© Anadolu Ekspres 2021

“Meme Kanserini Erken Tanı Ve Tedaviyle Yenilgiye Uğrat”

Aksaray İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında bir yazılı açıklama yayınlayarak, “Hastalık erken teşhis edildiğinde, tedavi ile hayatta kalma olasılığı %90 gibi oldukça yüksek oranlara ulaşmaktadır” denildi.

 İl Sağlık Müdürlüğü, 1-31 Ekim arasında kutlanan Meme Farkındalık Ayı’na özel bir açıklama yayınladı. Yapılan yazılı açıklamada, meme kanserinin tanımı yapılırken, kanserin belirtileri ve yapılması gerekenlere değinildi. 

Kadınlara Konulan Kanserlerin İlk Sırasında Meme Kanseri Yer Alıyor

Meme kanserinin memedeki süt salgılayan bez veya süt taşıyan kanalların kötü huylu tümörleri olduğu ifade edilirken, “Daha az sıklıkla memedeki yağ veya bağ dokusunda da gelişebilir. Dünya Sağlık Örgütü Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı verilerine göre, dünyada, kadınlarda yeni tanı konulan kanserlerin %23’8’ini oluşturarak ilk sırada yer almakta, yılda yaklaşık 2,3 milyon kadının hayatını etkilemektedir. Ülkemizde ise yılda yaklaşık 27 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır” denildi.  Meme kanserine karşı farkındalık amacıyla Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda çalışmalar yapıldığı belirtilirken, insanların bilgilendirilmesinin amaçlandığı, düzenli tarama ve hastalık hakkında bilgilendirme hedeflendiğine vurgu yapıldı.

“Programlar Sayesinde Meme Kanserinde Erken Tanı Oranlarımızda Artış Sağlanmıştır”

Erken teşhisin önemli olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Diğer kanser türlerinde olduğu gibi meme kanseri ile mücadelede de önde gelen strateji taramalar yapılarak hastalığı erken evrede yakalamaktır. Buradan hareketle Bakanlığımız ülke düzeyinde yürütülen kanser tarama programları başlatmış olup bu programların neticesinde meme kanserinde de erken tanı oranlarımızda büyük artış sağlanmıştır” denildi.

Meme Kanseri Nedenleri

Açıklamaya göre; tütün/tütün ürünleri kullanımı, hiç doğum yapmamak ya da geç doğum yapmak, bebek emzirmemek, menopoz sonrası 2 yılı aşkın süreyle hormon ilacı kullanmak, hareketsiz yaşam, fazla kilo, alkol, yoğun meme dokusu, erken adet, geç menopoz, BRCA1/BRCA2 genlerine sahip olmak, göğüs kafesi bölgesinde radyoterapi almak, ailede kanser öyküsü gibi faktörler, meme kanserine yol açabiliyor. Kansere karşı sebze ve meyveden zengin, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, tütün ve tütün ürünleri ile alkol kullanmamak riski azaltır. Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunduğu için tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmeleri öneriliyor.

Meme Kanserinin Belirtileri

İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi; memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesidir. Ayrıca ele gelen kitle olsa da olmasa da aşağıdaki belirtiler de meme kanserinde görülebilmektedir: memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği, memede ya da meme ucunda ağrı, meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum (ekzema, mayasıl), memede portakal kabuğu görünümü, tek taraflı meme ucunda akıntı (özellikle kanlı akıntı), meme ya da meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşma, çekilme, içe çöküntü, koltuk altında kitle (bazen memede kitle hissedilmeden önce, kanser koltuk altında veya köprücük kemiğinin etrafında şişme veya kitleye neden olabilir). Bu belirtiler meme kanseri dışındaki durumlardan da kaynaklanabilmekle birlikte, yukarıda sayılan belirtilerden herhangi biri görüldüğünde, nedeninin bulunabilmesi için en yakın sağlık merkezlerine başvurulması gerekmektedir” denildi.

Meme kanserine karşı 20 yaştan itibaren ayda bir kendi kendine meme muayenesi, 20 yaş sonrası 2 yılda bir, 40 yaştan itibaren yılda bir olacak şekilde klinik meme muayenesi, 40-69 yaş arası kadınlarda 2 yılda bir mamografi öneriliyor.

“Tedaviler Kişiye Özel Belirlenmektedir”

Tedavi konusunda ise açıklamada, “Meme kanseri tek bir hastalık olmakla birlikte, her hastada farklı özellikler ve bulgular olabilmektedir. Bu nedenle tedaviler, kişiye özel belirlenmektedir. Tedavi kararında; hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunlarının var olup olmaması gibi birden çok faktör etkilidir. Tedavide cerrahi, ilaç tedavisi (kemoterapi) ve ışın tedavisi (radyoterapi) gibi seçenekler uygulanmaktadır. Hastalık erken teşhis edildiğinde, tedavi ile hayatta kalma olasılığı yüzde 90 gibi oldukça yüksek oranlara ulaşmaktadır” denildi. Haber Bülteni

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER