© Anadolu Ekspres 2021

Hasandağı Cerrahi Tıp Merkezi Uzmanı Açıkladı! Kemik Erimesi İçin Kritik Yaşa Dikkat!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Durmuş Özkul, kemik erimesi (Osteoporoz) hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Kemik erimesinin birçok kişide meydana gelebildiğini ifade eden Özkul, hastalığın sebeplerini, belirtilerini ve tedavi yöntemlerini açıkladı. 

 İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özkul, kemik erimesi (Osteoporoz) hakkında bilgiler vererek, uyarılarda bulundu.

"Kemik Erimesi Erken Dönemde Belirti Vermez"

Kemik yoğunluğunun azalması, kemiğin içerisinde boşluklar oluşarak süngerimsi bir görünüm elde etmesi durumuna osteoporoz ismi verildiğini ifade eden Dr. Özkul, "Kemik erimesi erken dönemde belirti vermez. Sadece hastalar böyle çok küçük bir travma sonrası kemik kırıkları, çatlakları olursa biz kemik erimesinden şüpheleniriz erken dönemde. İleri dönemde daha çok belirtisini görürüz kemik erimesinin. Ağrılar özellikle kemik erimesinin olduğu bölgede, omurlarda, el bileğinde, kalça eklerinde, kemiklerinde kırıklarına bağlı, çökmesine bağlı, boyun sırt ağrıları, bilek ağrısı, kalça ağrısı belirti olarak ileri dönemlerde bunları görürüz" dedi.

Kemik Erimesi Neden Olur?

Kemik erimesinin sebeplerini de açıklayan Dr. Özkul, "En önemli sebep yaşlanma. Kadınlarda özellikle menopoz sonrası sık görürüz. Kemik erimesinde ayrıca genetik yatkınlık, mineral eksikliği, kalsiyum, magnezyum da etkilidir. Bunlar kemik sağlığımız için çok önemli, D vitamini, bunların eksiklikleri kemik erimesine neden olabilir. Bazı hastalıklar, böbreküstü bezi hastalıkları, tiroit hastalıkları kemik erimesi yapabilir. Bir de hareketsiz yaşam, sigara, alkol kullanımı ve hareketsiz yaşam kemik erimesinin sebepleridir. Kadınlarda menopozdan sonra 50'li yaşlarda menopozdan itibaren kemik erimesi akla gelmeli. Erkeklerde biraz daha ileri yaş 60-65'li yaşlardan sonra risk başlıyor ve yaşla birlikte artıyor tabii ki" açıklamasını yaptı.

Kemik Erimesini Engellemek İçin Peki Neler Yapılmalı?

Kemik erimesinin önüne geçmek için beslenme düzeninin önemli olduğuna, kalsiyum, D vitamininden zengin bir beslenme düzeninin gerektiğine dikkat çeken Dr. Durmuş Özkul, "Süt ve süt ürünleri yeterli alınmalı. Hayvansal gıdalar, doğal beslenme önemli. Düzenli egzersiz kemik sağlığımız için önemli. Güneş ışığı D vitamini için çok önemli. Güneş ışığı almamız lazım. Bunlar kemik sağlığı için önemli şeyler" ifadelerine yer verdi.

Kemik Erimesinde Tedavi Nedir?

Tedavi konusunda da açıklamalarda bulunan Özkul, "Tedavide seviyesine göre kemik mineral yoğunluğunu ölçen dansitometre dediğimiz bizim bir tahlilimiz var. Onu da kemik yoğunluğunu ölçerek onun sonucuna göre seviyesine göre tedavi ediyoruz.

Erken evrede bir kalsiyum D vitamini destek tedavileri yeterli olurken, daha ileri evrelerde kemik yapısını güçlendiren fosfonat grubu ilaçlarımız var. Kadınlarda menopoz sonrası hormonal tedaviler yine erkeklerde kullandığımız çeşitli hormonal ilaçlar var, kemik sağlığını güçlendirmek ve kemik sağlığını önlemek için. Kemik erimesinde benim özellikle önereceğim ileri yaş birçoğumuz çevresinde vardır, yaşlılarımız düşer. Kalça kemiğini kırar ve aylarca hastanede zorlu bir süreç bekler. Boyu kısalır. 70’den sonra hastalarımızın, yaşlılarımızın boyları kısalmaya başlar.

Boy kısalığı çok önemli değil belki ama 80 yaşından sonra ama kalça kemiğinin kırılması hayat kalitesinin konforunu etkileyecek, azaltacaktır. Onlar başa gelmeden belli aralıklarla doktor kontrollerden geçmelerini, eksik olan bir şey varsa onun takviye edilmesi, kemik erimesi varsa da onun tedavisinin önleminin alınması iyi olur" diye konuştu. Haber: Kemal Onur Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER