© Anadolu Ekspres 2021

Kayıt Dışı Kazanca Milyonlarca Ceza Kesildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründe kayıt dışı faaliyeti bulunan firmaları radarına alarak 29 ilde eş zamanlı denetleme gerçekleştirdi. 

 Kayıt dışılık ve vergi kaçakçılığını önleme amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı, sıkı çalışmalara devam ediyor. Son olarak Bakanlık, mobilya sektöründe kayıt dışı faaliyet gösteren firmaları radarına aldı. Bir ay boyunca üretimin yoğun olduğu 29 ilde eş zamanlı 17 bin 258 mükellef denetlenirken, yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası verildi. Mobilyacıların imalatçı veya satıcı olarak örgütlendiği İstanbul'da MODOKO ve MASKO, Ankara'da da Siteler gibi yerler başta olmak üzere, üretimin yoğun olduğu 29 kentte faaliyette bulunan mükelleflere denetim gerçekleştirildi. Ağaç ve orman ürünleri toptan satışı, ham mobilya imalatı, kesim, boya, vernik gibi fason iş yapanlar, hırdavatçılar, kumaş ve sünger gibi yardımcı ürünleri satanlar, avize, cam, aksesuar, halı, kilim, perde satışı yapanlarla toptan ve perakende mobilya satışı gerçekleştirenler denetlendi.

Didik Didik Denetlediler

Denetimlerde, kayıt dışı faaliyet, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı, IBAN aracılığıyla yapılan tahsilatlarda belge düzenlenmesi, başkasına ait banka hesapları üzerinden tahsilat yapılması, işletmede belge düzenine uyum, doğru KDV oranı uygulanması, kayıt dışı işçi çalıştırılması ile iş yeri kira bedelinin banka kanalıyla ödenmesi gibi hususlar kontrol edildi.

43,2 Milyon Lira Hasılat Kayıt Dışı Bırakıldı

Bir ay boyunca mobilya ve bağlantılı sektörlerde 17 bin 258 mükellef denetlendi ve yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası kesildi. Denetimlerde, 42,3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi, 61 mükellefte KDV oranlarının uygulanmasına ilişkin uyumsuzluk bulundu. Ekipler, 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN'ı kullanarak tahsilat yaptığını, 61 mükellefin de işletmeye ait olmayan POS cihazı kullandığını tespit etti.

463 Firmanın Mükellefiyet Kaydı Olmadığı Tespit Edildi

Denetimlerde 463 işyerinin mükellefiyet kaydı olmadan çalıştığı saptanırken 52 işçinin kayıt dışı çalıştığı tespit edildi ve bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirildi. Kayıt dışı çalıştığı tespit edilen ve kayıt uyumsuzluğu bulunan firmalarda fiili envanter çalışması yapılarak, mal sayımı gerçekleştirildi.

“Çalışmalar Devam Edecek”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Çok kazanandan ve kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız. Denetimlerimiz, sektörler kayıt dışı faaliyet gösterenlere odaklanıyor. 'Maliye mutlaka kapınızı çalacak' demiştik, başta kayıt dışı olanlar olmak üzere, çok kazanıp az vergi verenleri denetlemeye devam edeceğiz” dedi. Haber: Yakup Türk

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER