© Anadolu Ekspres 2021

ISI YALITIMI OLMAYAN BİNAYA RUHSAT VERİLMİYOR

Isı yalıtımı uygulaması, imar ve yalıtım mevzuatı gereğince yeni yapılan tüm yapılarda zorunlu oluyor.

 Isı yalıtımı olmayan evlerde yeni ruhsat verilmiyor, doğalgaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor. Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği, ısı kayıplarının azaltılmasına, enerji tasarrufu sağlanmasına ve uygulamaya dair usul ve esasları düzenliyor. Isı yalıtımı mevzuatı gereğince eski binaların ısı yalıtımı zorunluluğu da bulunuyor. 2017 tarihine kadar eski binaların da ısı yalıtımı yaptırmaları gerekiyor. Aksi takdirde yalıtım yaptırmayan yapılar için yasal yaptırımlar söz konusu oluyor.  Yalıtım yapıldıktan sonra da Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge olan "Binalarda enerji kimlik belgesi"nin alınması gerekiyor.  Yine bu Binalarda enerji kimlik belgesinin de 2017 yılına kadar alınmış olması gerekiyor.

Enerji Kaybını Önlüyor

Mantolama, bir diğer ifade ile dış cephe yalıtım uygulaması, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapıldığını aktaran Aksaray Yalıtım Dünyası firma yetkilisi Taner Arıbaş, “Binayı yalıtım malzemeleri ile giydirerek yapılan mantolama işlemi ile binalardaki sıcaklık dışarıya çıkmazken dışarıdaki sıcaklık da içeriye girmiyor. Böylece binaların sıcak ve soğuk havalara karşı dayanıklılığı artıyor. Enerji tasarrufu amacı güden mantolama uygulaması doğru bir şekilde yapıldığı zaman bina bir daha korozyon problemi yaşamayacağı gibi, binanın ömrü de uzamış oluyor. Sanıldığı üzere mantolama pahalı bir uygulama değil, ileriye dönük kazançlı çıkacağınız bir yatırım olma özelliğini taşıyor. Bakıldığı zaman maliyetli olarak görülen bu uygulama aslında kendini 3 senede kazandırdığı enerji tasarrufu ile amorti ediyor” dedi.

Binalarda Mantolama Zorunluluğu

Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği kanunu hakkında açıklamada bulunan Arıbaş, “2000 yılında 24043 sayılı resmi gazetede yayınlanan Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile mantolama uygulaması binalar için kaçınılmaz bir uygulama niteliği taşıyor. Yeni yapılan tüm yapılar, bu yönetmelik dahilinde mantolama yapılarak inşa ediliyor. Tam da bu noktada akıllara bir soru işareti geliyor; "Eski binalarda mantolama zorunluluğu var mı?" Bu sorumuzun yanıtı da aynı yönetmelik kapsamında yer alıyor. Yönetmeliğe göre, 2017 tarihine kadar eski binaların da mantolama yaptırmaları gerekiyor. Aksi takdirde yasal yaptırımlar söz konusu oluyor. Örneğin, mantolaması yapılmayan evler üzerinde alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. Bunun yanı sıra doğalgaz ve kombi gibi uygulamalar da yaptırılamıyor.”

Binalarda Enerji Kimlik Belgesi

İş mantolama uygulaması yaptırma ile son bulmuyor diyen Arıbaş, “Mantolama yapıldıktan sonra da Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge olan "Binalarda enerji kimlik belgesi"nin alınması gerekiyor. Yine bu belgenin de 2017 yılına kadar alınmış olması gerekiyor” dedi. Haber: Ziya Koçak

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER