© Anadolu Ekspres 2021

İlgisizlik; Çocuklar İçin En Büyük Tehlike

<p>&nbsp;G&uuml;n&uuml;m&uuml;zde anne ve babanın yoğun iş temposundan dolayı &ccedil;ocuklara vakit ayıramamasının gelecekte ilgiden uzak bir neslin habercisi olduğuna dikkat &ccedil;eken Uzman Psikologlar, &ccedil;ocukların toplumda &ouml;nemli bir psikolojik desteğe ihtiya&ccedil; duyduğunu bunun yanında temel olarak bu desteği ilk olarak ailelerinden doğru bir şekilde g&ouml;rmeleri gerektiğini vurguladı.</p>

Anne ve babanın arasındaki anlaşmazlıkların boşanmayla sonuçlanmasında çocukların psikolojik olarak en çok etkilenen taraf olduğunu belirten Psikologlar “Eşleriyle boşanmış olan danışanlarımız çocuklarıyla birlikte bize geldiğinde hem kendileri için hem de çocukları için psikolojik destek istiyor. Tabi ki ister istemez anne ve babanın boşanmış olması en çok çocuğu etkiliyor. Bu durumda danışan ailenin ve çocuğun hayatında meydana gelen sosyal ve bireysel problemleri azaltmak istiyor. Bu nedenle boşanma kararı almaya çalışan anne-babalar çocuk üzerindeki etkilerini çok iyi düşünmelidirler. Anne ve baba boşanma süreci ve sonrasında çocuk açısından gerekli hassasiyeti gösterebilirse, çocukların çoğu boşanmanın getirdiği değişimleri kabul etmeyi öğreneceklerdir” dedi.

“Aile İçi Şiddet Çocuğun Geleceğini de Etkiliyor”

Annesi veya babası tarafından şiddet gören çocukların ileriki dönemlerinde psikolojik sorunlarını kendi ailesine de yansıtacağının altını çizenUzman Psikologlar; “Çocuğun anne ve babasından gördüğü özellikle fiziksel, sözel ve duygusal şiddet,  kendisini gelecekte katı, ilgisiz ve şefkat duygusundan yoksun bir birey olarak hissetmesine ve aynı şiddeti kendi çevresine de uygulamasına zemin hazırlayacaktır. Şiddet ortamında büyüyen çocuklar, kendilerine bakıp özen gösteren kişilere, yani annelerine, babalarına duygusal olarak bağlanmakta zorluk yaşayabilirler. Büyüme aşamasında çok önemli olan bu bağlanmanın olmaması sonucunda bu çocuklar yaşamları boyunca problemli ilişkiler yaşama riskiyle karşı karşıyadır. Ailesi tarafından şiddet gören çocukların gelecekte kuracakları ilişkilerde şiddetin ve istismarın yaşanma olasılığı akranlarına göre daha fazladır. Sonuçta toplumun en temel yapı taşı ailedir. Aileden ilgi, şefkat, destek görmeyen bir insan topluma hem sağlıklı bir birey olamaz hem de sağlıklı bir nesil bırakamaz” dedi.

“Ailelerin Kendilerine Vakit Ayırması Gerek”

Yoğun tempoda çalışan anne ve babaların hem kendilerine hem de çocuklarına zaman ayırarak ilgilenmeleri gerektiğini vurgulayan Psikologlar, “Günümüzde ekonomik şartlar değerlendirildiğinde anne ve babanın yoğun tempoda devam eden iş hayatında çalışması artık şart oldu. Ancak evin geçimini maddi yönde sağlamak için yapılan bu haklı çaba, evdeki çocuğa psikolojik olarak olumsuz sonuçlar doğuruyor. İş hayatlarını öncelikli bir kıstas olarak belirleyen ve kariyer odaklı düşünen ebeveynler hem kendilerine hem de çocuklarına işten eve geldiklerinde zaman ayıramıyor.

Bu da aile arasında iletişim kopukluğu ve ilgisizliğe neden oluyor. İlgisizliğin sonucunda ortaya çıkan psikolojik sorunlar tüm nesli etkiliyor ve ilgiden uzak yapay bir nesil yetişiyor. Benimde gelen danışanlarıma önemle vurgu yaptığım konu Aile içi iletişimin sağlıklı ve doğru şekilde olması yönünde” dedi. Haber: M. Erhan Bölükbaş

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER