© Anadolu Ekspres 2021

Kadın Üreticiler Eğitimde

<p>&nbsp;N&uuml;fusunun y&uuml;zde 80&rsquo;inin tarım ve hayvancılıktan ge&ccedil;imini sağladığı Aksaray&rsquo;da tarım ve hayvancılık gelişmesi, daha verimli, kaliteli ve bilin&ccedil;li bir &ccedil;alışma yapılması, kadın &ccedil;ift&ccedil;ilerin &ccedil;alışma hayatı i&ccedil;erisinde yer alabilmesi i&ccedil;in kadın &uuml;reticilere eğitim veriliyor.</p>

Aksaray’da Ziraat Odası Başkanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Tarım, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ve İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa imzalanan protokol çerçevesinde kadınların da iş hayatında yer almalarını sağlamak, tarım ve hayvancılığı geliştirmek, daha bilinçli ve verimli bir tarım ve hayvancılık politikası sürdürebilmek için kadın üreticilere eğitimler veriliyor.

Kadın çiftçi Hatice Kestek (36), aldıkları eğitimlerin çok faydalı olduğunu belirterek, “Burada hocalarımız bize dersler veriyorlar hayvancılıkla ilgili. Çok memnunuz, bunları bize imkân olarak sağlayanlardan Allah razı olsun. Faydalı oluyor, mesela hayvanlara nasıl bakacağımızı, buzağılamalarını, her şeylerine kolaylık sağladı hocalarımız. Bu eğitimlerin ardından genç çiftçi projesine başvuracağız Allah izin verirse. Hibe alacağız” dedi. Bir diğer kadın çiftçi Raziye Duru (31) ise, “Genç çiftçiye destek projesinden yararlanmak istiyorum. 2 tane ineğimiz var şu anda. Artırmak istiyoruz. Proje kapsamında bayanlar olarak 5 puan öndeyiz. Ayrıca bu belgeyi aldıktan sonra diğer başvuranlara göre de önceliğimiz var. Hibeye başvurup hibe alacağız” şeklinde konuştu.

Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, daha hijyenik bir üretim için eğitime dikkat çekerek, “Buradaki bayan kardeşlerimizi, bayan çiftçilerimizi bilgisine bilgi katabilmek için özellikle hayvancılıkta hijyene, sağıma ve bu tarz şeyleri daha sağlıklı yapabilmeleri için sertifika veriyoruz. Verilecek olan hibelerde de, desteklerde de üreticilerimizin yararlanması için kurt, eğitim veriyoruz” ifadelerini kullandı.

“Amacımız Üreticilerimizi Bilinçlendirmek”

Tarım, Orman ve Su İşleri Müdürlüğü Bülent Saklav, “Tarım Orman Bakanlığımızın 2016 yılından beri uyguladığı tarımsal nüfus gençleşiyor ve sürü yöneticisi benim projeleri kapsamında ilimizin belde ve köylerinde hayvancılık ve tarımsal konularda kurslar açıyoruz. Bu kurslardaki amacımız üreticilerimizi bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak, alternatif gelir kaynakları oluşturmak ve almış olduğu belgelerle birlikte bakanlığımızın projelerinde kendilerine artı puan sağlıyor” diye konuştu.

“Deneyim Ve Girişimcilik Ruhunu Arttırma İstiyoruz”

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürü Mahmut Akkuş ise, “Bugün burada bilhassa dezavantajlı guruplar içerisinde yer alan ve kırsal kesimde yaşayan kadınlarımızın çalışma hayatı içerisinde yer alabilmesi için daha etkin bir şekilde süt sığırı yetiştiriciliği ve süt hijyeni konularında kurslarımız düzenleniyor. 10 günlük bu süre zarfında eğitimler verilecek.

Sertifikalarına kavuşacaklar. Tabi bu projelerle birlikte yine tarım bakanlığının vermiş olduğu genç çiftçi projesinden de istifade edecekler. Temennimiz, buradaki kadınlarımızın mesleki deneyiminin arttırılması, girişimcilik ruhunun arttırılması ve çalışma hayatının içerisine dahil olmasını sağlamak ki, hem Sayın Cumhurbaşkanımız hem de Sayın bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk hanımefendinin de kadın istihdamına yönelik çok ciddi gayretleri ve çalışmaları var. Bugün de bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Haber: Dilek Eyüboğlu

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER