© Anadolu Ekspres 2021

Kültür Müdürlüğünden Sevindiren Müjde

<p><strong>&nbsp;</strong>Aksaray İl K&uuml;lt&uuml;r M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml; Antik Nora (Mokisos) Kentinde bilimsel kazı hazırlık &ccedil;alışmalarının başladığını sosyal medya &uuml;zerinden yaptığı a&ccedil;ıklama ile duyurdu.</p>

Açıklamada “İlimiz Merkez Helvadere Kasabası Hasan Dağı eteklerinde yer alan Antik Nora(Mokisos) Kentinde Bakanlığımız desteğinde Müze Müdürlüğümüz Başkanlığında bilimsel kazı hazırlık çalışmalarına başladık. İç Anadolu'nun Efes'i olmaya namzet Kapadokya’nın Başkenti Nora (Mokisos) ezberleri bozacak” denildi.

Turizme Katkısı Yüksek Olacak

Aksaray’ı tarihi varlıklarının ortaya çıkarılması ve korunması ile turizmde de katkılarının büyük olacağı ifade edilen proje ile ilgili yapılan açıklamada “Şehrimizin en önemli tarihi alanlarından biri olan Nora Antik Kentinde bilimsel kazıların başlamasına destek olan Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy'a, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürümüz Sayın Gökhan Yazgı'ya, Sayın Valimiz Hamza Aydoğdu'ya, Milletvekillerimiz Sayın Cengiz Aydoğdu'ya, Sayın İlknur İnceöz'e, Sayın Ramazan Kaşlı'ya, Kazı Danışmanımız Sayın Doç.Dr.Tolga Uyar'a, Yardımcısı Sayın Dr. Can Erpek ve kazı ekibine, Helvadere Belediye Başkanı Sayın Arif Bellikli'ye, Aksaray Müze Müdürümüz Sayın Yusuf Altın ve ekibine, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz çalışanlarına teşekkür ederim. Ülkemiz ve Aksaray’ımız için hayırlı olsun” ifadeleri kullanıldı.

Nora (Mokisos)

Yerel olarak Viranşehir ismiyle anılan arkeolojik kalıntılar Aksaray’ın yaklaşık 30 km güneyinde, Hasan Dağı’nın eteklerinde, bugün Aksaray ili, Helvadere beldesinin hemen üzerindeki alanda yer alıyor. Antik kentin konumlandığı doğal çanak form aslında Hasan Dağı’nın etrafında yer alan bir parazit volkan krateridir, dolayısıyla tarihi ve arkeolojik öneminin yanında Aksaray ve civarının önemli jeolojik değerlerinden birini oluşturmaktadır. Deniz seviyesinden yaklaşık 1500 metre yükseklikteki Viranşehir sit alanının kapladığı bu doğal çöküntü platosunu Kuzeyde yoğun bir orman, Güney ve Batı'da ise sarp yamaçlar sınırlanmaktadır.

Bu anlamda Viranşehir harabeleri İç Anadolu’nun belki de görsel anlamda en pitoresk ve çarpıcı arkeolojik sit alanlarından biridir.  Bugüne kadar Kapadokya bölgesi özelinde ve İç ve Doğu Anadolu bölgesi genelinde bilinen Geç Antik, Erken Bizans kentlerinin takribi yüzölçümleriyle karşılaştırıldığında Viranşehir/Mokiosos’un yayıldığı alanın büyüklüğü gerçekten etkileyicidir. Mokisos kenti yaklaşık olarak yüz hektarlık bir alanı kaplamaktadır.

Altıncı yüzyıl kenti çok geniş bir Roma pagan nekropolisi üzerine kurulmuştur. Kentteki tek bilimsel araştırmayı gerçekleştirmiş olan Albrecht Berger, Roma nekropolisi üzerine kurulmuş kentteki konut sayısını yaklaşık 1000 olarak vermektedir. Konutlar dışında, bugüne kadar yapılan çalışmalarda, yıkıntı halinde olanlarla birlikte yaklaşık 25 tane kilise yapısı tespit edilmiştir. Mimarileri esas alınarak yaklaşık olarak tarihlenebilen kiliseler, 6. yüzyılın ortası ile erken 7. yüzyıl arasında inşa edilmiş olmalıdır. Viranşehir kiliseleri, Bizans mimarisinin ortak dönemsel karakterlerinden bazılarını yansıtmaktadır. Haber: Harun Atalay

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER