Maymun Çiçeği Virüsüne Karşı Tüm Dünya Alarmda
SAĞLIKDSÖ, maymun çiçeği hastalığına karşı küresel acil durum ilan ederken, “Yeni bir pandemi daha mı geliyor” endişesi başladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika kıtasını etkisi altına alan maymun çiçeği hastalığının artış göstermesiyle birlikte küresel acil durum ilan etti. 524 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan hastalığın bulaş oranı da yükseliyor. Şu ana kadar bilinen vaka sayısı 14 bini aştı. DSÖ de bu durumun uluslararası önem arz ettiğine ilişkin uyarıda bulundu.
“Şu Anda Herhangi Bir Alarm Durumumuz Söz Konusu Değil”
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu da Türkiye’deki duruma ilişkin açıklamada bulunarak, “Maymun çiçeği ve COVID-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil” ifadelerini kullandı.
Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir?
1958 yılında maymunlarda tespit edilen bu hastalık, 1970’te Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görüldü. Araştırmalar sonucunda maymunlarda çiçek benzeri bir salgın yapınca hastalığın farkına varıldı. Başta Nijerya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere, Orta ve Batı Afrika'daki tropikal yağmur ormanlarının bulunduğu 11 ülkede görülen hastalığın sıklığı tam olarak bilinmiyor.
Maymun Çiçeği Hastalığı Nasıl Bulaşır?
Maymun çiçeği hastalığı; sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerde bulunan ve onlardan insana geçen hastalık, ayrıca enfekte insan veya virüsle kirlenmiş giysi, havlu, çarşaf gibi eşyalarla yakın temas sonucunda bulaşıyor. Virüs; sağlıklı kişilere, ciltte gözle görülemeyecek çatlaklar/çizikler, mukozalar (ağız, burun, göz) veya solunum sistemi aracılığıyla giriyor. İnsandan insana solunum salgısı damlacıklarıyla da geçebileceği belirtiliyor.
Maymun Çiçeği Hastalığı Belirtileri
Maymun çiçeği hastalığında; ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonları görülüyor. Belirtiler, virüsle temastan ortalama 6-13 gün sonra ortaya çıkıyor. İlk 5 gün ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik yaşanırken, ciltte döküntüler de ateş sonrası 1-3 gün içerisinde etkisini gösteriyor. Öte yandan bu hastalığın bazı kişilerde belirti göstermediği de düşünülüyor.
Hastalığın Tanısı Nasıl Konuluyor?
Maymun çiçeği hastalığından şüphelenilen durumlarda, belirti gösteren kişilerin son bir ay içinde riskli bölgelere seyahat edip etmedikleri ya da benzer belirtileri olanlarla yakın temasları olup olmadığına bakılıyor. Kan örnekleriyle tanı konulamayan hastalık, kanda çok kısa süre kaldığı için PCR'la saptanamıyor. Antijen ve antikor testlerinin de daha önce uygulanan çiçek aşısı gibi nedenlerle her zaman doğru sonuç vermiyor. Lezyonlardan örnekler alınarak “biyogüvenlik düzeyi 2” olan laboratuvarlara yollanıyor. Hasta biriyle temasta bulunan kişilerin 21 gün boyunca izlenmesi gerekiyor.
Maymun Çiçeği Hastalığı Öldürücü mü?
Maymun çiçeği, genellikle 2-4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşiyor. Ancak bağışıklığı baskılanmış kişilerde ve küçük çocuklarda hastalık oldukça ağır seyrediyor.
Haber: Yakup Türk
İlginizi Çekebilir