olacaktır” ifadelerini kulandı. Haber: Bayram Aksu

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER