© Anadolu Ekspres 2021

Kaşlı: “Aksaray’ın Tüm Değerlerine Dünya Miras Alanı Statüsü Kazandırılmalı”

MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı, TBMM Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, "Aksaray’ın özellikle tarihi kent merkezinin üstün evrensel değer taşıyan özelliklerinin korunması ve geliştirilmesi için 'Dünya Miras Alanı (DMA)' statüsü kazandırılarak tüm insanlığın ortak malı haline getirilmesi oldukça önemlidir" dedi.

Milletvekili Kaşlı, TBMM Genel Kurul'da açıklamalarda bulundu. 2024 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2022 Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi, Cumhurbaşkanlığı,  Milli Saraylar Dairesi Başkanlığı ve Devlet Arşivleri Başkanlığı Bütçesi üzerine söz alan Kaşlı, Aksaray'ın değerlerinin Dünya Miras Alanı statüsünü hak ettiğini söyleyerek, bu alanda çalışmalar gerçekleştirilmesini talep etti.

 

"Aksaray, Bir Kültür Beşiğidir"

Aksaray'ın insanlık tarihi için binlerce yıllık izler taşıdığını, Kapadokya'nın ana giriş kapısının Orta Anadolu'nun ilk yerleşim yeri olduğunu söyleyen Milletvekili Kaşlı, "Aksaray; kuzeyi güneye, doğuyu batıya bağlaması hasebiyle Sultanhanı, Ağzıkara Han, Alay Han, Tepesidelik Han, gibi çok sayıda han, hamam ve kervansaraya sahiptir. 3268 metre yüksekliği ile volkanik Hasandağ’ımızın kuzeydoğu eteğinden başlayan, 14 kilometre uzunluğu ile dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan, içerisinde 100’ün üzerinde kilise ve kaya içi oyma yerleşim alanı bulunan Ihlara vadisiyle, Manastırlar ve Sofular Vadileriyle, Ihlara termali, Yaprakhisar, Selime Katedrali, Narlıgöl, Melendiz Çayı, Tuz Gölü, Peri Bacaları ve çok sayıda yeraltı şehirleriyle, eski kiliseleriyle ayrıca bir doğa harikası ve kültür beşiğidir" dedi.

 

"Güzelyurt İlçemiz Ekomüze Kapsamında Değerlendirilmeli"

Aksaray'ın Zinciriye Medresesi, Eğri Minare, Ulu Cami, Yunus Emre Türbesi, Yüksek Kilise, Küçük Ayasofya olarak bilinen Kilise Cami, Darphane gibi birçok yapıya sahip olduğunu söyleyerek, "7 bin evliyanın bulunduğu rivayet edilen ervah kabristanlığı ile şehri süleha olarak bilinen  ahlak ve imanla yoğrulmuş Aksaray şehri; Hünkâr Hacı Bektaş’tan Taptuk Emre’ye, Yunus Emreden, Cemâleddini Aksarâyî’ye, Somuncu Babadan oğlu Yûsuf Hakîkî Babaya Hakkı arayan aşıkların hakikate yürüdüğü yol olmuş çağları aşan gür seslerini tüm Anadolu’ya duyurmuştur. Aksaray’ın sahip olduğu tüm bu kültür varlıklarının yanı sıra coğrafi değerleri ile özellikle Güzelyurt ilçemizin 1972'de yeni bir müze türü olarak   kullanılmaya başlanan ve doğa-kültür ile dün-bugün arasında bağlantı kurmaya odaklı 'Ekomüze' kapsamında değerlendirilmesi çok yerinde olacaktır" ifadelerini kullandı. 

 

"Aksaray'ımızın Sahip Olduğu Tüm Değerler UNESCO Dünya Mirası'na Girmeli"

Aksaray'ın sahip olduğu değerlerin çok büyük öneme sahip olduğunu söyleyen Kaşlı, "Aksaray’ımızın sahip olduğu günümüzde de varlığını sürdüren özellikle Anıtsal yapıların çoğunluğu kent merkezinde olmak üzere; bölgede tescilli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı sayısı 881, Aksaray Müzesi’nde bulunan taşınır kültür varlığı sayısı ise bugün 16.093’tür. Aksaray’ın özellikle tarihi kent merkezinin üstün evrensel değer taşıyan özelliklerinin korunması ve geliştirilmesi için “Dünya Miras Alanı (DMA)” statüsü kazandırılarak tüm insanlığın ortak malı haline getirilmesi oldukça önemlidir. 2013 yılında Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesindeki doğal miras statüsünde olan Tuz Gölü gibi Aksaray’ımızın sahip olduğu tüm değerlerin Unesco Dünya Mirası listesine eklenerek hem hakkettiği prestij ve uluslararası görünürlüğü sağlanmalı hem de bu değerlerin titizlikle korunarak gelecek nesillere aktarılması güvenceye alınmalıdır" değerlendirmesinde bulundu. Haber Bülteni

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER