Kop İdaresi Desteği İle Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi Kuruldu
AKSARAYSanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgenin tarım altyapısını güçlendirecek projelerin yanı sıra, üretim ve katma değeri artıracak entegre projelere de destek vermeye devam ediyor.
Yozgat’ta arazi toplulaştırılması yapılan 5 bin 345 dekarlık yekpare modern entegre meyve bahçesi, KOP İdaresinin desteği ile kurulan Dolu Bombası ve Meteorolojik Erken Uyarı Sistemi ile koruma altına alındı. Yozgat’ın Kadışehri İlçesine bağlı Kabalı Köyü sınırları içerisinde, 352 kişiye ait 803 parselin toplulaştırılması sonucu kamu kaynakları ile kurulan 5 bin 345 dekarlık modern entegre meyve bahçesi, Kadışehri Kaymakamlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve KOP İdaresi tarafından desteklenen 3 adet Dolu Topu, Meteorolojik Erken Uyarı Sistemleri ile doğal afetlere karşı koruma altına alındı.
“Yıllık 15 Bin Tonluk Meyve Üretimi Koruma Altında”
Kadışehri Kaymakamı Fikret Dağ ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Osman Günaydın ile birlikte sistemin kurulduğu entegre meyve bahçesinde incelemelerde bulunan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı; tarımsal üretime çok büyük zararları olan dolu yağışının, bahçeye kurulan Dolu Topu ve Erken Uyarı sistemi ile faydaya dönüştürüldüğünü belirtti. KOP İdaresinin; enerji verimliliğinden ulaşıma, tarımsal altyapıdan modern sulamaya kadar çok sektörlü olarak yürüttüğü faaliyetlerde katma değeri yüksek üretim, sürdürülebilir gelir artışı ve istihdamı önceleyen projelere verdiği destekleri artırarak sürdürdüğünü belirten KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı; “Tarımsal üretimde risk faktörlerinin başında olumsuz hava şartları geliyor. İdaremizin finansmanıyla kurulan sistem sayesinde, dolu oluşumu yaşanan bulutlar meteorolojik erken uyarı sistemi ile önceden belirleniyor ve Dolu Topu ile yerden çok yüksek seviyede ses dalgası ile vuruluyor. Bu sayede buluttaki dolu ya da kar yerini yağmura bırakıyor. Her biri bin dönümlük alanda etkili olan 3 adet dolu topu ile bölgemizin ve ülkemizin ekonomisine önemli katkı sağlamış olacağız. Bu sayede yaşanması muhtemel binlerce liralık zarar, yerini ihracata uygun kalitede meyve üretimi, katma değerli ürünlerin yetiştirilmesi ve istihdam artışına bırakacak” diye konuştu.
“Bahçede Dolu Zararının Önüne Geçilecek”
Bölgenin sık sık maruz kaldığı dolu yağışı nedeniyle tarımsal üretimde ciddi zararlar yaşandığını ifade eden Kaymakam Fikret Dağ ise, KOP İdaresinin destekleri ile dolu zararının yerini yağmur yağışı ile faydaya bıraktığını belirterek; “Kabalı köyünde 2012 yılında örnek bir arazi toplulaştırması yapıldı. Tamamen gönüllülük esasına dayanan arazi toplulaştırmasında 352 çiftçimizin toplam 5 bin 345 dekara karşılık gelen 803 parseli birleştirilerek üzerinde kamu kaynakları ile bölgenin en büyükleri arasında gösterilen meyve bahçesi kuruldu.
Sık sık yaşanan dolu yağışı nedeniyle hem meyve ağaçlarında hem de meyvelerde ciddi zararları en aza indirmek için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün hazırladığı proje KOP İdaresi Başkanlığımız tarafından kabul edilmesiyle birlikte artık dolu yağışı yerini yağmur yağışına bırakacak. 350 dekarında Şeftali ve Nektar, bin dekarında kiraz ve 3 bin dekarında ise elma olmak üzere yıllık 15 bin ton meyve üretiminin gerçekleştirildiği bahçede dolu zararının önüne geçilmiş olacak. Bölgemiz için örnek olan bu projenin hayata geçirilmesindeki katkılarından dolayı KOP İdaresi Başkanımıza ve çalışanlarına teşekkür ediyorum” dedi. Haber Merkezi
İlginizi Çekebilir